Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Γιατί εμφανίστηκε η "αναλαμπή" στις αγορές κατά τις τελευταίες μέρες;

Γιατί εμφανίστηκε η "αναλαμπή" στις αγορές κατά τις τελευταίες μέρες;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατά τις τελευταίες μέρες -λίγες, όχι πολλές- αναπτύσσεται μία αντίληψη στις χρηματοοικονομικές αγορές, ότι, τόσο το κοινό, όσο και η FED, κατά το τελευταίο διάστημα, εκφράζουν υπερβολικές αντιδράσεις για το ζήτημα του πληθωρισμού και της πιθανότητας εμφάνισης ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ και σε ολόκληρη διεθνή οικονομία.

 

Η αντίληψη αυτή, εξηγεί τη στάσιμη συμπεριφορά των αμερικανικών αγορών κατά την τελευταία εβδομάδα, αλλά και τη χθεσινή (Πέμπτη 7/7/2022) ισχυρή άνοδο των αμερικανικών δεικτών. Παράλληλα, εξηγεί και την “αλλόκοτη” συμπεριφορά στις αγορές ομολόγων -και ίσως και των εμπορευμάτων- κατά το τελευταίο διάστημα.

 

Το “σενάριο” που κυκλοφορεί κατά τις τελευταίες μέρες, αναφέρει ότι, ο πληθωρισμός έχει ήδη καταγράψει το ανώτατο σημείο του και ότι, σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί, ώστε -στις ΗΠΑ- να κινηθεί μεταξύ του 2,5% και του 3,0%, κατά το 2023. Και ότι, τελικά μπορεί να μην υπάρξει ύφεση, αλλά μια επιβράδυνση της οικονομίας.

 

Η παρούσα φάση είναι και δύσκολη και “περίεργη”, επειδή πολλά φαινόμενα εμφανίζονται και “συγκρούονται”, με τρόπο που δεν έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν, παρά τις ομοιότητες της παρούσας φάσης, σε σχέση με τη δεκαετία του 1970.

 

Ένα παράδειγμα για το πώς “αντικρούονται” οι απόψεις σχετικά με το φαινόμενο της ύφεσης στις ΗΠΑ, είναι και η τελευταία (χθεσινή) αναφορά του δείκτη GDPnow (δηλαδή, του πώς μετράται το ΑΕΠ αυτή τη στιγμή), που εκδίδει το παράρτημα της FED στην Atlanta των ΗΠΑ. Στην αναφορά αυτή, το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το β’ τρίμηνο του 2022, φέρεται να έχει υποχωρήσει κατά -1,9% (δείτε εδώ).

 

Κατά την άποψή μας, όλες αυτές οι εξελίξεις, είναι φυσιολογικές. Στην πορεία εξέλιξης ενός φαινομένου, υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, αλλά και “αναλαμπές” και μικρότερες ή μεγαλύτερες αντιστροφές. Είτε το φαινόμενο είναι ανοδικό, είτε πτωτικό. Γι’ αυτό και οι αγορές, έχουν ανοδικές και πτωτικές συνεδριάσεις και δεν κινούνται “μονοκόματα” προς μία κατεύθυνση.

 

Από την πλευρά μας, οι κινήσεις μας στην αγορά είναι μεσομακροχρόνιες. Το έχουμε αποσαφηνίσει πολλές φορές. Αναζητούμε τη μεσομακροπρόθεσμη τάση και όχι τις καθημερινές μεταβολές και τις τάσεις μερικών ημερών.

Προς το παρόν, η θέση μας απέναντι στην εξέλιξη των αγορών και των βασικών μακροοικονομικών δεικτών είναι ότι, θα εξακολουθήσουν την αρνητική τους πορεία. Εν τούτοις, παρακολουθούμε σταθερά και “στενά” τις εξελίξεις. Παράλληλα, αντιλαμβανόμαστε ότι, καθώς το κοινό μας δεν είναι εξειδικευμένο, δε θα πρέπει να σας “ζαλίζουμε” καθημερινά με μακροοικονομικές αναλύσεις.

 

Αν αλλάξει η άποψή μας, θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα και θα τεκμηριώσουμε την άποψή μας με τα διαθέσιμα στοιχεία.

 

Καλή σας μέρα.

 

Θα επανέλθουμε, με σύντομο σχόλιο, το απόγευμα, μέχρι τις 7:00 μμ.



 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text