Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 242 | Προβλέψεις αποτελεσμάτων 2022

Προβλέψεις αποτελεσμάτων 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρακάτω, αναφέρονται οι εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων για έναν αριθμό εταιριών. Οι εταιρίες, παρατίθενται με βάση το χρηματιστηριακό τους σύμβολο.

 

CENER

Για τη χρήση του 2022, με δεδομένη τη διατήρηση των επιδόσεων του τομέα των καλωδίων σε υψηλά επίπεδα και την αναμενόμενη ουσιαστική βελτίωση του τομέα των σωλήνων, εκτιμούμε ότι, οι πωλήσεις θα φτάσουν στα € 1.150 εκατομμύρια, ενώ τα κέρδη μ.φ. θα κυμανθούν περί τα € 36 εκατομμύρια.

 

ΑΡΑΙΓ

Για το 2022, με βάση τις προβλέψεις της διοίκησης για την αναμενόμενη εξέλιξη των πωλήσεων και με βάση τους συντελεστές κόστους και δαπανών λειτουργίας, εκτιμούμε ότι, οι πωλήσεις θα φτάσουν στα € 1.140 εκατομμύρια (-13% σε σχέση με το 2019), ενώ θα υπάρξουν κέρδη, τα οποία, μετά από τους φόρους, θα κυμανθούν περί τα € 25 εκατομμύρια. Βεβαίως, η εκτίμηση -ειδικά της κερδοφορίας- υπόκειται σε πολλούς αστάθμητους παράγοντες και συνεπώς, μία καλύτερη εκτίμηση θα μπορούσε να υπάρξει μόνον μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, έχοντας βέβαια πάντα υπόψη μας ότι, η πορεία και τα μεγέθη της χρονιάς, προσδιορίζονται από την εξέλιξη των μεγεθών κατά το γ’ τρίμηνο. Η άποψή μας για την εταιρία παραμένει θετική και μάλιστα, εκτιμούμε ότι, φέτος, η μετοχή θα μπορούσε να έχει μία ακόμη καλύτερη πορεία σε σχέση με το 2021 (κάτι που βεβαίως θα εξαρτηθεί και από τη γενικότερη πορεία της αγοράς), αφού, ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες του έτους, μπορεί να διαπιστωθεί η επιστροφή της εταιρίας σε καθεστώς κερδοφορίας, μετά την πολύ μεγάλη “περιπέτεια” που γνώρισε, λόγω της πανδημίας, κατά τα έτη 2020 και 2021.

 

 

ΒΙΟ

Η πορεία των πωλήσεων κατά τη χρήση του 2022 θα εμφανίσει άνοδο, την οποία εκτιμούμε σε 15% περίπου και συνεπώς, θα φτάσουν περί τα € 6.200 εκατομμύρια. Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μείωση του καθαρού περιθωρίου κέρδους στο 2,85%, έτσι ώστε, τα καθαρά κέρδη, θα φτάσουν στα € 175 εκατομμύρια. Σημειώνουμε ότι, στην παρούσα εκτίμηση, οι παράγοντες που δύσκολα μπορούν να προσδιοριστούν είναι οι: α) Η εξέλιξη των τιμών των μετάλλων και β) η κερδοφορία του τομέα των ακινήτων, αφού αυτή επηρεάζεται από τυχόν αναπροσαρμογή της αξίας τους. Πιο “καθαρή” εικόνα για την εξέλιξη των πωλήσεων και -κυρίως- των κερδών, θα υπάρξει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η εταιρία δε συνηθίζει να δίνει επαρκή στοιχεία για τη διατύπωση εκτιμήσεων, ενώ δεν δημοσίευσε αποτελέσματα α’ τριμήνου. Με βάση στοιχεία που αναφέρθηκαν στη Γενική Συνέλευση και στοιχεία συλλογής από ΜΜΕ, εκτιμούμε ότι ο κύκλος εργασιών θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2021 (περί τα € 1.150 εκατομμύρια), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους, θα εμφανίσουν αύξηση κατά, περίπου 20% και θα κυμανθούν περί τα € 42,0 εκατομμύρια. Επισημαίνουμε ότι, η κατάσταση κερδοφορίας μπορεί να ανατραπεί θετικά, σε περίπτωση πώλησης του συνόλου ή μέρους της συμμετοχής της εταιρίας στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

 

ΔΕΗ

Για τη χρήση του 2022, αναμένουμε αύξηση των πωλήσεων, ακόμη και αν υπάρξει περαιτέρω μείωση του μεριδίου της στην αγορά. Αν το δ’ τρίμηνο του 2021 είναι ένας οδηγός για το 2022, θα πρέπει να αναμένουμε πωλήσεις γύρω στα € 6.100 εκατομμύρια. Η κερδοφορία θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες: το μείγμα της παραγωγής ενέργειας, το κόστος παραγωγής, την τιμή των δικαιωμάτων CO2 (έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι - δείτε εδώ και εδώ), την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαμορφώνεται στην αγορά κατά τη διάρκεια του έτους, την πολιτική ενίσχυσης των καταναλωτών που θα ακολουθήσει και το επίπεδο των επιτοκίων. Ως μία πρώτη εκτίμηση, αναφέρουμε κέρδη μ.φ., € 175 εκατομμυρίων.

 

ΔΟΜΙΚ

Εκτιμούμε αύξηση του κύκλου εργασιών στα € 12,5 εκατομμύρια και εμφάνιση κερδών μετά από φόρους, ύψους € 1,2 εκατομμύρια.

 

ΔΡΟΜΕ

Εκτιμούμε μικρή μείωση του κύκλου εργασιών στα € 21,0 εκατομμύρια και εμφάνιση κερδών μετά από φόρους, ύψους € 800 χιλιάδων.

 

 

ΕΕΕ

Παρά την ασάφεια για την εξέλιξη της λειτουργίας της εταιρίας στη Ρωσία, τα αποτελέσματα του τριμήνου, ήταν ικανοποιητικά και δείχνουν βελτίωση των πωλήσεων -βέβαια, κατά το μεγαλύτερο μέρος του τριμήνου (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου), η εταιρία λειτούργησε κανονικά σε όλες τις περιοχές. Υπό κανονικές συνθήκες, το 2022, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα “έτος - ρεκόρ” τόσο για τις πωλήσεις, όσο και για τα κέρδη της εταιρίας. Λαμβανοντας υπόψη τις εξελίξεις στη Ρωσία, εκτιμούμε ότι, οι πωλήσεις θα είναι ελαφρά μειωμένες σε € 6.900 εκατομμύρια, ενώ τα κέρδη θα υποχωρήσουν σε 460 εκατομμύρια, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τυχόν έκτακτες ζημιές που μπορεί να υπάρξουν λόγω της εταιρικής ανακατάταξης στη Ρωσία.
Παρά τις εξελίξεις του τρέχοντος έτους, παραμένουμε θετικοί για την εταιρία και τη μετοχή της και μετά και την εμφάνιση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, θα μπορούσαμε να άρουμε τις επιφυλάξεις που είχαμε εκφράσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Για το 2022, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν κοντά στα € 900 εκατομμύρια, ενώ θα συνεχιστούν οι ζημιές, οι οποίες θα κινηθούν περί τα € 40 εκατομμύρια. Σημειώνουμε ότι, αφ’ ενός η πολυπλοκότητα στη λειτουργία του Ομίλου, αλλά και η ανισορροπία των μεγεθών του, μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδια ανατροπή στις εκτιμήσεις.

 

ΕΥΔΑΠ

Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε ελαφρά αύξηση των πωλήσεων σε € 370 εκατομμύρια, αλλά σημαντική αύξηση των κερδών, σε € 45,0 εκατομμύρια, καθώς η εταιρία επιστρέφει κοντά στα παλαιότερα επίπεδα καθαρού κέρδους.

