Μπερδεμένες αγορές…

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε σημερινές ανακοινώσεις των σχετικών φορέων, η απασχόληση στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα (οι θέσεις εργασίας, αυξήθηκαν περισσότερο απ’ ότι αναμένονταν και το ποσοστό της ανεργίας, κατά το μήνα Ιούνιο παρέμεινε στο 3,6%, που είναι και από τα χαμηλότερα των τελευταίων 55 ετών).

Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία είναι ισχυρή. Αυτό, αμέσως, προκάλεσε την άνοδο των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία κατά τις προηγούμενες μέρες, είχαν υποχωρήσει, επειδή υπήρχαν φόβοι για ύφεση. Όμως, η άνοδος των επιτοκίων, σημαίνει ότι οι φόβοι του πληθωρισμού είναι ισχυροί, κάτι που θα αναγκάσει τη FED να αυξήσει τα δικά της επιτόκια, κάτι που θα προκαλέσει ύφεση.

Αυτό είναι το σκεπτικό με βάση το οποίο λειτουργούν οι αγορές ομολόγων και μετοχών κατά το τελευταίο διάστημα και αυτό εξηγεί την περίεργη συμπεριφορά των αγορών αυτών και τις ταχύτατες εναλλαγές.

Είναι μία κατάσταση αρκετά χαοτική, ασταθής και μη διατηρήσιμη.Δεν θα θέλαμε να “ποντάρουμε” προς τα πού θα καταλήξει.

Σε κάθε περίπτωση, ένα μέρος της συνολικής απάντησης, μπορεί να δοθεί την Τετάρτη 13/7, όταν θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις των αναλυτών, αναφέρουν ελαφρά άνοδο στο 8,7%, από 8,6% που είχε μετρηθεί κατά το μήνα Μάιο. Υπέρβαση αυτού του ποσοστού, θα προκαλέσει προβλήματα παντού. Παρακολουθώντας τις τιμές των καυσίμων (όπου, όπως παντού, έτσι και στις ΗΠΑ, ευθύνονται για μεγάλο μέρος του πληθωρισμού) εκτιμούμε ότι μπορεί να υπάρξει και μείωση του δείκτη. Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένουμε.

 

Η ελληνική αγορά συνέχισε την ήπια ανοδική της αντίδραση. Με άνοδο 0,87% στις 802,16 μονάδες και όγκο € 53 εκατομμύρια καθαρό και € 31,6 σε πακέτα (κατά κύριο λόγο στις τράπεζες), η συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως θετική. Θα δούμε όμως για τη συνέχεια. Είναι νωρίς να γνωρίζουμε.

 

Το απόλυτο σύστημα έχει ως εξής: Η τιμή του ΚΜΟ-200 ημερών βρίσκεται στις 889,89 μονάδες και απέχει από τον ΓΔ κατά -10,94%. Η τιμή του ΚΜΟ, υποχωρεί με ρυθμό μεταξύ 0,50 έως 0,60 μονάδες την ημέρα. Ήδη, το σημείο που μας προβλημάτισε -και που μας προκάλεσε ζημιά τον προηγούμενο μήνα- το ποσοστό της διακύμανσης των τελευταίων 30 ημερών, τείνει να διορθωθεί και ήδη βρίσκεται στο 1,01%. Ανέβηκε πάνω από το 1,00% για πρώτη φορά από τα τέλη Ιανουαρίου. Αν όμως ο ΓΔ δεν κρατηθεί για αρκετά ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να μας ξαναδημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.

 

Θα παραμείνει ο ΓΔ σε χαμηλά επίπεδα; Κατά την άποψή μας, είναι το πλέον πιθανό. Επίσης κατά την άποψή μας, δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε με την αγορά στο διάστημα αυτό.

Ας παρακολουθούμε όμως τις τράπεζες. Παρατηρούμε την επιθετικότητά τους και ελπίζουμε, όταν θα έρθει ο καιρός να ξαναμπούμε στην αγορά, να τις πετύχουμε σε χαμηλές τιμές, αφού, όταν βελτιωθούν οι συνθήκες, οι πιθανότητες να έχουν έντονα ανοδική πορεία, είναι υψηλές.

 

Καλό Σαββατοκύριακο!

 

Θα υπάρξουν άρθρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Καλύτερα όμως, να τα αναζητήσετε την Κυριακή το βράδυ.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text