Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Πού θα πάει η αγορά;

Πού θα πάει η αγορά;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πού θα πάει η αγορά;

Με καλούν συνδρομητές και με ρωτούν “πού θα πάει η αγορά;”

 

Δε μπορώ να γνωρίζω πού θα πάει. Μπορώ όμως να γνωρίζω -και το εκφράζουμε καθημερινά μέσα από τις σελίδες μας και κάθε μήνα, μέσα από τα τεύχη μας- ότι, ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη οδεύει σε ύφεση και ότι οι αγορές έχουν εμπλακεί σε μία πολύμηνη περιπέτεια. Μπορώ ακόμη να υποθέσω ότι, στην περιπέτεια αυτή, η ελληνική αγορά θα κινηθεί, συγκριτικά, καλύτερα από άλλες.

 

Μπορώ να εκφράσω και κάτι ακόμη. Κάνω αυτή τη δουλειά 32 χρόνια. Ίσως είναι από τις φορές που, νιώθω ότι “βλέπω” αρκετά καθαρά τις εξελίξεις.

Ίσως να είναι η πείρα. Ναι, σε κάποιο βαθμό είναι και η πείρα. Όχι μόνον η πείρα από την αγορά, αλλά από τη μελέτη στατιστικών στοιχείων και οικονομικής ιστορίας.

 

Όλους τους προηγούμενους μήνες, μέσα από τα τεύχη του περιοδικού και τα καθημερινά σχόλια, κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να μεταφέρουμε το μήνυμα και προς εσάς.

Νιώθω περήφανος που, στο τεύχος του Ιουλίου (το οποίο για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσουμε την 1η του μήνα) παρέχουμε τόσα στοιχεία για την εξέλιξη των γεγονότων και των βασικών οικονομικών δεικτών και επιτοκίων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, που κάποιος δε μπορεί να βρει σε μεγάλα, παγκόσμιας κυκλοφορίας περιοδικά και sites (δείτε την κατηγορία “το Θέμα” από το νέο τεύχος - εδώ).

 

Τί να σας πω. Αυτό που βιώνουμε, δεν είναι μια κρίση σαν τις προηγούμενες -αυτό το έχουμε επισημάνει από την αρχή. Από την πλευρά μου, νιώθω αρκετά μεγάλη βεβαιότητα ότι: α) τα επιτόκια, σε όλο το κόσμο, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, β) οι αγορές θα εγκλωβιστούν σε έναν πτωτικό κύκλο, αρκετών ακόμη μηνών και με απώλειες ανάλογες των προηγούμενων κρίσεων, γ) θα υπάρξει, έστω σε μια ήπια μορφή, ύφεση στις ΗΠΑ και σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη -πιστεύω όχι στην Ελλάδα.

 

Παράλληλα, νιώθω μεγάλη βεβαιότητα ότι, με τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει, η ομάδα του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ (κάνω καθημερινά …σεμινάρια στους συνεργάτες μου), μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της κρίσης και να επισημάνουμε τα “χαμηλά” σημεία. Αν το πετύχουμε αυτό, ίσως μπορέσουμε να μετατρέψουμε την κρίση, σε μια καλή επενδυτική ευκαιρία -και βέβαια, στην επόμενη φάση, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση και στις αμερικανικές μετοχές οι οποίες, επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, θα βρεθούν σε σημεία που θα αξίζει να αγοραστούν, χωρίς μεγάλο κίνδυνο.

 

Στο επόμενο διάστημα, μείνετε μαζί μας, για να παρακολουθήσουμε μαζί, την εξέλιξη της κρίσης.
Στη φωτό, το τεύχος Ιουλίου που κυκλοφορεί αύριο.

 

(Με βάση την πάγια πρακτική του eurocapital.gr, σε στιγμές που θεωρούμε “κρίσιμες”, μερικά συνδρομητικά σχόλια, αποκτούν ελεύθερη πρόσβαση για όλους.)

Γιάννης Σιάτρας

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text