 

ΙΝΛΟΤ

Θεωρούμε πιθανό, ο Όμιλος να μπορέσει να αυξήσει τις πωλήσεις του, σε € 450 εκατομμύρια (παρά την αρνητική σχέση ευρώ/δολαρίου). Όμως, αμφιβάλλουμε εάν θα μπορέσει να επαναλάβει το υψηλό μικτό περιθώριο κέρδους του έτους 2021 (έφτασε στο 28,8%). Λαμβάνοντας ως βάση ότι ο Όμιλος έχει βελτιώσει τα λειτουργικά του έξοδα και τις χρηματοοικονομικές του δαπάνες, αλλά και το ότι δε θα έχει έκτακτα κέρδη φέτος, εκτιμούμε ότι, θα υπάρξει ζημιά, η οποία θα κυμανθεί γύρω από τα € 25 εκατομμύρια.

 

 

ΙΚΤΙΝΟΣ

(23/6/2022): Μετά από ένα άσχημο α’ τρίμηνο, η εταιρία μας προετοιμάζει για μια χρονιά, βυθισμένη στη μετριότητα. Ακόμη και με βάση τα στοιχεία που αναφέρει η κα Χαϊδά στη συνέντευξή της, για το σύνολο της χρήσης του 2022, μειώνουμε την πρόβλεψή μας, από € 42, σε € 37 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, μειώνουμε την πρόβλεψή μας για τα κέρδη, από € 5, σε € 3 εκατομμύρια. Βέβαια, λόγω της φύσης της εταιρίας, η προβλεψιμότητά της είναι χαμηλή (συχνά προκαλείται η εντύπωση ότι, η εταιρία, εμφανίζει κερδοφορία, ανάλογα με τη φάση της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς).

Η εταιρία χαρακτηρίζεται από μεγάλες διακυμάνσεις στα μεγέθη της και από αναξιοπιστία μεταξύ των λόγων, των υποσχέσεων της διοίκησής της και των τελικών έργων και αποτελεσμάτων. Όμως, έχει δυνατότητα και δυναμικότητα για καλύτερα μεγέθη. Διατηρούμε αμφιβολίες σχετικά με τη διαφάνεια της διαχείρισης.

 

ΚΟΥΕΣ

Με δεδομένη την αβεβαιότητα της παρούσας φάσης, μία αρχική εκτίμηση, για τη χρήση του 2022, είναι ότι, οι πωλήσεις του Ομίλου θα υπερβούν (για πρώτη φορά στην ιστορία του), το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα φτάσουν στα € 1.070 εκατομμύρια. Με βάση αυτή την παραδοχή, τα κέρδη (μφ), θα κυμανθούν περί τα € 54,0 εκατομμύρια.

 

ΚΡΙ

Η μείωση της κερδοφορίας από τις αγορές του εξωτερικού, σε συνδυασμό με την ανατροπή των περιθωρίων κέρδους, λόγω του πληθωρισμού, οδήγησε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το περιθώριο κέρδους κατά το α' τρίμηνο (1,46%). Εκτιμούμε ότι, καθώς τμήμα του κόστους θα μετακυλίεται στις τιμές και καθώς θα αυξάνει (στο β' και το γ' τρίμηνο) η συμμετοχή του παγωτού (που έχει υψηλότερα περιθώρια κέρδους), το συνολικό περιθώριο θα βελτιωθεί. Με δεδομένα τα προβλήματα του 2022, εκτιμούμε ότι, οι συνολικές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 12% (ελαφρά πάνω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό) και θα φτάσουν στα € 151 εκατομμύρια, ενώ τα κέρδη μ.φ. θα περιοριστούν στα € 6,3 εκατομμύρια.

 

ΜΟΤΟ

Για το 2022, θα ακολουθήσουμε την εκτίμηση της διοίκησης, που αναφέρει ότι οι πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση μεταξύ 2% και 5%, τα κέρδη π.φ. θα κυμανθούν από € 210 εκατ. έως € 240 εκατ. και τα καθαρά κέρδη θα κυμανθούν από € 175 εκατ. έως € 195 εκατομμύρια. Όσον αφορά το μικτό περιθώριο κέρδους, που διαμορφώθηκε στο 55,7% το 2021 έναντι 51,8% το 2020, η διοίκηση ανέφερε ότι δεν είναι βιώσιμο. Διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας προς την εταιρία και παραμένουμε θετικοί για τη μετοχή της, την οποία διατηρούμε στη λίστα “Top-20”.

