Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Αγκάθι» για έργα ΑΠΕ η περιβαλλοντική αδειοδότηση

«Αγκάθι» για έργα ΑΠΕ η περιβαλλοντική αδειοδότηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Αγκάθι» για έργα ΑΠΕ η περιβαλλοντική αδειοδότηση

Σοβαρά εµπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, που δεν αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας το οποίο συζητείται από την Τετάρτη στη Βουλή, διαπιστώνουν οι φορείς του κλάδου. «Ο ελέφαντας στο… δωμάτιο είναι οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ζήτημα που το νομοσχέδιο δεν το αγγίζει», ανέφεραν χαρακτηριστικά μιλώντας χθες με δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γεώργιος Περιστέρης και ο προέδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος. Επισήμαναν το πρόβλημα της υποχρέωσης επανέκδοσης ΑΕΠΟ για έργα που έχουν καθυστερήσει λόγω της γραφειοκρατικής διαδικασίας αδειοδότησης και χρειάζεται να ενσωματώσουν τεχνολογίες που σε αυτό το διάστημα έχουν αλλάξει. Ο νόμος δεν δίνει τη δυνατότητα της τροποποίησης της ΑΕΠΟ, αλλά υποχρεώνει τον επενδυτή να εκδώσει νέα και να ξαναπεράσει τη μακρόχρονη βασανιστική διαδικασία. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, από το 2018 έως το 2020, από τα 1.450 MW αιολικών πάρκων που εξασφάλισαν εγγυημένη τιμή στις δημοπρασίες της ΡΑΕ, μόνο τα 250 MW εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν. Τα υπόλοιπα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία που ο νόμος υποχρεώνει να εκδώσουν εκ νέου ΑΕΠΟ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται μπλοκαρισμένα. Οπως τόνισαν, 3,5 εκατ. μεγαβατώρες τον χρόνο χάνονται από αυτά τα έργα που δεν έχουν μπει στο σύστημα και τα οποία έχουν «κλειδώσει» τιμές στα 60 ευρώ/MWh, όταν η μέση χονδρεμπορική κινείται σε υπερτετραπλάσια επίπεδα.

Το πρόβλημα των τιμών μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, τόνισαν οι εκπρόσωποι του κλάδου και παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία για κάθε 10% διείσδυση ΑΠΕ στο σύστημα η τιμή για τον καταναλωτή μειώνεται κατά 13,072 ευρώ/MWh. Η αιολική ενέργεια, συγκεκριμένα, όπως υποστήριξαν, επιδότησε άμεσα τους καταναλωτές με 760 εκατ. ευρώ το διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022. Το 2021, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ΑΠΕ συνέβαλαν στη μείωση των τιμών κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Οι φορείς του κλάδου έκαναν λόγο για μια διαχρονική αρνητική αντιμετώπιση των επενδύσεων ΑΠΕ από πλευράς της κοινωνίας και πολιτείας που κρατάει αναξιοποίητες τις μοναδικές ενεργειακές πηγές της χώρας οι οποίες διασφαλίζουν προστασία του περιβάλλοντος, ευημερία για τον καταναλωτή και ασφάλεια εφοδιασμού.

«Εμείς αισθανόμαστε ότι σαν κοινωνία συνεχίζουμε να κάνουμε προσπάθεια για να μην απεμπλακούμε από το εξαρτώμενο ακριβό ρεύμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης, επισημαίνοντας την υψηλή εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. «Μιλάνε όλοι για πράσινη μετάβαση, αλλά εμείς βλέπουμε ότι το 2015 η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ήταν 17% και πέρυσι 42%», είπε ο ίδιος και εξέφρασε ανησυχία για την επίτευξη των εθνικών στόχων. «Για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει οι ΑΠΕ να συνδυαστούν με διασυνδέσεις και αποθήκευση», τόνισε, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από ομάδες που μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή. Σαφή δυσαρέσκεια εξέφρασε, τέλος, για τις καθυστερήσεις του θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. «Η απάντηση που θα περιμέναμε από την κυβέρνηση είναι πότε θα θεμελιωθεί το πρώτο υπεράκτιο πάρκο, όχι το πότε θα ψηφιστεί ο νόμος που μπορεί να παραπέμπει σε σειρά υπουργικών αποφάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χρύσα Λιάγγου

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text