Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Goldman Sachs: Ακριβότερο φυσικό αέριο για μεγαλύτερο διάστημα, από το 2025 η βελτίωση

Goldman Sachs: Ακριβότερο φυσικό αέριο για μεγαλύτερο διάστημα, από το 2025 η βελτίωση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ενώ αρχικά η Goldman Sachs είχε υποθέσει την πλήρη αποκατάσταση των ροών του Nord Stream 1  μετά την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης, δεν το θεωρεί πλέον ως το πιο πιθανό σενάριο και εκτιμά ότι πιο πιθανή είναι μία παρατεταμένη μειωμένη παροχή από τον αγωγό. Έτσι προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις τιμές του φυσικού αερίου.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει, η μείωση κατά 60% στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 (NS1) που εφαρμόζεται από τα μέσα Ιουνίου έχει αφήσει τις καθαρές ρωσικές ροές προς τη Βορειοδυτική Ευρώπη σχεδόν μηδενικές, με το μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος φυσικού αερίου στον αγωγό να επανεξάγεται από τη Γερμανία προς την Τσεχία και από εκεί σε άλλους αγοραστές. Αυτό έχει αυξήσει την αβεβαιότητα όσον αφορά τον εφοδιασμό φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της πλήρους συντήρησης του NS1 στα μέσα Ιουλίου, οδηγώντας τις τιμές TTF σε άνοδο 70% στα 164 EUR/MWh, με το ράλι να ενισχύεται λόγω και της απεργίας των εργαζομένων που επηρεάζει έως και το 13% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας το τρέχον διάστημα.

Goldman Sachs: Ακριβότερο φυσικό αέριο για μεγαλύτερο διάστημα, από το 2025 η βελτίωση - οι νέες προβλέψεις για τις τιμές

Η Goldman Sachs είχε υποθέσει αρχικά ότι οι ροές του NS1 θα αποκατασταθούν πλήρως μετά τα έργα συντήρησης, ωστόσο δεν το βλέπει πλέον ως το πιο πιθανό σενάριο. Αντίθετα, η έλλειψη λύσης σχετικά με τις απαιτούμενες επισκευές και η απουσία οποιασδήποτε εκ νέου δρομολόγησης των μειωμένων ροών NS1 μέσω εναλλακτικού αγωγού για την άμβλυνση των επιπτώσεων στην παροχή, υποδηλώνουν ότι είναι πιο πιθανή μια παρατεταμένη μειωμένη παροχή από τον NS1.

Έτσι, η Goldman Sachs αναθεωρεί τις προβλέψεις της για τις τιμές του TTF για να αντικατοπτρίσει ένα σταθμισμένο σενάριο σχετικά με τις ροές του NS1 μετά τη συντήρηση. Συγκεκριμένα, αυξάνει τις προβλέψεις για την τιμή του TTF στο γ’ τρίμηνο του 2022, στο δ’ τρίμηνο του 2022, στο α’ τρίμηνο του 20-223 και για το καλοκαίρι του 2023 σε 153,121,77 και 138 ευρώ/MWh αντίστοιχα, από 104, 105, 76 και 75 ευρώ προηγουμένως, έναντι των τρεχουσών προθεσμιακών τιμών αγοράς των 163, 166, 159 και 106 ευρώ.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ενσωματώνουν ένα σενάριο όπου οι ροές του NS1 επιστρέφουν μετά από τη συντήρηση στον τρέχοντα ρυθμό εκτέλεσης του 40%, ενώ βλέπει μια πλήρη περικοπή των ροών NS1 να γίνεται μόνιμη ως το λιγότερο πιθανό σενάριο καθώς θα μείωνε σημαντικά την ευελιξία των ρωσικών ροών, καθώς και τα έσοδα της Ρωσίας με βάση τον δείκτη TTF.

Αν και η συντήρηση του αγωγού NS1 ξεκινά στις 11 Ιουλίου (μέχρι τις 21 Ιουλίου), η αστάθεια της αγοράς είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή και πριν από αυτό, με τυχόν αντιληπτές αλλαγές στη στρατηγική εξαγωγών της Gazprom να έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν σημαντικά την αγορά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα λόγω των πρόσφατων ανησυχιών σχετικά με τη χρηματοδότηση των διανομέων φυσικού αερίου που αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές απώλειες στην αγορά ως αποτέλεσμα των περικοπών των εξαγωγών της Ρωσίας.

Τελικά, η Goldman πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα κινηθούν βιώσιμα κάτω από τα υψηλά σημερινά επίπεδα μόνο όταν η παγκόσμια προσφορά LNG αυξηθεί σημαντικά, από το 2025, όταν αρχίζουν να υλοποιούνται αρκετά έργα υγροποίησης που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και τον Καναδά, μεταξύ άλλων. Μέχρι τότε, οι προοπτικές προσφοράς της Ευρώπης θα παραμείνουν "σφιχτές".

Ελευθερία Κούρταλη

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text