Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Motor Oil και Intrakat με νέους βραχίονες στην αποθήκευση

Motor Oil και Intrakat με νέους βραχίονες στην αποθήκευση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με νέους θυγατρικούς βραχίονες ενισχύουν την παρουσία τους στην αποθήκευση ενέργειας οι Motor Oil και Intrakat.

Για την ΜΟΗ, που διαχειρίζεται τον τομέα των ΑΠΕ μέσω της Motor Oil Renewable Energy (MORE), η νέα θυγατρική είναι η MS KASTORIA I, η οποία εξασφάλισε από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης εγκατεστημένης ισχύος 40 MW για τη θέση «Κορησός» της Τοπικής Κοινότητας Κορησού της Δημοτικής Ενότητας Αγίων Αναργύρων Καστοριάς. Η συγκεκριμένη θυγατρική της MORE συστάθηκε την 1η Απριλίου 2022 με Πρόεδρο τον Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι η MORE έχει προχωρήσει στη σύσταση αντίστοιχων θυγατρικών, όπως οι MS VIOTIA I, MS FLORINA I, MS ILEIA I, MS FOKIDA I, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει τέσσερις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 170 MW.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τομέας των ΑΠΕ και του υδρογόνου αποτελούν στρατηγικές επιλογές του ομίλου της Motor Oil, με την θυγατρική MORE να ενισχύει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των νέων έργων έχοντας ήδη σε λειτουργία 280 MW αιολικής και ηλιακής ενέργειας ενώ βρίσκονται υπό ανάπτυξη επιπλέον 21 αιολικά πάρκα και επτά μονάδες αποθήκευσης. Υπό κατασκευή είναι αντίστοιχα από την ΜΟΗ σταθμοί ΑΠΕ ισχύος 84 MW και υπό ανάπτυξη άδειες συνολικής δυναμικότητας 650 MW, με πρώτο στόχο τα 363 ΜW για το 2023.

Πρόσφατα, ο Όμιλος προχώρησε σε συμφωνία με την Ελλάκτωρ για την απόκτηση ποσοστού 29,87%. Μαζί με αυτά έχει σε λειτουργία άμεσα πάνω από 800 MW και περαιτέρω δυναμικότητα χαρτοφυλακίου 2,3 GW, προς κατασκευή και ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι στην MORE έχουν συγκεντρωθεί οι δραστηριότητες του Ομίλου που δεν σχετίζονται με τη διύλιση αργού και την εμπορία και διανομή προϊόντων πετρελαίου, όπως οι ΑΠΕ, η ηλεκτροπαραγωγή, η παροχή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, το σχεδιαζόμενο FSRU στους Αγίους Θεοδώρους (μέσω της Διώρυγα Gas) καθώς και η αναπτυσσόμενη δραστηριότητα στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Νέο άνοιγμα για την Intrakat

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες για την είσοδο νέων μετόχων στην Intrakat, ο όμιλος ενισχύει περαιτέρω την παρουσία του στις ΑΠΕ είτε αυτόνομα, είτε μέσω της νεοσύστατης θυγατρικής ΙNKAT Energy, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε συμφωνία joint venture για τα υπεράκτια αιολικά με την Βελγική εταιρία Parkwind για έργα ισχύος 2GW.

Ωστόσο, με έναν νέο βραχίονα, την Intra-S Energy διεκδικεί την ισχυροποίηση του στον τομέα των έργων αποθήκευσης. Η εταιρεία συστάθηκε στα τέλη του 2021, ως 100% θυγατρική της Intrakat, ενώ στο Δ.Σ. Πρόεδρος είναι ο Λ. Λαζαράκης, Αντιπρόεδρος ο Σ. Καραμαγκιώλης και μέλος η Κ. Λαλαούνη.

Η εταιρεία στις 26 Ιουνίου εξασφάλισε από τη ΡΑΕ δύο άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης. Η πρώτη ισχύος 51,45 MW για τη θέση «Σπάτα» της Δημοτικής Ενότητας Μαργαρίου και Καρύστου του Δήμου Καρύστου Εύβοιας και η δεύτερη ισχύος 28,83 MW για τη θέση «Αργυρόν» της Δημοτικής Ενότητας Διστύων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου επίσης στην Εύβοια.

Η Intrakat διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 500 MW, για τα οποία έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 350 MW ενώ έχει επεκταθεί και στα έργα αποθήκευσης με συνολική δυναμικότητα 700 MW.

Η Green Progressive

Την «έκπληξη» πάντως στην τελευταία «φουρνιά» αδειών αποθήκευσης με χρήση συσσωρευτών έκανε η εταιρεία Green Progressive, η οποία μέσω 8 θυγατρικών συγκέντρωσε άδειες για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 880 MW σε περιοχές της Ροδόπης, του Νευροκοπίου, της Καρδίτσας, της Κοζάνης κ.α.

Οι εταιρείες αυτές έχουν συσταθεί μόλις τους προηγούμενους μήνες και μοναδικός εταίρος-διαχειριστής τους εμφανίζεται ο κ. Φίλιππος Παπαγεωργίου, επικεφαλής της εταιρείας F-GRID.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text