Αρχική | Χαρτοφυλάκια | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η αγορά παραμένει καχεκτική. Η δύσκολη φάση συνεχίζεται, πιθανότατα για αρκετό ακόμη διάστημα

Η αγορά παραμένει καχεκτική. Η δύσκολη φάση συνεχίζεται, πιθανότατα για αρκετό ακόμη διάστημα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αγορά συνέχισε την καχεκτική της πορεία, σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση, κατά 0,03%.

Η αξία των συναλλαγών, υπήρξε χαμηλή, στα € 39,67 εκατομμύρια, ή στα € 39,0, χωρίς τον υπολογισμό των πακέτων.

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, από την αρχή του έτους, υπολογίζεται σήμερα σε € 88,75 εκατομμύρια. Καθώς η πορεία της αγοράς αναμένεται να είναι “προβληματική” και κατά τους επόμενους μήνες, εκτιμούμε ότι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για το σύνολο του έτους, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, ίσως κάτω από τα € 80,00 εκατομμύρια.

 

Ο Γενικός Δείκτης (κλείσιμο: 805,55 μονάδες) βρίσκεται κατά 10,76% κάτω από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών (892,24 μονάδες).

 

Διατηρούμε την άποψή μας, ότι, προς το παρόν, δε διαφαίνεται κάποια προοπτική βελτίωσης της τιμής του Γενικού Δείκτη. Διατηρούμε την άποψή μας ότι ο ΓΔ θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, αλλά γενικά, θα έχει καλύτερη πορεία από πολλές άλλες αγορές.

 

Διαφωνούμε με τις “κατηγορίες” που ακούγονται εναντίον των τραπεζών κατά το τελευταίο διάστημα. Ο τραπεζικός κλάδος, παρά το ότι σήμερα σημειώνει τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε επίπεδο κλάδων, πιθανότατα θα έχει μία πολύ θετική και επιθετική πορεία κατά τη φάση ανάκαμψης, όποτε και αν έρθει αυτή.

 

Πολλοί συνδρομητές ρωτούν, πώς είναι δυνατό να επιδεινώθηκε το κλίμα, τόσο ξαφνικά.

Δε γνωρίζουμε εάν επρόκειτο για μία “ξαφνική” έκβαση κάποιων καταστάσεων. Νομίζουμε ότι ήταν μία “ασυνήθιστη” έκβαση.

Αν συγκρίνουμε τη σημερινή εξέλιξη με την εξέλιξη της περίοδου του 1973 (πάντα διατηρούμε την άποψη ότι υπάρχουν εξαιρετικές ομοιότητες μεταξύ των δύο περιόδων, κάτι που αποδείξαμε, με στοιχεία, στο τεύχος του Ιουλίου), θα δούμε ότι το “επεισόδιο” εκδηλώθηκε με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ταχύτητα.

Απλά, ουδείς από μας, πίστεψε ότι θα μπορούσε να επανεμφανιστεί πληθωρισμός και μάλιστα, σε τέτοιο ύψος και με τέτοια ταχύτητα. Έχοντας μάθει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, επί περισσότερο από μία δεκαετία, είναι δύσκολο να δεις κάτι που έρχεται, άσχετα του εάν ήταν γνώριμο.

Από την πλευρά μας, παρά το ότι είχαμε υποψιασθεί και αναφερθεί στο ενδεχόμενο εμφάνισης πληθωρισμού, παρασυρθήκαμε από την έκφραση “προσωρινός”, όπως όλοι -μα όλοι- χαρακτήριζαν τον πληθωρισμό στην αρχική φάση.

Εκτιμούμε όμως ότι, κάποια στιγμή, αντιληφθήκαμε την κατάσταση και μάλιστα, αρκετά πιο γρήγορα από άλλους.

Σημασία όμως δεν έχουν αυτά. Σημασία έχει να μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος -και επιμένουμε ότι παραμένει μεγάλο. Παράλληλα, ακόμη πιο μεγάλη σημασία έχει να αντιληφθούμε έγκαιρα τον “πάτο”. Εκτιμούμε ότι θα το πετύχουμε. Άλλωστε, δεν έχει σημασία ο “απόλυτος” πάτος, αλλά η περιοχή του και ο χρόνος του.

