Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 242 | ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS: Η εταιρία σε άνοδο - Απαιτείται προσεκτική διαχείριση των περιθωρίων κέρδους

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS: Η εταιρία σε άνοδο - Απαιτείται προσεκτική διαχείριση των περιθωρίων κέρδους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS: Η εταιρία σε άνοδο - Απαιτείται προσεκτική διαχείριση των περιθωρίων κέρδους

 

 

 

 

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS

 

Η εταιρία σε άνοδο - Απαιτείται προσεκτική διαχείριση των περιθωρίων κέρδους

 

Διπλάσιο μέρισμα σε σχέση με πέρυσι, ενέκρινε η διοίκηση της Πλαίσιο Computers, κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος ύψους € 0,10 ανά μετοχή, έναντι € 0,05 ανά μετοχή, που διανεμήθηκε πέρυσι. Να σημειώσουμε ότι πέρυσι, διανεμήθηκε και επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, ύψους € 0,17 ανά μετοχή. Η διανομή επιστροφής κεφαλαίου, φέτος, θα εξαρτηθεί από το πως θα εξελιχθούν οι συνθήκες, επισήμανε η διοίκηση. Είναι θετικό ότι, η εταιρία, στο διάστημα της τελευταίας διετίας, κατόρθωσε να βελτιώσει σημαντικά τη μερισματική της απόδοση και την εικόνα της στον τομέα των χρηματικών διανομών.

 

Μεταξύ άλλων θεμάτων, η διοίκηση ενέκρινε ομόφωνα, την διεύρυνση, επέκταση και συμπλήρωση του σκοπού της εταιρίας, προκειμένου να περιλαμβάνει δραστηριότητες σχετικές με την παροχή υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης και επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και λοιπών άμεσα σχετιζομένων ή συνοδευτικών υπηρεσιών και προϊόντων, την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση επιχειρήσεων εστίασης (πχ. κυλικείο, κλπ,), καθώς και τη δυνατότητα εκμίσθωσης εγκαταστάσεων της εταιρίας προς τρίτους με σκοπό την διοργάνωση εντός αυτών εκδηλώσεων επιμορφωτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Δείτε εδώ, στο θέμα 10.

Πέραν του ότι, το θέμα αυτό εγκρίθηκε “προληπτικά”, όπως συχνά κάνουν οι Ανώνυμες Εταιρίες για να μπορούν να αντιμετωπίσουν, από νομικής πλευράς, ένα θέμα που μπορεί να προκύψει στο μέλλον, εκτιμούμε ότι, δεν τίθεται, αλλά ούτε και θα τεθεί στο μέλλον, θέμα ουσιαστικής δραστηριοποίησης και ουσιαστικών εσόδων της εταιρίας από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στα καταστήματά τους. Μία τέτοια κίνηση, εκτιμούμε ότι, θα έχει περισσότερο “επικοινωνιακό” χαρακτήρα, για να δειχθεί ότι, η εταιρία “σκέφτεται πράσινα” και ότι, εξυπηρετεί τους πελάτες της στη φόρτιση του αυτοκινήτου τους, την ώρα που αυτοί ψωνίζουν, κάτι που άλλωστε κάνει, δωρεάν, σήμερα, σε μερικά από τα καταστήματά της.

 

Από την διαχρονική εξέλιξη των μεγεθών της εταιρίας, βλέπουμε ότι τα “Είδη Γραφείου” παρουσιάζουν μια στασιμότητα στις πωλήσεις, τα τελευταία τρία χρόνια, με βελτιωμένο όμως περιθώριο EBIT (κέρδη προ φόρων προς πωλήσεις). Ο τομέας των “Ηλεκτρονικών Υπολογιστών” -όπου και εκείνος περνούσε μια περίοδο στασιμότητας γύρω από τα € 140 εκατομμύρια πωλήσεις-, ενισχύθηκε σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των επιδοτήσεων της κυβέρνησης, για εργασία και εκπαίδευση από το σπίτι. Βελτίωση περιθωρίων βλέπουμε και στον τομέα της “Τηλεφωνίας”, από το 1,23% το 2020 στο 2,3% το 2021. Για τον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών, παρά τις επιφυλάξεις που είχαμε εκφράσει στην αρχή, βλέπουμε ότι αυξάνει την συμμετοχή του στις πωλήσεις και στα κέρδη του Ομίλου σταδιακά και προσθέτει θετικά στο τελικό αποτέλεσμα. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του, με ενδιαφέρον.

Δείτε τη διάρθρωση των πωλήσεων, εδώ και τα περιθώρια κερδοφορίας ανά τομέα, εδώ.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εταιρίας, είναι ότι επί χρόνια λειτουργεί με μικρά περιθώρια κέρδους και μέσα από αυτά καταφέρνει να διαμορφώνει ένα ικανοποιητικό επίπεδο κερδοφορίας. Βέβαια όμως σε μια περίοδο όπου υπάρχουν δυσμενείς συνθήκες στην αγορά, η σωστή διαχείριση των περιθωρίων κέρδους της, είναι κομβικό στοιχείο για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας, αφού από την πλευρά των πωλήσεων, η ανοδικότητα θα διατηρηθεί.

Κατά την άποψη μας, αυτή η χρονιά θα είναι μια καλή χρονιά, με ανησυχίες για το πως θα διαμορφωθούν τα περιθώρια κέρδους σε ένα περιβάλλον με ανισορροπίες.

 

Η άποψη μας απέναντι στην εταιρία παρέμενε ουδέτερη επί σειρά ετών. Εν τούτοις, κρίνουμε ότι, ανάλογα και με τα αποτελέσματα 6μηνου του 2022, ίσως θα πρέπει να τη δούμε περισσότερο θετικά. Η μετοχή από την αρχή του έτους, μέχρι σήμερα (24/6/2022), έχει μειωθεί κατά 11,3% και σύμφωνα με χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, η μετοχή κατέχεται σταθερά από 17 Αμοιβαία Κεφάλαια, από την 31/12/2019 μέχρι την 31/3/2022.

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών (12μήνων), εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 242 (Ιούλιος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 242, εδώ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text