Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί ανοδικά, σε ένα διεθνώς πτωτικό χρηματιστηριακό περιβάλλον;
Από την εξέταση του οικονομικού Τύπου, τόσο της Ελλάδας, όσο -κυρίως- του εξωτερικού, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δεν διαπιστώσαμε κάτι που να μας οδηγήσει σε αλλαγή της εκτίμησής μας για την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και το σύνολο των διεθνών αγορών.
Τα βασικά στοιχεία που “προστίθενται” στα ήδη γνωστά, έχουν ως εξής:
- Η θετική πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ, ενδεχομένως να περιορίζει τις πιθανότητες για εκδήλωση ύφεσης, αλλά σίγουρα “ελευθερώνει” τη FED να προχωρήσει σε πιο επιθετική αύξηση του βασικού της επιτοκίου, στις 27 Ιουλίου.
- Οι αμερικανικές αγορές παραμένουν διστακτικές, αν και έχουν πετύχει ικανοποιητική άνοδο κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες (από 16/6/2022).
- Η κατάσταση στην Ευρωζώνη δείχνει να επιδεινώνεται, τόσο λόγω της καθυστέρησης δράσης της ΕΚΤ, όσο και των επιδεινούμενων προβλημάτων στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών χωρών με φυσικό αέριο. Με βάση τις προσδοκίες, όπως έχουν σήμερα, θα πρέπει να αναμένουμε την εκδήλωση κάποιας μορφής ύφεση σε αρκετά κράτη της Ευρωζώνης και ίσως και στο σύνολό της (ως στατιστικό μέγεθος ενός μέσου όρου).
- Στην Ελλάδα, οι εξελίξεις δείχνουν ότι, όχι μόνο δε κινδυνεύει από φαινόμενα ύφεσης, αλλά, λόγω του τουρισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης (ή και άλλων ευρωπαϊκών ενισχύσεων), θα επιτευχθεί ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρή διατάραξη της κερδοφορίας των τραπεζών, για το 2022, οι οποίες μάλιστα, προετοιμάζουν το περιβάλλον ακόμη και για διανομή μερίσματος, από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης.
Την ερχόμενη Τετάρτη 13 Ιουλίου, θα απαντηθούν πολλές από τις ερωτήσεις μας, καθώς θα ανακοινωθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, στις ΗΠΑ, για το μήνα Ιούνιο. Οι προβλέψεις αναφέρουν άνοδο στο 8,8% από το 8,6% του Ιουνίου, όμως σε πολλά άρθρα σε έγκυρα sites (wsj, bloomberg, economist κλπ) αναφέρεται ότι ο δείκτης θα μπορούσε να φτάσει έως και το 9,0%. Εάν συμβεί αυτό, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στις αγορές, αφού αυτό θα βεβαιώσει μία αύξηση του επιτοκίου κατά 0,75% (ή και περισσότερο) στις 27/7.
Διατηρούμε την άποψη ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν προβλήματα και ότι θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Θελήσαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο θετικής διαφοροποίησης του Γενικού Δείκτη της Αθήνας, σε μία γενικότερα πτωτική χρονιά για τις αμερικανικές αγορές. Δηλαδή, κατά πόσο θα μπορούσε, ο ελληνικός Δείκτης, να διαφοροποιηθεί θετικά, λόγω της θετικότερης -μέχρι στιγμής- πορείας των ελληνικών θεμελιωδών μεγεθών.
Δείτε τον παρακάτω πίνακα.
Από τη στατιστική των προηγούμενων 53 ετών, κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο να συμβεί. Μοναδικές περιπτώσεις θετικής διαφοροποίησης του ελληνικού Γενικού Δείκτη, σε χρονιές πτώσης για τον S&P-500, συνέβησαν μόλις σε δύο περιπτώσεις, το 1973, το 1977 και το 1990, δηλαδή, πολύ πίσω στο παρελθόν. Σήμερα, η διασύνδεση των αγορών είναι μεγαλύτερη και θα θεωρούσαμε δύσκολο να υπάρξει θετική εξέλιξη στον Γενικό Δείκτη, χωρίς παράλληλα θετική πορεία και στις αμερικανικές αγορές.
Προσοχή. Ουδείς αποκλείει, η εξέλιξη του ελληνικού δείκτη να είναι σχετικά καλύτερη. Όμως, η πλήρης ανατροπή, φαίνεται -σε μας- αρκετά δύσκολο να συμβεί, δεδομένης μάλιστα της προβληματικής πορείας των θεμελιωδών μεγεθών στην Ευρωζώνη.

- Χαρτοφυλάκιο σταθερών μηνιαίων καταβολών του "απόλυτου συστήματος"
- Εξομαλυντής 3 ημερών
- Παραλλαγή Υψηλού - Χαμηλού 20 ημερών
- Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί ανοδικά, σε ένα διεθνώς πτωτικό χρηματιστηριακό περιβάλλον;
- Τί μάθαμε από την ουκρανική κρίση - Ποιά τραπεζική μετοχή να διαλέξω;
- Τα στατιστικά του “απόλυτου συστήματος”
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά (25/9/2021)
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Global uncertainty is rising, and that is a bad omen for growth
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο