Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η Ουκρανία εξάγει τώρα ηλεκτρική ενέργεια στην EE

Η Ουκρανία εξάγει τώρα ηλεκτρική ενέργεια στην EE

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ουκρανία εξάγει τώρα ηλεκτρική ενέργεια στην EE

H Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αρχίζει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το ουκρανικό δίκτυο έχει συνδεθεί με το ευρωπαϊκό δίκτυο από τα μέσα Μαρτίου.

«Η Ουκρανία άρχισε να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην ΕΕ, με πρώτο σταθμό τη Ρουμανία» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα, ετοιμαζόμαστε να αυξήσουμε τις παραδόσεις», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι «η ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει ένα σημαντικό μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι». Όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, «δεν είναι μόνο ζήτημα εσόδων από τις εξαγωγές για εμάς, είναι ζήτημα ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη».

«Από σήμερα, η Ουκρανία μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά της ΕΕ » έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  «Αυτό θα προσφέρει μια πρόσθετη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για την ΕΕ, αλλά και τόσο απαραίτητο εισόδημα για την Ουκρανία. Άρα είμαστε και οι δύο νικητές» είπε.

Η χειρονομία αυτή του Κιέβου έρχεται λίγες ημέρες αφότου η ΕΕ χορήγησε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και είναι πολύ  ευπρόσδεκτη σε μια περίοδο που οι 27 προσπαθούν να βρουν λύσεις για να αποφύγουν πιθανές διακοπές φυσικού αερίου τον προσεχή χειμώνα, καθώς η Gazprom διακόπτει σταδιακά τις παραδόσεις, ως αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης.

Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία διέκοψε τον εφοδιασμό σε Πολωνία, Βουλγαρία και Φινλανδία και μείωσε την παροχή κατά 40% μέσω του αγωγού Nord Stream 1, στη Γερμανία, την Ιταλία, αλλά και τη Γαλλία, η οποία δεν λαμβάνει πλέον καθόλου φυσικό αέριο μέσω αυτού του αγωγού

Εβδομος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας

Περίπου το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ουκρανία είναι από πυρηνικούς σταθμούς. Με 15 αντιδραστήρες κατανεμημένους σε τέσσερις τοποθεσίες, η Ουκρανία είναι ο 7ος μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο.

Από τις 16 Μαρτίου 2022, η ευρωπαϊκή κοινοπραξία ηλεκτρικής ενέργειας "ENTSO-E" υποδέχθηκε την ουκρανική δημόσια εταιρεία μεταφοράς Ukrenergo (και τη Μολδαβική, Moldelectrica), επιτρέποντας τη σύνδεση του ουκρανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με τα ευρωπαϊκά εθνικά δίκτυα. Το σύστημα αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερους από 400 εκατομμύρια καταναλωτές.

 

Πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text