Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Επιδείνωση των εξελίξεων - Η οικονομία των ΗΠΑ, οδεύει σε ύφεση.

Επιδείνωση των εξελίξεων - Η οικονομία των ΗΠΑ, οδεύει σε ύφεση.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιδείνωση των εξελίξεων - Η οικονομία των ΗΠΑ, οδεύει σε ύφεση.

Η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών, σε όλο το κόσμο, είναι ταχύτατη και οι προβλέψεις, αναπροσαρμόζονται διαρκώς προς τα κάτω. Ήδη, με βάση πλήθος στοιχείων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι, η οικονομία των ΗΠΑ θα κηρυχθεί σε ύφεση, ενώ το μέγεθος της συρρίκνωσής της, για το έτος 2022, εκτιμάται σε -1,9%. Το ίδιο ισχύει και για πολλά κράτη της Ευρωζώνης, με μεγέθη συρρίκνωσης που, σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμη και το -1,5%  έως -2,0%.

 

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν ταχύτατα, προεξοφλούν τις αρνητικές εξελίξεις και προσαρμόζονται σ’ αυτές.

 

Μέχρι ποιό σημείο θα υποχωρήσουν οι δείκτες; Θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και τη διάρκεια της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν θεωρήσουμε τις προηγούμενες κρίσεις, ως “οδηγό” για το πώς συμπεριφέρονται οι αγορές κατά τη διάρκεια σημαντικών χρηματιστηριακών υφέσεων, τότε, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο πτώσης των δεικτών. Δείτε σχετικό άρθρο (προέρχεται από την ύλη του τρέχοντος τεύχους του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ), εδώ.

 

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι, η ύφεση στις ΗΠΑ (απ’ όπου θα προσδιοριστεί, σε μεγάλο βαθμό, και η πορεία των διεθνών χρηματιστηριακών και στο προσεχές μέλλον) εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι ήπια και θα κρατήσει για μερικούς μήνες. Μπορεί να είναι έτσι. Όμως, καθώς εκλείπουν τα στοιχεία, αυτή η άποψη δε μπορεί ακόμη να τεκμηριωθεί.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι, η FED, θα προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων της (τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο), κατά 0,75% η κάθε μία. Όμως, ούτε αυτό το γνωρίζουμε ακόμη. Πιθανότατα δε μπορεί να το γνωρίζει ούτε, ο πρόεδρος της FED, κ. Powell. Άλλωστε, στο ζήτημα αυτό, μέχρι σήμερα, όλοι διαψεύστηκαν παταγωδώς και συνεπώς, δε βλέπουμε το λόγο γιατί να βασιστούμε σε προβλέψεις, αυτή τη φορά.

 

Αν ψάξουμε στο παρελθόν, θα δούμε ότι, στην περίπτωση του 1973 (περίοδος με την οποία όλοι αποδεχόμαστε ότι έχει εξαιρετικές ομοιότητες με τη σημερινή) ο κύκλος της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων διήρκεσε επί σχεδόν δύο χρόνια. Και ότι, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου αυτού, οι χρηματιστηριακές αγορές, ήταν πτωτικές, σε όλο το κόσμο. Δείτε σχετικό πίνακα, εδώ.

 

Εκτιμούμε ότι αυτό θα είναι ένα από τα βασικά “σημάδια” του χαμηλότερου σημείου και της παρούσας κρίσης. Η διακοπή του ανοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων, που ξεκίνησε το Φεβρουάριο.

 

Κατά την άποψή μας, έχουμε αρκετό ακόμη δρόμο. Και για τα επιτόκια και για την ύφεση, αλλά και για την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών.

 

Δε μπορούμε να προβλέψουμε τις εξελίξεις και το πότε θα τελειώσει αυτή η οικονομική και χρηματιστηριακή περιπέτεια. Όμως, μπορούμε να σχεδιάσουμε τις αντιδράσεις μας, όταν, τα οικονομικά στοιχεία εκείνης της φάσης, μας δείξουν ότι το τέλος βρίσκεται κοντά. Και αυτό κάνουμε, ήδη από τώρα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text