Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η Ισπανία φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ απασχόλησης, που είχε να δει εδώ και 14 χρόνια

Η Ισπανία φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ απασχόλησης, που είχε να δει εδώ και 14 χρόνια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ισπανία φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ απασχόλησης, που είχε να δει εδώ και 14 χρόνια

Η ισπανική αγορά εργασίας έσπασε ένα ρεκόρ, με 20,3 εκατομμύρια εργαζόμενους να είναι ενταγμένοι στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας, αριθμός που είχε να παρατηρηθεί από τα τέλη του 2008, το έτος του τελευταίου μεγάλου οικονομικού κραχ, αποκάλυψαν τη Δευτέρα (4 Ιουνίου) νέα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εργασίας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, χαρακτήρισε τα στοιχεία για την απασχόληση τον Ιούνιο «απλά τρομερά», ιδίως, όπως είπε, επειδή επιτεύχθηκαν παρά τον υψηλό πληθωρισμό και το γεγονός ότι «έχουμε μια οικονομική κρίση στις πύλες της Ευρώπης» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο μήνας Ιούνιος, που παραδοσιακά είναι καλός στην Ισπανία για την προσωρινή απασχόληση με αφορμή την έναρξη της θερινής περιόδου, δημιούργησε 115.607 θέσεις εργασίας, αριθμός που ξεπεράστηκε μόνο τον ίδιο μήνα του 2005, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ, η ανεργία στην Ισπανία μειώθηκε και πάλι τον Ιούνιο για έκτο συνεχόμενο μήνα στα 2,88 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν τα υπουργεία Ένταξης και Εργασίας.

Η εγγεγραμμένη ανεργία στην Ισπανία ανήλθε τον Ιούνιο σε 2.880.582 άτομα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

«Συνεχίζουμε την πτωτική τάση, η ανεργία μειώνεται και συνεχίζουμε με αριθμό ρεκόρ μόνιμων συμβάσεων» με 783.595, σχεδόν το ήμισυ των 1,77 εκατομμυρίων (συμβάσεων) που υπογράφηκαν, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας, Yolanda Díaz (Unidas Podemos/GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, η απασχόληση στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 76.948 άτομα, στα 20,1 εκατομμύρια, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία.

«Τα στοιχεία για τον Ιούνιο μας επιτρέπουν να είμαστε πιο αισιόδοξοι», τόνισε ο Ισπανός υπουργός Ένταξης, José Luis Escrivá (PSOE/S&D). «Είναι ειλικρινά καλά» παρά την «περίπλοκη» διεθνή κατάσταση και «δείχνουν ότι τα σχέδια επενδύσεων και προσλήψεων των επιχειρήσεων είναι θετικά», πρόσθεσε.

Ανά δραστηριότητα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στον τομέα HORECA (+ 49.337), στο εμπόριο (+ 30.946), στις διοικητικές δραστηριότητες και βοηθητικές υπηρεσίες (+24.057), στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες (+21.585), στη μεταποιητική βιομηχανία (+11.196) και στον τομέα των κατασκευών (+11.081).

Τα ισπανικά συνδικάτα CCOO και UGT εξέφρασαν τη Δευτέρα την ικανοποίησή τους για την «αποτελεσματικότητα» της τελευταίας εργασιακής μεταρρύθμισης που εγκρίθηκε στη χώρα της Ιβηρικής, η οποία, κατά την άποψή τους, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο υψηλό ποσοστό δημιουργίας θέσεων εργασίας και στα υψηλά επίπεδα συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Ωστόσο, η ισπανική εργοδοτική ένωση CEOE ζήτησε σύνεση σε μια εποχή «τεράστιας αβεβαιότητας σε διεθνή κλίμακα» και λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψη για «καθοδική» αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ισπανία και την ΕΕ.

 

Πηγή:euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text