Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Εθνική: Το τίμημα για το Frontier II και οι ενστάσεις από τη Eurostat

Εθνική: Το τίμημα για το Frontier II και οι ενστάσεις από τη Eurostat

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εθνική: Το τίμημα για το Frontier II και οι ενστάσεις από τη Eurostat

Κοντά στο 50% της λογιστικής αξίας του δανειακού χαρτοφυλακίου αναμένεται να κυμανθεί το τίμημα του Frontier I», αναφέρουν στο Business Daily πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα την πρώτη συναλλαγή προς ένταξη στον Ηρακλή ΙΙ, συνολικής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Το αίτημα κατατέθηκε προκειμένου να εγκριθούν κρατικές εγγυήσεις έναντι των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior tranche) ύψους 460 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο πέρυσι ολοκληρώθηκε η συναλλαγή Frontier I έναντι 3 δισ. ευρώ στο 50% της λογιστικής αξίας. Η δεύτερη συναλλαγή, η οποία περιλαμβάνει εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων καθώς και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, θα κυμανθεί στα ίδια ή ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έκλεισε το 2021 με δείκτη NPEs 6,9% μετά την ολοκλήρωση του Frontier I, συναλλαγή συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του Frontier II ο δείκτης NPEs της τράπεζας θα διαμορφωθεί κοντά στο 5% με στόχο να περιοριστεί στο 3% μέχρι το 2024.

Ο «σκόπελος» της Eurostat

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που έχει εγείρει η Eurostat έναντι των κρατικών εγγυήσεων οι οποίες παρέχονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων Ηρακλής Ι και Ηρακλής ΙΙ, η εκτίμηση που διατυπώνουν υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές είναι ότι η ευρωπαϊκή αρχή υποχώρησε -τουλάχιστον για την ώρα. Σημειώνεται ότι η ένσταση που έχει εγείρει η Eurostat είναι ότι το σύνολο των κρατικών εγγυήσεων που παρέχονται έναντι του senior tranche θα έπρεπε να προστίθεται στο δημόσιο χρέος.

Οι ίδιες πηγές διατυπώνουν, πάντως, ισχυρές επιφυλάξεις για την ορθότητα του ισχυρισμού της Eurostat, εξηγώντας ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς, ακόμη και στην περίπτωση που καταπέσουν κάποιες κρατικές εγγυήσεις, αυτές θα αφορούν στο 10-15% και όχι το σύνολο. Επιπλέον, όπως σημειώνουν, ούτε ο αναβαλλόμενος φόρος προσαυξάνει το δημόσιο χρέος -παρά το γεγονός ότι καταβάλλεται συνολικά από το κράτος όταν ενεργοποιηθεί η σχετική διάταξη λόγω καταγραφής ζημιάς σε πιστωτικό ίδρυμα που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με συμμετοχή του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η ευρωπαϊκή αρχή υποχώρησε -προς το παρόν τουλάχιστον, γεγονός που σημαίνει ότι οι τιτλοποιήσεις του Ηρακλής ΙΙ θα ξεπαγώσουν και το Frontier IΙ θα πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η πρώτη υποβολή τιτλοποίησης που γίνεται εδώ και αρκετό καιρό στον Ηρακλή ΙΙ και εκκρεμούν ακόμη οι τιτλοποιήσεις Sunrise 3 της Τράπεζας Πειραιώς και το Solar, όπου συμμετέχουν όλες οι συστημικές τράπεζες.

Βάσω Αγγελέτου

 

Πηγή:businessdaily.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text