Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ο πληθωρισμός μπορεί να χειροτερέψει έντονα το καλοκαίρι και να διατηρηθεί για "πολλά χρόνια"

Ο πληθωρισμός μπορεί να χειροτερέψει έντονα το καλοκαίρι και να διατηρηθεί για "πολλά χρόνια"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό αυτό το Σαββατοκύριακο και προειδοποίησαν τους πελάτες τους ότι οι πρόσφατες ισχυρές εκρήξεις των τιμών δείχνουν παρόμοιες με εκείνες που είχαν προηγηθεί του πληθωρισμού - ρεκόρ πριν από δεκαετίες, συντασσόμενοι με άλλους ειδικούς που προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ειδικότερα, σε σημείωμα προς τους πελάτες τους την Κυριακή το βράδυ, οι οικονομολόγοι της Goldman δήλωσαν ότι αναμένουν να αυξηθούν ταχύτερα οι τιμές καταναλωτή αργότερα αυτό το καλοκαίρι, καθώς τα κόστη των μεταφορών και της ασφάλισης υγείας συνεχίζουν να αυξάνονται, ωθώντας τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, από το 6% τον Μάιο στο 6,3% τον Σεπτέμβριο.

Η Goldman αναμένει ότι οι τιμές των αυτοκινήτων και της ασφάλισης υγείας - δύο από τους σημαντικότερους συντελεστές του πληθωρισμού στη διάρκεια της πανδημίας - θα αρχίσουν να πέφτουν "ξεκάθαρα" μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους καθώς θα αρχίσει να υποχωρεί η ανάπτυξη της εποχής του Covid, ωθώντας τον δομικό πληθωρισμό να υποχωρήσει στο 5,5% σε ετήσια βάση και στο 2,4% τον Δεκέμβριο του 2023.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν επίσης ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει ξεπεράσει έντονα τις προβλέψεις των ειδικών φέτος, αυξανόμενος σταθερά περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στους τελευταίους έξι μήνες.

Σημειώνουν ότι οι απροσδόκητες μετρήσεις του πληθωρισμού αρχίζουν να συναγωνίζονται εκείνες που παρατηρήθηκαν στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 - όταν τα μακροχρόνια άλματα των τιμών άνω του 10% (σταθερά υψηλότερα από την τελευταία μέτρηση του 8,6% τον Μάιο) συνέβαλαν σε παρατεταμένες περιόδους ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης και πυροδότησαν μια δεκαετία χαμηλών αποδόσεων στο χρηματιστήριο.

Σε σημείωμα προς τους πελάτες της το Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial Τζέφρι Ρόουτς ήταν πιο απαισιόδοξος, λέγοντας ότι η αύξηση της ζήτησης για σχετιζόμενα με ταξίδια αγαθά συνιστά "μείζονα ανησυχία" για τον πληθωρισμό, καθώς οι τιμές των κατοικιών, των εστιατορίων και των καταλυμάτων αγγίζουν νέα υψηλά.

"Οι καταναλωτές ίσως χρειαστεί να ζήσουν σε έναν κόσμο όπου ο πληθωρισμός θα τρέχει σταθερά υψηλότερος από την προηγούμενη δεκαετία", ανέφερε ο Ρόουτς, επισημαίνοντας τις ανησυχίες κεντρικών τραπεζιτών όπως η Κριστίν Λαγκάρντ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν "αυξανόμενες ενδείξεις" - συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία - που υποδηλώνουν ότι "τα σοκ στην προσφορά που πλήττουν την οικονομία θα ενδέχεται να διατηρηθούν για περισσότερο".

"Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να καταπιαστούν με την πραγματική πιθανότητα οι ρυθμοί πληθωρισμού να μην υποχωρήσουν στους στόχους τους για πολλά χρόνια", επισημαίνει ο Ρόουτς, προσθέτοντας ότι η σφιχτή αγορά εργασίας συνιστά άλλη μία αβεβαιότητα που θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2% της Fed.

Ο πληθωρισμός έτρεξε αχαλίνωτος τη δεκαετία του 1970 καθώς οι πολλαπλές ενεργειακές κρίσεις αύξησαν τις τιμές του πετρελαίου έως και κατά 400%, ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες έθεσαν σε προτεραιότητα τις προσπάθειες να βελτιώσουν την αγορά εργασίας - ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι ρίσκαραν περαιτέρω αυξήσεις των τιμών. Πήρε έως το 1979 όταν ο Πολ Βόλκερ ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Federal Reserve προκειμένου η Fed να στραφεί στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, και παρόλο που οι προσπάθειες υπήρξαν επιτυχείς τελικά, οδήγησαν επίσης σε ύφεση το 1982.

Για να βοηθήσει να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται πιθανώς να ανακοινώσει χαμηλότερους δασμούς σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ειδών ένδυσης και των σχολικών ειδών, ίσως και αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, μερικοί ειδικοί ανησυχούν ότι η κίνηση αυτή δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα στην εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού που αυξάνουν τα κόστη.

Η απόφαση "πιθανώς δεν θα μετακινήσει δραματικά τη βελόνα του πληθωρισμού", δήλωσε ο αναλυτής Άνταμ Κρισαφούλι της Vital Knowledge Media μέσω email τη Δευτέρα, αν και επισήμανε πως οι "επιθετικές" εκπτώσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν αυτόν τον μήνα σε μεγάλα καταστήματα λιανικής όπως το Walmart και το Target θα μπορούσαν να αποδειχθούν "πολύ πιο σημαντικές”.

Οι φετινές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού γκρέμισαν τις μετοχές και πυροδότησαν αυξανόμενους φόβους για ύφεση. Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες βυθίστηκαν σε περιοχή bear market τον περασμένο μήνα, ενόψει της μεγαλύτερης αύξησης επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία 28 χρόνια, και το ζοφερό κλίμα έχει προκαλέσει κύματα απολύσεων στις ραγδαίως αναπτυσσόμενες πρόσφατα εταιρείες της τεχνολογίας και των ακινήτων.

"Δεν πιστεύουμε ότι η Fed μπορεί να σταματήσει τα ζητήματα που προκαλούν πληθωρισμό στην πλευρά της προσφοράς χωρίς να καταστρέψει απολύτως την οικονομία, αλλά σε αυτό το σημείο μοιάζει να έχουν παραδοθεί στο γεγονός ότι πρέπει να γίνει", λέει ο Μπρετ Γιούιν, επικεφαλής αναλυτής στρατηγικής αγοράς της First Franklin Financial Services.

Jonathan Ponciano

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text