Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 242 | Ομόλογα 2 και 10 ετών: Ένα βήμα πριν την “αντιστροφή των αποδόσεων”

Ομόλογα 2 και 10 ετών: Ένα βήμα πριν την “αντιστροφή των αποδόσεων”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ομόλογα 2 και 10 ετών: Ένα βήμα πριν την “αντιστροφή των αποδόσεων”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ομόλογα 2 και 10 ετών: Ένα βήμα πριν την “αντιστροφή των αποδόσεων”

 

Ένα εμπειρικό συμπέρασμα που προκύπτει από την οικονομική θεωρία που αναλύει τις καμπύλες επιτοκίων αναφέρει ότι, όταν το επιτόκιο μιας βραχυχρόνιας έκδοσης είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο μιας μακροχρόνιας, τότε οι πιθανότητες να περιπέσει η οικονομία σε κατάσταση ύφεσης είναι υψηλές. Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές των αγορών, ως βάση αναφοράς, χρησιμοποιούν κυρίως τα επιτόκια του 2ετούς και του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Υπό “κανονικές συνθήκες”, το επιτόκιο του του βραχυχρόνιου τίτλου (2ετούς) είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο μακροχρονίου τίτλου (10ετούς). Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι συνθήκες της οικονομίας βραχυχρόνια είναι καλύτερες απ' ότι μακροχρόνια (σε μακροχρόνιο επίπεδο πάντα υπάρχει και ο παράγοντας της αβεβαιότητας) και συνεπώς, οι βραχυχρόνιοι τίτλοι έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και υψηλότερη τιμή σε σχέση με τους μακροχρόνιους και συνεπώς, δίνουν χαμηλότερη απόδοση.

Όταν οι αποδόσεις αντιστρέφονται, δηλαδή όταν το επιτόκιο (η απόδοση) του βραχυχρόνιου είναι μεγαλύτερη από το επιτόκιο (την απόδοση) του μακροχρόνιου, αυτό σημαίνει ότι, οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι συνθήκες της οικονομίας δεν είναι ικανοποιητικές τώρα και συνεπώς, η απόδοση που ζητούν από τα ομόλογα είναι υψηλότερες, σε σχέση με το μακροχρόνιο διάστημα. Δηλαδή, το -σχετικά άγνωστο- μακροχρόνιο μέλλον, θεωρείται ως “ασφαλέστερο” από το βραχυχρόνιο, δηλαδή το κοντινότερο χρονικό διάστημα δεν προβλέπεται να είναι ικανοποιητικό.

 

Οι καμπύλες των επιτοκίων αμερικανικών ομολόγων, κατατάσσονται ανάμεσα στους -λίγους- οικονομικούς δείκτες, που μπορούν να λειτουργήσουν ως “πρόδρομοι δείκτες”, μιας οικονομικής ύφεσης. Οι καμπύλες αυτές έχουν “προβλέψει” κάθε ύφεση που έχει συμβεί στα τελευταία 50 χρόνια.

 

Το παρακείμενο διάγραμμα, απεικονίζει την διαφορά του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, με το 2ετές αμερικανικό ομόλογο. Όταν η καμπύλη τιμών, υποχωρεί κάτω από το μηδέν, τότε αυτό σημαίνει ότι η απόδοση του 2ετούς ομολόγου είναι μεγαλύτερη από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου και τότε λέγε ότι συμβαίνει η “αντιστροφή των αποδόσεων”.  Μπορείτε να δείτε το ίδιο διάγραμμα, με την εμφάνιση των περιόδων ύφεσης, εδώ.

 

Στα τελευταία 50 χρόνια, η “αντιστροφή των αποδόσεων”, σημειώθηκε 9 φορές και σε όλες τις περιπτώσεις ακολούθησε ύφεση, η οποία μάλιστα ήταν ανάλογη (σε διάρκεια και σε ένταση) της διαφοράς που είχε σημειωθεί στις αποδόσεις των ομολόγων!

Κάθε φορά που το φαινόμενο τείνει να εμφανιστεί, η αντίδραση των αγορών είναι έντονα πτωτική, αφού η ύφεση, θα προκαλέσει πτώση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και συνεπώς και στις τιμές των μετοχών.

 

Στην παρούσα φάση, η διαφορά των καμπυλών, διαμορφώνεται στο 0,05% και βρίσκεται μια ανάσα πριν την αντιστροφή, ενώ παράλληλα όλα τα μέσα ξένης και εγχώριας ενημέρωσης, κάνουν λόγο για την ύφεση στην οποία πρόκειται να εισέλθει η αμερικανική οικονομία. Είναι πολύ πιθανό, οι καμπύλες, να “αντιστραφούν” κατά το προσεχές διάστημα.

 

Δείτε το διάγραμμα σε διαδραστική μορφή, εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 242 (Ιούλιος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 242, εδώ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text