Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ξοδέψαμε τη ζωή μας, στην κυριολεξία, βλέποντας το Γενικό Δείκτη να παραπαίει ανάμεσα στις 700 και τις 900 μονάδες

Ξοδέψαμε τη ζωή μας, στην κυριολεξία, βλέποντας το Γενικό Δείκτη να παραπαίει ανάμεσα στις 700 και τις 900 μονάδες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο Γενικός Δείκτης, υποχώρησε κάτω από τις 800 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας, μέχρι στιγμής, είναι οι 782,89 μονάδες. Αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στο χαμηλότερο σημείο του έτους, τις 789,66 μονάδες, που είχαν καταγραφεί την 8/3/2022, λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, στην Ουκρανία.

Είχαμε πιστέψει -μάλιστα, το είχαμε αναφέρει αρκετές φορές- ότι, δε θα ξαναβλέπαμε τιμή του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο νομίσαμε ότι, δε θα επιστρέφαμε ποτέ κάτω και από τις 900 μονάδες. Όμως, άλλο το τί πιστεύουμε (ή επιθυμούμε) και άλλο πράγμα η πραγματικότητα, ιδίως, όταν αυτή συνοδεύεται με τόσο άστοχες και μάταιες (διεθνείς) αποφάσεις, στον οικονομικό και τον γεωπολιτικό τομέα.

 

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι, η πρώτη φορά που ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στα επίπεδα αυτά, ήταν στα μέσα Απριλίου του …1990, όταν δηλαδή ξεκινούσε ο μεγάλος ανοδικός κύκλος του 1990.

Ξοδέψαμε τη ζωή μας, στην κυριολεξία, βλέποντας το Γενικό Δείκτη να παραπαίει ανάμεσα στις 700 και τις 900 μονάδες. Τί κρίμα… Κρίμα που, τόσα χρόνια, η χώρα και η κοινωνία χάνουν ευκαιρίες.

 

Τα πράγματα, στη θεωρία, είναι ακριβώς όπως τα περιγράφει ο κ. Χατζηδάκης, σε σημερινό άρθρο του στο liberal.gr (εδώ). Το θέμα όμως είναι ότι, η πραγματικότητα, δεν ακολουθεί πάντα τη θεωρία. Η πραγματικότητα λέει ότι, σε μία συνεργασία ή εξαγορά, πρέπει να ταιριάζει η χημεία των ανθρώπων. Και η χημεία μεταξύ των ανθρώπων (και κυρίως των διοικήσεων) της Byte και της Ideal, δε ταιριάζουν. Εκτιμούμε ότι, η δημόσια πρόταση της Ideal για το 70% των μετοχών της Byte, δε θα πετύχει. Αλλά ακόμη και αν πετύχει, η συνεργασία δύσκολα θα προχωρήσει. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι, για την Ideal, θα ήταν καλύτερα, αντί η διοίκησή της να σχεδιάζει “αμερικανιές” και το πώς θα κάνει διάφορες “μαεστρίες” στο ταμπλό, να κοιτάξει πώς θα προχωρήσει μπροστά αυτή η -τόσο πολύπαθη, επί δεκαετίες- εταιρία.

Σημειώνουμε ότι, η BYTE, είναι -από το 2018- μια κερδοφόρα εταιρία και διαθέτει ένα καθαρό θετικό ταμείο ύψους  € 3 εκατομμυρίων από το 2020. Επίσης, στο χαρτοφυλάκιο της υπάρχει ένα πλήθος έργων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα η ίδια συμμετέχει σε μεγάλους διαγωνισμός, όπως αυτός των ψηφιακών ταυτοτήτων μέσω της κοινοπραξίας Veridos Ματσούκης – ΟΤΕ – Byte – ΙNCM.

 

Αν δεν το γνωρίζετε από την αρχή, μην κάνετε τον κόπο να μπείτε.

Αυτό ισχύει για τις περιπτώσεις όπου  ανακοινώνεται μία εξέλιξη σε μια εταιρία, ή μία εξαγορά, όπως συνέβη (και) σήμερα, με την ανακοίνωση για την εξαγορά της Intrakat. Στο € 2,95 έγινε η μεταβίβαση, στο € 2,515 άνοιξε η μετοχή, στο € 2,54 το υψηλό της, στο € 2,30 το χαμηλό της και, μέχρι στιγμής (2:10 μμ), στο € 2,36, η τιμή διαπραγμάτευσής της. .Η μετοχή, πριν από ένα ακιρβώς μήνα είχε € 2,19 και πριν ένα χρόνο € 1,75.

Αν, λέμε αν, η εξαγορά έγινε στο € 2,95 όπως γράφτηκε στην ανακοίνωση, υπάρχουν άλλοι λόγοι που μπορεί να έγινε εκεί. Επειδή, στο Χρηματιστήριο, συχνά η χονδρική πώληση, είναι πιο ακριβή από τη λιανική.

