Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Φινάλε για τον «Ηρακλή» με τιτλοποιήσεις 4,5 δισ. ευρώ

Φινάλε για τον «Ηρακλή» με τιτλοποιήσεις 4,5 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στην τελική ευθεία με νέες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 4,5 δισ. ευρώ έως τον Οκτώβριο μπαίνει ο «Ηρακλής», που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, παρέχοντας έως σήμερα εγγυήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 49,5 δισ. ευρώ που τιτλοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Την αυλαία του «Ηρακλή» ρίχνουν με την ένταξη του χαρτοφυλακίου Frontier II, ύψους 1 δισ. ευρώ, που υπέβαλε αυτή την εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς που αναμένεται να υποβάλει αίτημα ένταξης του χαρτοφυλακίου Sunrise III, ύψους 800 εκατ. ευρώ, εντός του Ιουλίου και η Attica Bank, που δρομολογεί την τιτλοποίηση τεσσάρων χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι τιτλοποιήσεις για τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο παρείχε την κρατική εγγύηση αναμένεται να φτάσουν τα 55 δισ. ευρώ και ο μηχανισμός του «Ηρακλή» αποτέλεσε καταλύτη, καθώς έδωσε τη δυνατότητα για την εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια με χαμηλό κόστος που βασίστηκε στην τιμολόγηση των ελληνικών ασφαλίστρων κινδύνου (CDs – Credit Default Swaps), παρά την απουσία επενδυτικής βαθμίδας. Η τιμή των CDs, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για την εγγύηση που πληρώνουν οι τράπεζες στο Δημόσιο προκειμένου να λάβουν την κρατική εγγύηση, βρίσκεται σήμερα κοντά στις 170 μονάδες βάσης, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν κοντά στις 70 μονάδες και παρά την άνοδο του κόστους, ο μηχανισμός του «Ηρακλή» αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας για την πλήρη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και την επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2022.

Το μέγεθος της εξυγίανσης που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα αποτυπώνεται στα νούμερα, με βάση τα οποία η προσαρμογή προβλέπει δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) έως τα τέλη του 2022:

  • Στο 7% από 45% το 2019 για την Alpha Bank.
  • Στο 6% από 31% το 2019 για την Εθνική Τράπεζα.
  • Στο 5,8% από 33,5% το 2019 για την Eurobank και
  • Στο 9% από 49% το 2019 για την Τράπεζα Πειραιώς.

Σε όρους απόλυτων μεγεθών και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του α΄ τριμήνου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν περιοριστεί:

  • Στα 4,9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank με στόχο περαιτέρω μείωση έως τα τέλη του χρόνου στα 2,9 δισ. ευρώ.
  • Στα 2,1 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, με στόχο το 1,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου.
  • Στα 2,7 δισ. ευρώ για τη Eurobank, με στόχο τα 2,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου και
  • Στα 4,7 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο περαιτέρω μείωση έως τα τέλη του χρόνου στα 4 δισ. ευρώ.

Στις τιτλοποιήσεις θα πρέπει να προστεθούν συναλλαγές ύψους 24 δισ. ευρώ που υλοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με απευθείας πωλήσεις κόκκινων δανείων σε funds, χωρίς δηλαδή τη στήριξη του «Ηρακλή», μεταβιβάζοντας μεγάλα ή μικρότερα πακέτα κόκκινων δανείων κυρίως επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό της εξυγίανσης στα 73,3 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τις συναλλαγές που αναμένεται να κλείσουν έως τα τέλη του χρόνου, το ύψος των δανείων που έχουν φύγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών από το 2018 θα ανέλθει σε 79,7 δισ, ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά τη λογιστική αξία των δανείων που πουλήθηκαν και όχι την ονομαστική τους, η οποία είναι κατά πολύ υψηλότερη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φτάνει τα 110 δισ. ευρώ, που είναι και το συνολικό ύψος δανείων που έχουν μεταβιβαστεί σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια μέχρι σήμερα.

Ευγενία Τζώρτζη

 

moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text