Παράλληλα, σημασία έχει να μπορούμε να αντιληφθούμε την ταχύτητα της ανοδικής αντίδασης που θα ακολουθήσει. Εκτιμούμε ότι αυτή δε θα είναι μεγάλη.

 

Προς το παρόν, εξακολουθούμε να μην κάνουμε κάτι. Καθόμαστε απ’ έξω από την αγορά και παρατηρούμε τις εξελίξεις. Και προετοιμαζόμαστε.

 

Στο τεύχος του Αυγούστου (Νο 243 - Θα κυκλοφορήσει την 1η Αγούστου), προετοιμαζόμαστε για την περίοδο που τα χρηματιστήρια θα καταγράψουν τα χαμηλά τους σημεία. Θα έχουμε τις 30 πρώτες μετοχές, επιλεγμένες από τους δείκτες  Nasdaq και S&P, όπου, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο “περιβάλλον”, θα έχουμε στοιχεία και συνδέσμους και τρόπο για τη “ζωντανή” παρακολούθηση διαφόρων δεικτών τους. Τις υπόλοιπες 30 θα τις έχουμε στο τεύχος Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, η εκτίμησή μας παραμένει ότι, οι αγορές θα καταγράψουν τα χαμηλότερα σημεία τους, μετά το Σεπτέμβριο, με πιθανότερη περίοδο το Νοέμβριο. Όμως, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

 

Από τη σημερινή ειδησεογραφία, επισημαίνουμε:

 

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε ποσοστό 56% αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία της το 2022, ενώ μόλις 11% αναμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα, με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις είτε να μην έχουν σαφή εικόνα ή να μην περιμένουν κάποια μεταβολή. (εδώ)

 

Η παρακάτω είδηση σχετικά με τα ΕΛΠΕ, μόλις ανακοινώθηκε. Είναι σημαντική, όμως είναι ένα έργο που θα καθυστερήσει ακόμη τακτικά. Δε γνωρίζουμε πώς και πότε θα υλοποιηθεί, ενώ βεβαίως δε μπορούμε να γνωρίζουμε την κατάσταση στην ελληνική αγορά ενέργειας, κατά το 2030. Υποψιαζόμαστε ότι, όλη αυτή η σπουδή για κατασκευή νέων ΑΠΕ, μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση υπερπροσφοράς και πτώσης των τιμών, μέχρι τότε:

Η RWE και ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, μέσω των αντίστοιχων θυγατρικών τους RWE Renewables GmbH και ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες ΑΕ, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διερευνήσουν από κοινού τις ευκαιρίες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Οι Όροι Συνεργασίας της κατά 50-50 κοινοπραξίας, υπογράφηκαν πρόσφατα από τις δύο εταιρείες, με στόχο τη συνεργασία τους στην ανάπτυξη, υλοποίηση και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Η συνεργασία αυτή καθίσταται ακόμα πιο σημαντική αν ληφθεί υπόψη ο

στόχος της Ελλάδας να θέσει σε λειτουργία 2 Gigawatt (GW) υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2030, τόσο με έργα σταθερής έδρασης, όσο και με πλωτά αιολικά.

 

Πρώτο εμπορικό έλλειμμα από το 1991 για τη Γερμανία (εδώ). Στο 1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας  τον Μάιο, υποχωρώντας από το αναθεωρημένο πλεόνασμα του Απριλίου ύψους 3,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστικής Αρχή, Destatis, τη Δευτέρα.

Το ότι η Γερμανία, θα είχε εμπορικό έλλειμμα, ήταν κάτι που δεν πίστευα ότι θα ξαναδώ στη ζωή μου. Είναι μια από τις πιο ισχυρές αποδείξεις ότι η Ευρώπη κινείται προς την ύφεση και ότι, ο κόσμος αλλάζει. Δεν είναι θετική είδηση. Η Γερμανία, με τόσο πληθωρισμό (τον οποίο προκάλεσαν οι πολιτικές της …μισητής -για τους Γερμανούς- Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και με εμπορικά ελλείμματα, είναι κάτι που θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τη Γερμανική κοινωνία και εκτιμούμε ότι θα έχει επιδράσεις στη γενικότερη νομισματική και περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές σήμερα. Τα αμερικανικά παράγωγα παραμένουν όλη μέρα αρνητικά, μεταξύ -30% και -0,55%.

 

Καλό σας βράδυ. 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text