Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Το καλύτερο λαγωνικό της ύφεσης είναι ο δείκτης ΡΜΙ

Το καλύτερο λαγωνικό της ύφεσης είναι ο δείκτης ΡΜΙ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το καλύτερο λαγωνικό της ύφεσης είναι ο δείκτης ΡΜΙ

Τα μάτια όλων των αναλυτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών επικεντρώνονται στις περιοδικές ανακοινώσεις των στοιχείων για το ΡΜΙ στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ιταλία, αλλά και στην Ευρωζώνη σαν σύνολο. Τι είναι όμως ο δείκτης ΡΜΙ; Και γιατί συγκεντρώνει τόσο ενδιαφέρον από την πλευρά όσων ασχολούνται με τις αγορές; Είναι ένας ακόμα χρηματιστηριακός δείκτης; Είναι ένας μακροοικονομικός δείκτης; Και γιατί επηρεάζει τις αγορές; Ο ΡΜΙ γνωστός και ως Purchasing Managers Index, είναι ένα δείκτης που καταγράφει τη βιομηχανική και μεταποιητική δραστηριότητα. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται από μεγάλες εταιρείες, που συμμετέχουν σε ένα συγκεκριμένο σταθερό δείγμα.

Οι τιμές του δείκτη ΡΜΙ κυμαίνονται ανάμεσα στο 0 και στο 100, με την τιμή των 50 μονάδων να υποδεικνύει το σημείο μηδενικής μεταβολής των επιχειρησιακών συνθηκών σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Αν βρίσκεται υψηλότερα από το 50, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει βελτίωση ή ανάπτυξη, ενώ όταν ο δείκτης υποχωρεί κάτω από το 50, τότε καταγράφεται επιδείνωση ή μείωση της. Ο ΡΜΙ, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ότι είναι ένα πρόδρομος δείκτης, αφού η κίνηση του προηγείται της καταγραφής των κινήσεων του ΑΕΠ.

Ο δείκτης PMI παρέχει εκ των προτέρων ενδείξεις για το τι ακριβώς συμβαίνει στην οικονομία του ιδιωτικού τομέα, εξετάζοντας διάφορες μεταβλητές. Ο κύριος δείκτης PMI υπολογίζεται για έρευνες του μεταποιητικού τομέα και για ολόκληρη την οικονομία. Είναι ο σταθμισμένος μέσος όρος των δεικτών των νέων παραγγελιών (30%), της παραγωγής (25%), της απασχόλησης (20%), του χρόνου παράδοσης προμηθειών (15%) και των αποθεμάτων προμηθειών (10%). Ο δείκτης PMI έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια συνοπτική εικόνα των βασικών επιχειρηματικών συνθηκών.

Οπότε είναι απολύτως δικαιολογημένο το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτική κοινότητας, προς τις περιοδικές εκθέσεις του PMI όλων των μεγάλων και σημαντικών οικονομιών του πλανήτη, αφού η πορεία του δείκτη ανιχνεύει το ενδεχόμενο ύφεσης.

Τα περισσότερα αρνητικά μηνύματα έρχονται από το γράφημα του βιομηχανικό ΡΜΙ της Γερμανίας, ο οποίος μέσα σε ένα δωδεκάμηνο βρέθηκε από το 66 στο 52, με υπαρκτούς τους φόβους να υποχωρήσει σύντομα κάτω από το 50, ειδικά μετά από την αναμενόμενη περαιτέρω άνοδο των ενεργειακών τιμών. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται όχι μόνο στην πτώση στον εξαγωγών αλλά και στη θεαματική πτώση της εσωτερικής ζήτησης, λόγω των υψηλών τιμών.

Με εξαίρεση κάποιες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας παρατηρείται παγκοσμίως μια επιδείνωση των δεικτών ΡΜΙ. Ειδικότερα στις χώρες της Ευρωζώνης, η έντονη ζήτηση που είχε εκδηλωθεί, αμέσως μετά από την «κλειστή» περίοδο της πανδημίας, έδωσε τη θέση της σε μια ισχυρή υποχώρηση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η συνεχής διολίσθηση του ΡΜΙ, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ύφεσης.

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

 

Πηγή:liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text