Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τρ. Πειραιώς: Στόχος η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα

Τρ. Πειραιώς: Στόχος η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρ. Πειραιώς: Στόχος η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα

Ηστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και ειδικότερα η υψηλή προστιθέμενη αξία του κατεξοχήν εθνικού προϊόντος, του ελαιόλαδου αναδείχθηκε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Ελαιόλαδου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στην Σπάρτη, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022.

«Ο αγρο-διατροφικός τομέας καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως ένας σημαντικός πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα, πρέπει να ανταποκριθούμε σε τέσσερις μείζονος σημασίας προκλήσεις: τη δημιουργία συνεργειών μέσω της συνεργασίας, την υιοθέτηση μεθόδων ευφυούς ή ψηφιακής γεωργίας, τη μεγέθυνση του αγροτικού κλήρου και την ηλικιακή ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού», επισήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε την Τράπεζα Πειραιώς για τη συνεργασία και τις πρωτοπόρες δράσεις της, προσθέτοντας ότι “Αποτελεί παράδειγμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, παράδειγμα συμπεριφοράς για τη γενικότερη αναβάθμιση της κοινωνίας μας”, ενώ αναφερόμενος στα θέματα του πρωτογενή τομέα επισήμανε την εγκατάλειψη της υπαίθρου, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται σοβαρή πολιτική γης, επί της ουσίας υποστήριξη του αγροτικού κόσμου, προστασία στο αγροτικό προϊόν, αλλά και εκπαίδευση”.

Με αφορμή την έκδοση: «Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα: 200 χρόνια ιστορίας Προκλήσεις & προοπτικές», ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, υπό την επίβλεψη του οποίου συντάχθηκε η μελέτη, παρουσίασε τις προκλήσεις και τις προτάσεις για το μέλλον του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα. Οι ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παναγιωτόπουλος και Ελευθέριος Νέλλας αναφέρθηκαν στη συμβολή της Επανάστασης του 1821 στην ανάπτυξη της γεωργίας και του ελαιόλαδου στην εθνική οικονομία, αντίστοιχα.

Εκτενής αναφορά στη χρηματοδοτική στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα έγινε από τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αλκιβιάδη Αλεξάνδρου, ο οποίος μεταξύ άλλων στάθηκε στο γεγονός ότι: «Η Τράπεζα παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο χρηματοδοτικής  στήριξης, το οποίο καλύπτει κάθε ανάγκη και προσφέρει τον καταλληλότερο συνδυασμό λύσεων στοχεύοντας απόλυτα στις λειτουργικές, αλλά και τις επενδυτικές ανάγκες των αγροτών και των συνεταιρισμών, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων και κερδοφόρων επιχειρήσεων».

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια εποικοδομητική συζήτηση, που συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου αρμόδιος σε θέματα πρωτογενή τομέα κ. Στάθης Αναστασόπουλος, με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων του χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η σημασία της ελαιοκομίας και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο, που τόσο η πανδημία όσο και η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, αναδεικνύουν τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη, αλλά και στη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας.

 

Πηγή:businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text