 

ΠΡΟΝΤΕΑ

Για το 2022, αναμένουμε αύξηση των μισθωμάτων στα € 140 εκατομμύρια, ενώ εκτιμούμε ότι, αν υπάρξει αναπροσαρμογή της αξίας τους, αυτή δε θα μπορούσε να εγγράψει υπεραξίες άνω των € 85 εκατομμυρίων. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν στα € 175 εκατομμύρια. Η πρόβλεψη αυτή, είναι πολύ πιθανό να αναπροσαρμοστεί, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα δημοσιεύσει η εταιρία για το α’ εξάμηνο του έτους.

 

ΣΠΕΙΣ

Εκτιμούμε, πως για το σύνολο του έτους, τα μεγέθη της Space Hellas, θα ξεπεράσουν τα μεγέθη του 2021, καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω, θα υπάρξει η πλήρης συνεισφορά των SingularLogic και SenseOne (όπου το 2021 συνεισέφεραν μόνο για λίγους μήνες). Η ανάληψη έργων από την εταιρία θα συνεχίσει να πραγματοποιείται και με βάση τον χαρακτήρα που διαθέτει η εταιρία, είναι πολύ πιθανό εντός του έτους να υπάρξουν περαιτέρω εξαγορές, που θα συνεισφέρουν -έστω και για μικρό διάστημα- στα μεγέθη του Ομίλου. Όσον αφορά τις προκλήσεις του έτους (υψηλές τιμές, κόστη μεταφοράς και ενέργειας), εκτιμούμε ότι ο κλάδος της τεχνολογίας, λόγω της φύσης της δραστηριότητας του, θα επηρεαστεί λιγότερα συγκριτικά με άλλες βιομηχανικές εταιρίες. Με βάση τα παραπάνω και το γεγονός ότι η εταιρία αυξάνει τις πωλήσεις της με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία 5ετία (ΜΕΡΑ 5ετίας), στο 16,5% εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα € 120 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη -με βάση το ΜΕΡΑ 5ετίας κερδών- θα φτάσουν τα € 5,8 εκατομμύρια.

 

 

ΦΡΛΚ

Καθώς για το 2022 αναμένονται αυξημένες πωλήσεις (όπως επίσης και για το 2023), το ερωτηματικό είναι εάν, ο Όμιλος, θα μπορέσει να βελτιώσει το περιθώριο κέρδους. Ήδη, ο Όμιλος αναφέρει ότι, έχει ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε γεωγραφικής περιοχής, μετακυλύει ένα μέρος της αύξησης του κόστους προς τις τιμές των προϊόντων της, ενώ καταβάλλει προσπάθειες για τον περιορισμό των άλλων κατηγοριών κόστους. Το στοιχείο του μικτού περιθωρίου και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, θα είναι κομβικό για την επίδοσή της κατά το τρέχον έτος. Ως μία πρώτη εκτίμηση, μπορούμε να αναφέρουμε ότι, για το 2022, θα εμφανίσει πωλήσεις ύψους € 1.890 εκατομμυρίων (μαζί με την αύξηση του όγκου, συνυπολογίζουμε και αύξηση των τιμών πώλησης) και κέρδη μ.φ., περί τα € 95,0 εκατομμύρια. Με βάση την εκτίμησή μας, η σχέση Ρ/Ε (τιμή της 8/4/2022), υπολογίζεται σε 11,4, η οποία είναι χαμηλή.

 

Η ολοκλήρωση της αναφοράς για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών, για τις οποίες μπορούν να υπάρξουν αξιόπιστα στοιχεία για τη σύνταξη αξιόπιστης εκτίμησης, θα γίνει σταδιακά, κατά το διάστημα από 10 έως 31 Ιουλίου 2022

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 242 (Ιούλιος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 242, εδώ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text