Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΙΕΑ: Βραχείας διάρκειας η εξισορρόπηση στις αγορές πετρελαίου

ΙΕΑ: Βραχείας διάρκειας η εξισορρόπηση στις αγορές πετρελαίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αγορές πετρελαίου μπορεί να ισορροπήσουν αργότερα φέτος, αλλά αυτή η ανάπαυλα δεν αναμένεται να διαρκέσει για πολύ. H επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης και η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς θα βοηθήσουν τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου να εξισορροπήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια, ωστόσο, καθώς οι αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία τίθενται σε πλήρη ισχύ, η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα ανακάμπτει από τα lockdown ενώ από την άλλη, βασικό κριτήριο αποτελεί και το εάν θα συνεχιστούν οι έντονες απώλειες στη Λιβύη και το εάν θα διαβρωθεί η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ+.

Αυτές είναι κάποιες από τις βασικές διαπιστώσεις του ΙΕΑ, ο οποίος στην έκθεσή του επισημαίνει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να φτάσει τα 101,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα. Ενώ οι υψηλότερες τιμές και οι ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές μετριάζουν την αύξηση της κατανάλωσης, μια «ανανεωμένη» Κίνα θα οδηγήσει σε κέρδη το επόμενο έτος, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται από 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022 σε 2,2 εκατ. βαρέλια το 2023. Σε αντίθεση με το 2022 όταν οι χώρες του ΟΟΣΑ ηγήθηκαν της ανάκαμψης, οι οικονομίες εκτός ΟΟΣΑ πρόκειται να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% της ανάπτυξης το επόμενο έτος.

Η παραγωγή από κράτη εκτός του ΟΠΕΚ+ πρόκειται να ηγηθεί της αύξησης της παγκόσμιας προσφοράς μέχρι το επόμενο έτος, προσθέτοντας 1,9 εκατ. βαρέλια το 2022 και 1,8 εκατ. βαρέλια το 2023. Όσον αφορά τον ΟΠΕΚ+, η συνολική παραγωγή πετρελαίου το 2023 ενδέχεται να μειωθεί λόγω των κυρώσεων. Υποθέτοντας ότι η Λιβύη θα ανακάμψει από την απότομη πτώση, η παραγωγή του μπλοκ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2,6 εκατ. βαρέλια φέτος, διαβρώνοντας το μαξιλάρι της πλεονάζουσας χωρητικότητάς της.

Η παγκόσμια ικανότητα διύλισης αναμένεται να επεκταθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια το 2022 και 1,6 εκατ. βαρέλια το 2023, ενισχύοντας την απόδοση κατά 2,3 εκατ. βαρέλια και 1,9 εκατ. αντίστοιχα. Ωστόσο, οι αγορές προϊόντων αναμένεται να παραμείνουν σφιχτές, με ιδιαίτερη ανησυχία για τις προμήθειες ντίζελ και κηροζίνης.

Αυξήθηκαν τα παγκόσμια αποθέματα

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια πτώσης, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 77 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο. Παρά τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, η σταθερή ζήτηση για ελαφρύ αργό σε μια στενή φυσική αγορά ενισχύει τις τιμές βασικής ποιότητας, καθώς ανήκουν στην ίδια οικογένεια ποιότητας αργού. Από τις 6 Ιουνίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI και Brent υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 120 δολάρια το βαρέλι. Το North Sea Dated έφτασε τα 127,9 δολάρια το βαρέλι στις 13 Ιουνίου.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μπορεί να δυσκολευτεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση το επόμενο έτος, καθώς οι αυστηρότερες κυρώσεις αναγκάζουν τη Ρωσία να κλείσει περισσότερα κοιτάσματα και ορισμένοι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με τους περιορισμούς της παραγωγικής ικανότητας. Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να απαγορεύσουν το 90% των εισαγωγών ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, που θα καταργηθούν σταδιακά μέσα στους επόμενους έξι έως οκτώ μήνες. Οι μέτριες αυξήσεις από τον ΟΠΕΚ+ θα παράσχουν μερική αντιστάθμιση, αλλά εκτός ΟΠΕΚ+ θα κυριαρχήσουν τα κέρδη για το υπόλοιπο του έτους και το 2023. Οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, θα προσθέσουν 1,9 βαρέλια στην προσφορά το 2022 και 1,8 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο χρόνο, εκτιμά ο ΙΕΑ.

 

Πηγή:insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text