Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | «Η Ρωσία αντιμετωπίζει ένα οικονομικό σοκ» αλλά σταδιακά

«Η Ρωσία αντιμετωπίζει ένα οικονομικό σοκ» αλλά σταδιακά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Η Ρωσία αντιμετωπίζει ένα οικονομικό σοκ» αλλά σταδιακά

Η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν τις διεθνείς κυρώσεις που προκάλεσε η εισβολή της στην Ουκρανία, όπως υποστηρίζει η θερινή έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σπουδών της Βιέννης για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Όπως αναφέρεται, οι κυρώσεις οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και ενίσχυσαν το ρούβλι.

Μάλιστα ο τρόπος που «αποκρούει» τον οικονομικό πόνο των κυρώσεων οδήσησαν σε αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας της Ρωσίας, με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σπουδών της Βιέννης, να προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 7% φέτος. Τον Απρίλιο «έβλεπε» συρρίκνωση 9%.

«Οι απότομα χαμηλότερες εισαγωγές και τα υψηλά έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας έχουν ωθήσει το ρούβλι σε νέο υψηλό πενταετίας έναντι του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ», ανέφερε το Ινστιτούτο. «Το ισχυρό ρούβλι και η απροθυμία του πληθυσμού να δαπανήσει περιορίζουν επίσης τον πληθωρισμό, τον οποίο βλέπουμε τώρα περίπου στο 16% το 2022».

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις που έχουν «παγώσει» 300 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας, έχουν αποκόψει τις εταιρείες της από τις παγκόσμιες αγορές και διέκοψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού της.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η Ρωσία υφίσταται ήδη «δραματικές» απώλειες παραγωγής στη βιομηχανία λόγω της έλλειψης δυτικών εξαρτημάτων και το σχέδιο της ΕΕ για εμπάργκο στο 90% των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου μέχρι το τέλος αυτού του έτους «θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο το 2023».

«Η Ρωσία αντιμετωπίζει ένα οικονομικό σοκ σταδιακά», δήλωσε ο οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σπουδών της Βιέννης, Βασίλι Αστρόφ. «Αν και ήταν δυνατό να επιβραδυνθεί η ύφεση, η πλήρης επίδραση των δυτικών εμπορικών κυρώσεων γίνεται σταδιακά εμφανής», κατέληξε.

 

Πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text