Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αερομεταφορές: Πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα

Αερομεταφορές: Πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ισχυρές επιδόσεις στον κλάδο των αερομεταφορών συνεχίζει να καταγράφει η Ελλάδα, η οποία είναι πλέον η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που ήδη από τον Ιούνιο έχει επιτύχει την πλήρη ανάκαμψη της αεροπορικής συνδεσιμότητάς της στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Τουρκία με -3%, μαζί τρεις μικρότερες αγορές εκτός της Ε.Ε., την Αλβανία (-5%), το Κοσσυφοπέδιο (-6%) και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (-10%), σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων ACI Europe.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έχει χάσει όλη της την αεροπορική συνδεσιμότητα, ενώ η αεροπορική σύνδεση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας βρίσκεται στο -62% και -78% αντίστοιχα σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

Εκτός από την Ελλάδα, τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν η Νορβηγία (-12%), η Πορτογαλία (-15%), η Ιρλανδία (-17%) και η Ρουμανία (-18%). Αντίθετα, οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις είναι η Τσεχία (-52%), η Σλοβενία (-47%), η Σλοβακία (-47%), η Φινλανδία (-43%) και η Αυστρία (-40%).

Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών της Ε.Ε., η Ισπανία (-23%) είναι εκείνη με τις καλύτερες επιδόσεις, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (-28%), την Ιταλία (-32%) και τη Γαλλία (-34%). Στην τελευταία θέση κατατάσσεται η Γερμανία (-39%).

Όσον αφορά την απευθείας αεροπορική σύνδεση, οι χώρες Ε.Ε., των οποίων οι οικονομίες βασίζονται στον τουρισμό και τους ξένους ταξιδιώτες, τείνουν να έχουν την καλύτερη απόδοση, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο συν 6% και να υπερβαίνει πλέον τα επίπεδα του 2019. Η Πορτογαλία ακολουθεί (-2%), και έπονται Ισπανία (-8%), Κροατία (-8%) και Ιρλανδία (-9%).

Οι χώρες της Ε.Ε. με τις χειρότερες επιδόσεις για απευθείας αεροπορική σύνδεση είναι η Σλοβενία (-57%), η Τσεχία (-41%), η Λετονία (-38%) και η Φινλανδία (-34%).

Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών Ε.Ε., η Ισπανία (-8%), η οποία διαθέτει επίσης το υψηλότερο επίπεδο άμεσης συνδεσιμότητας μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ακολουθείται από την Ιταλία (-13%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-16%), τη Γαλλία (-20%) και τη Γερμανία (-27%).

Σχετικά με την άμεση συνδεσιμότητα εκτός της Ε.Ε., τα καλύτερα αποτελέσματα προήλθαν από τις μικρότερες αγορές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνη (+46%), της Αλβανία (+35%), της Βόρειας Μακεδονίας (+12%) καθώς και της Τουρκία (-6%). Η χειρότερη απόδοση καταγράφηκε από τη Λευκορωσία (-71%), τη Γεωργία (-40%), τη Μολδαβία (-36%) και τη Ρωσία (-35%).

Εύα Δ. Οικονομάκη

 

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text