Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Γιατί πέρασε το Bitcoin τον… χειρότερο μήνα του

Γιατί πέρασε το Bitcoin τον… χειρότερο μήνα του

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί πέρασε το Bitcoin τον… χειρότερο μήνα του

Κάτω από τις 20.000 δολάρια έκλεισε η τιμή του Bitcoin τον Ιούνιο, καταγράφοντας ποσοστιαίες απώλειες άνω του 40%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση από τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν είχε φτάσει τα 8 δολάρια. Ακόμα και τον Νοέμβριο του 2018, στο αποκορύφωμα της πτωτικής περιόδου μετά την κορυφή των 20.000 δολαρίων, ήταν 37%.

Τι φταίει και σημείωσε τόσο μεγάλες απώλειες; Το Bitcoin έχει δύο μειονεκτήματα σε αυτή τη συγκυρία: Δεν προσφέρει ονομαστικές αποδόσεις, όπως κουπόνι που έχουν τα ομόλογα ή μέρισμα που δίνουν οι μετοχές και θεωρείται περιουσιακό στοιχείο υψηλού ρίσκου. Ένα χαρακτηριστικό που δεν ευνοεί σε μια περίοδο που η όρεξη για ρίσκο (risk appetite) είναι μειωμένη.

Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα είναι αναδυόμενο, καινούργιο περιουσιακό στοιχείο διαφύλαξης αξίας, όχι ώριμο. Για αυτό έχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε σχέση με τον χρυσό, που προστατεύεται από την αίγλη των χιλιάδων χρόνων ιστορίας. Το Bitcoin έχει ιδιαιτερότητες που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ άλλοτε και για αυτό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η αξία του.

Η επιβεβαιωμένη σπανιότητα, ακόμα και σε σχέση με τον χρυσό, καθώς και η ουδετερότητα του, δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτά επειδή επισκιάζονται από την έντονη μεταβλητότητα που ευνοεί τη κερδοσκοπία. Τέτοιου τύπου τίτλοι ευνοούνται όταν η ρευστότητα είναι άφθονη και οι αποδόσεις σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις είναι μηδενικές. Είναι η περίοδος που οι επενδυτές, προκειμένου να σημειώσουν κέρδη, εμφανίζονται πρόθυμοι να ρισκάρουν περισσότερο.

Αυτό που μας έχει δείξει μέχρι τώρα, είναι ότι προεξοφλεί τον πληθωρισμό. Πότε πήραν την απόφαση οι κεντρικές τράπεζες για τεράστια έκχυση ρευστότητας στο σύστημα; Τον Μάρτιο του 2020, στο αποκορύφωμα του πανικού για τον Covid-19. Τότε ήταν που εκτινάχθηκε από τις 4.000 στις 65.000 δολάρια μέσα σε ένα χρόνο. Πότε αποφάσισαν να αποσύρουν την ρευστότητα αυξάνοντας τα επιτόκια; Τον Νοέμβρη του 2021. Τότε που έφτασε τις 69.000 και άρχισε να πέφτει.

Ότι το σκεπτικό είναι σωστό, το επιβεβαιώνουν οι ερευνητές της Morgan Stanley. Το παρακάτω διάγραμμα συγκρίνει τον ρυθμό του δείκτη παγκόσμια προσφοράς χρήματος Μ2, με το ποσοστό αυξομείωσης της κεφαλαιοποίησης του Bitcoin. Η κοινή κατεύθυνση που έχουν είναι πολύ εμφανής και συνεχόμενη για να μπορεί να αποδοθεί σε σύμπτωση!

Το νέο στοιχείο ή αν θέλετε η επίπτωση από την υποχώρηση των τιμών που λειτούργησε ως επιταχυντής της πτώσης, είναι η αναγκαστική ρευστοποίηση εξαιτίας των χρεοκοπιών οντοτήτων που σχετίζονταν με κατάθεση και δανεισμό κρυπτονομισμάτων. Το τελευταίο ηχηρό περιστατικό είναι η Three Arrows Capital, το μεγαλύτερο hedge fund κρυπτονομισμάτων, το οποίο υπέβαλε επίσημα αίτημα πτώχευσης σε αμερικάνικο δικαστήριο.

Φυσικά δεν είναι μόνο το Bitcoin που υποχωρεί σε επίπεδα ρεκόρ. Ο πληθωρισμός διαβρώνει την αξία των μετρητών σε διψήφια ποσοστά ακόμα και στις αναπτυγμένες οικονομίες. Οι μετοχές έχουν εξαυλώσει αξία ίση με το 21% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ενδεικτικά ο δείκτης S&P έχει σπάσει αρνητικό ρεκόρ 52 ετών και ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα τριμήνου. Αν μάλιστα αποδειχθούν χειρότερα των αναμενόμενων, θα πυροδοτήσουν ένα νέο πτωτικό γύρο.

Ένα άλλο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ έχει καταστραφεί από τα ομόλογα. Όπως δείξαμε σε προηγούμενο άρθρο, τα κρατικά ομόλογα έχουν να δουν τόσο άσχημη πορεία εδώ και 150 χρόνια! Δεν υπάρχει κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που να μην υποχωρεί η αξία τους. Συνολικά υπολογίζεται το εξάμηνο που μόλις πέρασε να έχει χαθεί πλούτος ίσος με το 36% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ένα νούμερο που προκαλεί σοκ και δέος από όποια οπτική και να το εξετάσεις.

Για να γυρίσουμε στο Bitcoin, είναι εντυπωσιακό πως παρά την κατάρρευση της τιμής του, η πίστη σε αυτό δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται! Οι διευθύνσεις που κατέχουν έστω και ελάχιστη ποσότητα Bitcoin βρίσκεται σε νέο ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας τα 42 εκατομμύρια. Οι «μαρίδες», όσοι δηλαδή κατέχουν ποσότητα κάτω του ενός Bitcoin, έχουν ανέλθει σε επίπεδο ρεκόρ, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα από την εταιρία ερευνών Glassnode.

Μια άλλη σημαντική κατηγορία κατόχων Bitcoin που κινείται επιθετικά, είναι οι «φάλαινες». Οι οντότητες δηλαδή που κατέχουν πάνω από 1.000 Bitcoin στον λογαριασμό τους. Σύμφωνα πάντα με την Glassnode, ανεβάζουν ρυθμούς αποκτώντας νομίσματα, κάτι που ίσως σηματοδοτεί αλλαγή στην τάση.

Ποιοι αγοράσανε και πάλι στην βουτιά; Οι συνήθεις ύποπτοι, o Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele και ο CEO της MicroStrategy, Michael Saylor. Ο πρώτος πρόσθεσε 80 Bitcoin στα ταμεία του κράτους έναντι 19.000 δολαρίων περίπου το καθένα, ευχαριστώντας τους πωλητές που προσφέρουν σε τόσο φτηνή τιμή τα νομίσματα τους Ο δεύτερος αγόρασε 480 Bitcoin με μέση τιμή κοντά στα 20.000 δολάρια.

Βέβαια εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε πως και οι δύο διάσημοι υποστηρικτές του Bitcoin έχουν αποκτήσει σε πιο ακριβές τιμές όλα τους τα νομίσματα και ότι η τελευταία τους αγορά ήταν η μικρότερη από όσες έχουν κάνει μέχρι τώρα. Το παρακάτω διάγραμμα μας δείχνει πότε και σε ποιες ποσότητες έχει αποκτήσει Bitcoin το Ελ Σαλβαδόρ.

 

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text