Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Έτος καμπής το 2022 για την Attica Bank

Έτος καμπής το 2022 για την Attica Bank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έτος καμπής το 2022 για την Attica Bank

Έτος καμπής χαρακτήρισε από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Μιχάλης Ανδρεάδης, τη φετινή χρονιά καθώς, κατά τη διάρκειά της, πρέπει να αποφασισθεί ο οδικός χάρτης της περαιτέρω ή πλήρους εξυγίανσης του ισολογισμού, το νέο business plan της τράπεζας και να προχωρήσει σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Εντός των επόμενων εβδομάδων η DBRS αναμένεται να καταθέσει στην Attica τις προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης (preliminary ratings), για τις τιτλοποιήσεις της τράπεζας (Omega, Astir 1 και 2), για τις οποίες εξετάζεται το ενδεχόμενο αίτησης ένταξης στο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας Ηρακλής ΙΙ.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε να κατατεθούν στις αρχές Απριλίου, ενώ εκ των υστέρων υπήρξε ενημέρωση για κατάθεση στις αρχές Ιουλίου. Η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα -μικρή;- καθυστέρηση.

Η κατάθεση των προκαταρκτικών εκθέσεων αποτελεί σημαντικό πλην όμως τυπικό ορόσημο καθώς κύκλοι του ομίλου έχουν αναφέρει εδώ και καιρό ότι ο λογαριασμός πλήρους εξυγίανσης της τράπεζας (μηδενισμός των NPEs και ένταξη των προαναφερόμενων τριών τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή) έχει αποκρυσταλλωθεί μετά τη νέα άσκηση, που έτρεξε η Deloitte.

Παρ’ όλα αυτά οι εκθέσεις της DBRS ανοίγουν, τυπικά, το δρόμο ως προς τη λήψη αποφάσεων για το business plan που θα υιοθετηθεί και το capital plan που θα το συνοδεύσει.

Η επαναλαμβανόμενη αναφορά της διοίκησης περί ανάγκης επανεξέτασης της στρατηγικής ένταξης -όλων- των τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή, λόγω των δυσμενών, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021, συνθηκών, αναφορικά με το κόστος συμμετοχής δείχνει ότι επικρατούν, εδώ και μερικούς μήνες, δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να ληφθεί εμπροσθοβαρώς, το κόστος πλήρους εξυγίανσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις λογιστικές καταστάσεις χρήσης 2021 η διοίκηση της τράπεζας διατύπωσε την προκαταρκτική εκτίμηση ότι ο λογαριασμός πλήρους εξυγίανσης θα ξεπεράσει το ποσό των 231 εκατ. ευρώ, που είχε εκτιμηθεί στο ενημερωτικό δελτίο της τελευταίας ΑΜΚ (240 εκατ. ευρώ). Εκτίμηση (231 εκατ. ευρώ) στην οποία στηρίχθηκαν ΤΧΣ και το σχήμα ΤΜΕΔΕ/Ellington, στη μεταξύ τους συμφωνία μετόχων (σ.σ. σε επίπεδο term sheet ακόμη), για την εξυγίανση/ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Ο βασικότερος λόγος απόκλισης σύμφωνα με τη διοίκηση της Attica είναι η επιδείνωση βασικών παραμέτρων του προγράμματος, Ηρακλής καθώς αυξήθηκε σημαντικά εντός του 2022 το κόστος κρατικής εγγύησης, το οποίο εδράζεται στο spread των ελληνικών ομολόγων.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η τράπεζα σημείωνε ότι η στρατηγική ένταξης στο Πρόγραμμα Ηρακλής θα επανεξετασθεί, μετά τη λήψη των εκθέσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης για τους senior notes των Omega, Astir 1 και 2, σε σχέση και με άλλες τεχνικές απομάκρυνσης πιστωτικού κινδύνου.

Κοντολογίς εξετάζονται, ήδη, εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μερική χρήση του προγράμματος Ηρακλής (π.χ. ένταξη μιας τιτλοποίησης) ή/και στην ολική του παράκαμψη.

Έχουμε έτοιμο πλάνο, ικανό να επαναφέρει την τράπεζα σε κερδοφορία

Απευθυνόμενος στους μετόχους της τράπεζας (σ.σ. απαρτία 97,76%) ο CEO, Μιχάλης Ανδρεάδης τόνισε ότι η διοίκηση διαθέτει έτοιμο πλάνο, ικανό να εξασφαλίσει την επαναφορά της τράπεζας σε κερδοφορία, ενώ κάνοντας τον απολογισμό της ως τώρα θητείας ανέφερε ότι το απαιτητικό πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Attica Bank και πρόεδρος της γενικής συνέλευσης, Κωνσταντίνος Μακέδος, κατέθεσε τη δέσμευση για την επαναφορά της τράπεζας σε κερδοφορία και δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, ικανοποιώντας την ίδια στιγμή κριτήρια βιωσιμότητας που θέτουν τα ESG. H Attica στοχεύει να γίνει η πρώτη τράπεζα που θα μηδενίσει DTC και μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, μετατρεπόμενη σε ψηφιακή τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει τον μετασχηματισμό της σε challenger bank η οποία θα εξειδικεύεται στις εταιρικές χορηγήσεις δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς.

Το σώμα των μετόχων καλείται να αποφασίσει τη διενέργεια αύξησης κεφαλαίου, ύψους 22,8 εκατ. ευρώ, την οποία θα καλύψει εξ ολοκλήρου το Δημόσιο, με στόχο το συμψηφισμό ισόποσης οριστικής και εκκαθαρισμένης αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, το οποίο εν συνεχεία κεφαλαιοποιείται και η τράπεζα εκδίδει warrants, που θα διατεθούν δωρεάν στο Δημόσιο.

Επίσης το Δ.Σ ζητά να το εξουσιοδοτήσουν οι μέτοχοι, ώστε να αποφασίζει αύξηση κεφαλαίου και καθορισμού των όρων, του τρόπου, της διαδικασίας και της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, ιδίως ως προς τη δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων και κατανομής τυχόν αδιάθετων μετοχών.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κατά την 31η Μαρτίου 2022, συνέπεια των ζημιών πρώτου τριμήνου (8,5 εκατ. ευρώ), ανέρχεται σε 9,7%. Η ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση, σύμφωνα με την απόφαση της ΤτΕ που ελήφθη στις 12 Μαΐου 2022, ανέρχεται σε 10,43%.

Χρήστος Κίτσιος

 

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text