Βέβαια, όσα γράφουμε παραπάνω, ισχύουν σε μία πτωτική ή στάσιμη (“πεθαμένη”) αγορά. Σε μία ανοδική αγορά όπου, όλα αναμένεται να ανέβουν (δυστυχώς, οι περισσότεροι από τους αναγνώστες μας, τέτοια αγορά δεν έχουν βιώσει ακόμη), τότε αγοράζεις και στην ανακοίνωση, επειδή ξέρεις ότι, η αγορά θα ανεβάσει την τιμή ακόμη ψηλότερα. Όμως, απέχουμε ακόμη αρκετά από τέτοιες καταστάσεις.

Ας έχουμε υπόψη ότι, οι κατασκευαστικές εταιρίες είναι “δυσκολοκίνητες”. Δηλαδή, αργούν πολύ να στρίψουν και να ακολουθήσουν τη νέα πορεία που θα χαράξει η νέα διοίκηση...

 

Χθες, αναφερόμασταν στο πρώτο εμπορικό έλλειμμα που εμφάνισε η Γερμανία, από το 1991. Σήμερα, το ευρώ, βρέθηκε στα χαμηλότερα σημεία των τελευταίων 20 ετών. Και πολλοί, αναφέρουν τη Γερμανία, ως το “μεγάλο ασθενή” της Ευρώπης. Ποιός να το περίμενε… Πάντως, αυτά που συμβαίνουν, δεν είναι καλά πράγματα.

 

Το επιτόκιο του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου, βρέθηκε σήμερα πάνω από το επιτόκιο του 10ετούς. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Δείτε περισσότερα, σε ένα πολύ ωραίο άρθρο της Κωνσταντίνας Ρομοσού, στο τεύχος 242 (εδώ).

 

ΕΥΠΙΚ: Στην έξοδο από το Χ.Α. της Ευρωπαϊκής Πίστης στοχεύει η Allianz με τη δημόσια πρόταση και όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό Δελτίο εφόσον μέχρι το τέλος της πρότασης δεν έχει συγκεντρωθεί το 90% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου θα συνεχίσει να επιδιώκει την απόκτηση του 100% των μετοχών και τη διαγραφή της εταιρίας από το Χ.Α.

 

ΜΟΗ: Σύμφωνα με δημοσίευμα ο όμιλος Motor Oil σχεδιάζει κεφαλαιακή ενίσχυση 500 έως 600 εκατ. ευρώ με συνδυασμό αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και έκδοσης ομολογιακού δανείου, μολονότι οι τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες δεν είναι κατάλληλες για ομολογιακές εκδόσεις λόγω επιτοκίων. Ο βασικός λόγος της κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι η χρηματοδότηση της συμφωνίας με τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

 

ΑΛΦΑ: Η Εισηγμένη πούλησε το 51% των POS στον όμιλο Nexi έναντι τιμήματος 157 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει πρόσθετο τίμημα ως 60 εκατ. ευρώ για την ΑΛΦΑ υπό την αναβλητική αίρεση επίτευξης ορισμένων οικονομικών στόχων.

 

ΚΜΟΛ / ΝΙΚΑΣ : Από σήμερα Τρίτη 5η Ιουλίου διαγράφονται από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χ.Α. οι μετοχές «ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ» και «Π.Γ. ΝΙΚΑΣ».Συνυπολογίζοντας, αυτές τις δύο διαγραφές, στο διάστημα της τελευταίας τριετίας, έχουν διαγραφεί από το Χ.Α. συνολικά 25 εταιρίες.

 

ΑΤΡΑΣΤ: Μεταβιβάστηκε, σήμερα, από την Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. στην Ρυθμιζόμενη, η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ. Ο κωδικός διαπραγμάτευσης της μετοχής είναι ΑΤΡΑΣΤ και η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας ορίστηκε σε €4,80. Στο διάστημα των τελευταίων τριών ετών, αυτή είναι η τρίτη μετάβαση εταιρίας από την Εναλλακτική στην Ρυθμιζόμενη, με την Entersoft να εισέρχεται στην Ρυθμιζόμενη Αγορά την 10/3/2020 και την Epsilon Net να εισέρχεται, την 15/7/2022.

 

Διατηρούμε την ίδια άποψη: Η κρίση συνεχίζει να εξελίσσεται. Στην οικονομία, θα κρατήσει για πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια. Στα χρηματιστήρια, θα κρατήσει -απλά- για αρκετούς μήνες. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις για το πότε θα πρέπει να δράσουμε. Προς το παρόν όμως, συνεχίστε τις διακοπές σας.

 

Θα υπάρξει ένα σύντομο σχόλιο, μέχρι τις 7:00 μμ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text