Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η Σερβία ηγείται της περιοχής με αποθέματα χρυσού

Η Σερβία ηγείται της περιοχής με αποθέματα χρυσού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Σερβία είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή όσον αφορά τον χρυσό που έχει κατατεθεί στο θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας.

Η κινεζική εταιρεία Zijin Copper Serbia, η οποία εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού και εργοστάσιο τήξης στη Σερβία, πούλησε 5,74 τόνους χρυσού στην Εθνική Τράπεζα της Σερβίας τα τελευταία τριάμισι χρόνια και 852 κιλά παρήγαγε, πούλησε και παρέδωσε τους τελευταίους έξι μήνες.

«Όλη η ποσότητα χρυσού που παράγεται, σύμφωνα με τους σερβικούς νόμους, πρέπει πρώτα να προσφερθεί στην Εθνική Τράπεζα της Σερβίας και μόνο αν αυτή αρνηθεί να την αγοράσει στην τιμή της αγοράς μπορούμε να ζητήσουμε άδεια εξαγωγής. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρυσός που παράγεται από αυτή την εταιρεία παραμένει στη Σερβία», ανακοίνωσε η Zijin.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με 38,1 τόνους ράβδων χρυσού η Σερβία είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή και η 54η στον κόσμο όσον αφορά τον χρυσό που έχει κατατεθεί στο θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας. Το 2016 υπήρχαν 17,9 τόνοι χρυσού στο θησαυροφυλάκιο, με αποτέλεσμα η Σερβία να είναι η 62η χώρα στον κόσμο σε αποθέματα χρυσού. Ήταν επίσης η περιφερειακή ηγέτιδα χώρα, δήλωσε η Zijin.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι δεύτερη στα Βαλκάνια με 6,9 τόνους αποθεμάτων χρυσού, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία με 3,2 τόνους και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με τρεις τόνους. Το Μαυροβούνιο είναι τελευταίο με 1,09 τόνους, ενώ η Κροατία δεν κατατάσσεται. Ένα κιλό χρυσού άξιζε 58.119,62 δολάρια ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου.

 

Πηγή:euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text