Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Απαισιόδοξοι για την οικονομία 7 στους 10 - Λιγότερες μέρες διακοπών λόγω ακρίβειας

Απαισιόδοξοι για την οικονομία 7 στους 10 - Λιγότερες μέρες διακοπών λόγω ακρίβειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Απαισιόδοξοι για την οικονομία 7 στους 10 - Λιγότερες μέρες διακοπών λόγω ακρίβειας

Απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες, ενώ το 60% των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων ανησυχούν για το μέλλον τους, σύμφωνα με έρευνα της Pulse RC που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου στην Αττική. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το κύμα ακρίβειας, ιδίως στην ενέργεια και στα τρόφιμα, εντείνει τα βάρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επιχειρούν να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις περικόπτοντας τα έξοδά τους ακόμη και σε βασικά αγαθά, αλλά και περιορίζοντας τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Πώς βλέπουν το μέλλον

Ειδικότερα, περίπου αντίστοιχη εικόνα με την προηγούμενη έρευνα του Οκτωβρίου εμφανίζει ο ιδιωτικός τομέας (υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι) στον δείκτη ανησυχίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους, τους επόμενους έξι μήνες: 48% ανησυχούν (από 51% στην προηγούμενη έρευνα), έναντι 42% που δεν ανησυχούν (από 43%). Ωστόσο, στον χώρο των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων η ανησυχία έχει αυξηθεί, με το 60% να δηλώνει ότι ανησυχεί (από 53%), έναντι 29% που δεν ανησυχεί (από 32%).

Ενδεικτική είναι και η εικόνα αποτυπώνεται στον δείκτη αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, στο σύνολο των κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής. Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες το 68% απαντά απαισιόδοξα (από 58% στην προηγούμενη έρευνα) ενώ το 31% δηλώνει αισιόδοξο.

Στην ερώτηση «Ποια κατηγορία εξόδων σας προβληματίζει περισσότερο» σχεδόν έξι στους δέκα από το σύνολο του δείγματος απαντούν η ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) και τρεις στους δέκα τα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, super market). Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανησυχίας για την ενέργεια είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο των βασικών αγαθών (57% έναντι 30%). Στην ενέργεια, εντοπίζουν οι περισσότεροι (έξι στους δέκα) το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης τιμών - ενώ ακολουθούν και εδώ τα βασικά αγαθά.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα καταναλωτικά αγαθά, όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές (26%) και -σχεδόν ισόποσα- η ενέργεια (25%) είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που έχουν κυρίως περιορίσει, τους τελευταίους μήνες, οι καταναλωτές. Κοντά στα παραπάνω είναι και το ποσοστό όσων (ένας στους πέντε) έχει περιορίσει τα βασικά αγαθά (20%), ενώ χαμηλότερο είναι το ποσοστό όσων έχουν κάνει περικοπές σε διασκέδαση, ψυχαγωγία, ταξίδια (13%). Περίπου αντίστοιχα ποσοστά καταγράφονται και στις απαντήσεις των επαγγελματιών / επιχειρηματιών.

Λιγότερες μέρες διακοπών

Αν και η διάθεση για διακοπές, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και υγειονομικών περιορισμών, είναι σίγουρα αυξημένη σε όλους, μόνο το 36% των συμμετεχόντων, απαντούν ότι θα διαθέσουν τις ίδιες (πάνω-κάτω και σε σύγκριση με πέρυσι) ημέρες για τις φετινές τους καλοκαιρινές διακοπές. Το 29% απαντά ότι θα διαθέσει λιγότερες ημέρες για τις καλοκαιρινές διακοπές, το 25% απαντά «καθόλου» και μόλις 4% απαντά «περισσότερες».

Ως ο κύριος λόγος που οι ημέρες των φετινών καλοκαιρινών διακοπών θα είναι μειωμένες αναδεικνύονται οι οικονομικές δυσκολίες (για τους τρεις στους τέσσερις).

Πώς κρίνουν τα μέτρα στήριξης

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης έναντι των ανατιμήσεων το 50% των συμμετεχόντων τα βρίσκουν προς τη σωστή κατεύθυνση (οι περισσότεροι από αυτούς πάντως, κρίνουν ότι χρειάζονται κι άλλα), έναντι 42% που κρίνουν ότι κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Σε οριακό σημείο η επιχειρηματικότητα - Χρειάζεται αλλαγή στο μίγμα πολιτικής

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου, τόνισε πως «η κατάσταση σε οικονομία και επιχειρηματικότητα είναι σε οριακό σημείο και αν θέλουμε να στηριχθούν αποφασιστικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη μάχη που δίνουν, τότε πρέπει να αλλάξουμε το μίγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα».

«Βλέπουμε ότι συνεχίζεται η ανησυχία του ιδιωτικού τομέα για το μέλλον, περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες παρατηρούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης τιμών το συναντούν στην ενέργεια, καταγράφεται ο περιορισμός στην κατανάλωση, ακόμα και σε βασικά αγαθά για έναν στους πέντε, ενώ πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι θα κάνουν μειωμένες διακοπές φέτος, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 42% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση» παρατήρησε.

Όλα τα παραπάνω, πρόσθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «σημαίνουν για εμάς στο ΕΕΑ ότι πρέπει να δούμε εφαρμογή άλλων πολιτικών και από τα επιδόματα να περάσουμε σε μειώσεις φόρων, όπως στον ΕΦΚ για τα καύσιμα και στον ΦΠΑ για συγκράτηση των τιμών σε βασικά αγαθά».

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text