Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | BP: Ποιος παρήγαγε το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο το 2021

BP: Ποιος παρήγαγε το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
BP: Ποιος παρήγαγε το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο το 2021

Η αμερικανική παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 2,3% στα 934,2 δισ. κυβικά μέτρα κατά το 2021 σύμφωνα με την 71η ετήσια έκθεση BP Statistical Review of World Energy, ξεπερνώντας την Ρωσία που βρέθηκ στη δεύτερη θέση με συνολική παραγωγή 701,7 δισ. κυβικά μέτρα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ιράν με παραγωγή 256,7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Το 2020 οι ΗΠΑ αύξησαν κατά 2,3% την παραγωγή φυσικού αερίου σε σχέση με το 2020 όταν έφτασαν τα 915,9 δισ. κυβικά μέτρα. Αντίστοιχα η παραγωγή φυσικού αερίου της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 10,4% ενώ η παραγωγή του Ιράν κατά 3,1% σε σχέση με το 2020.

Αλλά και στο πετρέλαιο η παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το 2020 και έφτασε τα 16,58 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σαουδική Αραβία η οποία ηγείται του καρτέλ του ΟΠΕΚ, με παραγωγή 10,95 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ρωσία με παραγωγή 10,94 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ παρήγαγαν το 2020 16,45 εκατ. βαρέλια/ημέρα, το 2019 17,11 εκατ. βαρέλια/ημέρα και το 2018 15,31 εκατ. βαρέλια. Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ήταν μειωμένη κατά 0,8% σε σχέση με το 2020 ενώ η παραγωγή της Ρωσίας ήταν αυξημένη κατά 2,6%.

Σύμφωνα με την έκθεση καταγράφεται ιστορικό comeback της ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα επανήλθε σε κανονικά επίπεδα μετά την κρίση του Covid 19, ιδίως όσον αφορά στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της BP η οποία θεωρείται και ως η ενεργειακή Βίβλος για την ενεργειακή αγορά.

Η πρωτογενής ενεργειακή ζήτηση ανέκαμψε σε ποσοστό 5,8% πλησιάζοντας στα προ Covid επίπεδα του 2019, σύμφωνα με τους ερευνητές της BP. Η συνολική παραγωγή πετρλεαίου το 2021 έφτασε τα 89,87 εκατ. βαρέλια/ημέρα ενώ η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου έφτασε τα 4,03 τρισ. Κυβικά μέτρα. Η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε ποσοστιαία κατά 1,6% σε σχέση με το 2020 ενώ η αύξηση στην παραγωγή φυσικού αερίου έφτασε το 4,8% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Ωστόσο όπως σημειώνουν οι αναλυτές της BP, οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα βρίσκονται σε αποκορύφωμα των τελευταίων 50 ετών, δηλαδή από την εποχή των μεγάλων ενεργειακών σοκ της δεκαετίας του 70.

Η πιο άμεση απειλή, αυτή τη στιγμή είναι ο ενεργειακός αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκαλεί αναταράξεις στις αγορές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Από ενεργειακή σκοπιά, οι αυξανόμενες ελλείψεις και οι υψηλές τιμές υπογραμμίζουν την διαχρονική σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και των προσιτών τιμών ταυτόχρονα με το στόχο της μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Άλλωστε ο πόλεμος εξελίσσεται παράλληλα με την συνεχιζόμενη προσπάθεια για ταχεία απαλλαγή των οικονομιών από τον άνθρακα.

Σε κάθε περίπτωση παρά τα βήματα που καταγράφονται όσον αφορά στις δεσμεύσεις για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας, εντούτοις στην πράξη η πρόοδος που σημειώνεται στην πράξη δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες καθώς οι εκπομπές άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται από τότε που τέθηκαν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού (με εξαίρεση τη χρονιά της πανδημίας, δηλαδή το 2020).

Χάρης Φλουδόπουλος

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text