Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | BoE: Προειδοποιεί τις τράπεζες να προετοιμαστούν για οικονομική καταιγίδα

BoE: Προειδοποιεί τις τράπεζες να προετοιμαστούν για οικονομική καταιγίδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι οι οικονομικές προοπτικές για τη Βρετανία και τον κόσμο έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη του έτους και δήλωσε στις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα για να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να αντέξουν την καταιγίδα.

Οι διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ λένε ότι η Βρετανία είναι πιο επιρρεπής στην ύφεση και στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό από άλλες δυτικές οικονομίες, οι οποίες παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις ενέργειας και εμπορευμάτων.

"Οι οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παγκοσμίως στο σύνολο τους έχουν περιοριστεί σημαντικά”, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Andew Bailey, δημοσιεύοντας την εξαμηνιαία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι επίσης κλειδί, πρόσθεσε η ΒοΕ.

Οι βρετανικές τράπεζες ήταν σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν ακόμη και μια σοβαρή οικονομική ύφεση, δήλωσε η κεντρική τράπεζα, αν και τόνισε ότι οι δείκτες κεφαλαίου τους αν και συνεχίζουν να είναι ισχυροί, αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς στα επόμενα τρίμηνα.

Τα μέλη της επιτροπής χρηματοπιστωτικής πολιτικής επιβεβαίωσαν ότι η ΒοΕ θα διπλασιάσει το επιτόκιο κεφαλαιακού αποθέματος στο 2% των σταθμισμένων assets τον Ιούλιο του επομένου έτους, και τονισε ότι θα μπορούσε να διαφοροποιήσει το επιτόκιο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια οικονομία.

Το επιτόκιο αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον μαξιλάρι προστασίας για τράπεζες όπως οι HSBC, Barclays, Lloyds, NatWest, που ποκίλλει ανάλογα με τις οικονομικές προοπτικές.

Η αύξηση του μαξιλαριού στο 2% σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 11 δισ. Στερλίνων (13,2 δισ. Δολαρίων), τόνισε η ΒοΕ.

Παρά την επιδείνωση του κόστους διαβίωσης, με τον πληθωρισμό να οδηγείται σε διψήφιο ποσοστό, η ΒοΕ τόνισε πως οι τράπεζες ήταν ανθεκτικές στις ευπάθειες του χρέους μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η κεντρική τράπεζα επίσης εξέφρασε την ανησυχία της για την υγεία των βασικών χρηματοπιστωτικών αγορών, όπως τα αμερικανικά και κρατικά ομόλογα, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία προκάλεσε πωλήσεις πανικού.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text