Αρχική | Χαρτοφυλάκια | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Δεν υπάρχουν ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο. Τουλάχιστον ακόμη.

Δεν υπάρχουν ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο. Τουλάχιστον ακόμη.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μετά την “αναλαμπή” της περιόδου από 16 Ιουνίου, έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, το επανήλθε το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Οι αγορές δεν κάνουν τίποτα άλλο, από το να ακολουθούν το κλασικό μοντέλο πτώσης, σε μία πτωτική φάση. Υποχώρηση, ελαφριά άνοδος και μετά υποχώρηση σε νέο χαμηλό.

Σε κάποια στιγμή, η υποχώρηση δε θα φτάσει σε νέο χαμηλό, ενώ η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει, θα φτάσει σε υψηλότερο υψηλό. Εκεί, θα πρόκειται για ένα σήμα ότι η τάση θα μπορούσε να αλλάξει.

Κατά την άποψή μας, απέχουμε ακόμη αρκετά από το σημείο αλλαγής της τάσης.

Έχουμε αναφέρει ότι, βιώνουμε μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις. “Κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί”, όπως τη χαρακτηρίσαμε πριν από αρκετό καιρό. Μάλιστα, πρόκειται για μία κρίση με καθαρά οικονομικά αίτια. Συνήθως, αυτές οι κρίσεις είναι και βαθιές, αλλά και μακροχρόνιες.

 

Γιατί υποχωρεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά; Η αγορά υποχωρεί επειδή το διεθνές κλίμα είναι αρνητικό. Οι αγορές είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Πάντα ήταν. Η ελληνική αγορά είναι μια μικρή περιφερειακή χρηματιστηριακή αγορά, χωρίς μεγάλο “βάθος” που βασίζεται πάρα πολύ στη ροή των ξένων κεφαλαίων. Αυτή την περίοδο, τα ξένα κεφάλαια χάνουν από παντού. Έτσι, “μαζεύουν” τα χαρτοφυλάκιά τους.

 

Ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας, κινδυνεύει να βρεθεί και “επισήμως” σε περιοχή “πτωτικής αγοράς” (bear market territory), αφού ήδη υποχωρεί κατά 18,69% από το υψηλό των 971,09 μονάδων, της 11/2/2022. Το “όριο” του -20% βρίσκεται στις 776,87 μονάδες.

 

(Δείτε την πορεία και τα επίπεδα πτώσης των μεγάλων διεθνών αγορών, εδώ).

 

Η ελληνική οικονομία, δείχνει να έχει καλύτερη πορεία σε σχέση με άλλες, τουλάχιστον κατά το 2022. Όμως, αυτό δεν αρκεί για να βελτιωθούν οι τιμές στο Χρηματιστήριο. Θα πρέπει να υπάρχουν και πρόθυμα κεφάλαια. Τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν.

 

Δημιουργεί ευκαιρίες οι κρίσεις; Ίσως δε θα έπρεπε να τις αποκαλέσουμε ως “ευκαιρίες”, αφού, κατά την άποψή μας, δεν προβλέπεται κάποια γρήγορη ανάκαμψη. Παράλληλα, καθώς δε γνωρίζουμε το τέλος αυτής της “περιέτειας”, δε γνωρίζουμε ούτε το επίπεδο τιμών που θα υπάρχει τότε, αλλά ούτε από τί θα περάσει η ελληνική οικονομία μέχρι τότε, ή ποιά θα είναι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας τότε.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους προτιμούμε να απέχουμε, τουλάχιστον προ το παρόν.

 

Μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει η αγορά; Ουδείς γνωρίζει. Παλαιότερα, είχαμε θεωρήσει ως βέβαιο το επίπεδο κάτω από τις 800 μονάδες και ως πιθανό, το επίπεδο των 700 μονάδων. Προς το παρόν, διατηρούμε τις ίδιες εκτιμήσεις.

 

Κρίσιμη συνεδρίαση θα είναι η Τετάρτη. Θα ανακοινωθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, αλλά και στη Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση θα γίνει στις 3:30 μμ (ώρα Ελλάδος), οπότε η ελληνική αγορά θα είναι ανοιχτή.

 

Εξακολουθούμε να επιμένουμε ότι, η παρούσα κρίση, θα μπορέσει να αποτελέσει μια ευκαιρία για πολλούς, που θα τοποθετηθούν κάπου κοντά στον “πάτο”, τόσο στην ελληνική, όσο και σε ξένες αγορές. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για μία από τις λίγες ευκαιρίες που έχει ένας έλληνας επενδυτής, να τοποθετηθεί στις αμερικανικές αγορές, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Όμως, θα πρέπει να περιμένουμε.
Από την πλευρά μας, διατηρούμε την άποψη ότι, θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε έγκαιρα τα χαμηλά σημεία αυτής της πτωτικής πορείας.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η αγορά μετά την κρίση, στις ΗΠΑ, θα είναι πολύ διαφορετική, απ’ ότι πριν την κρίση. Αυτό σημαίνει πιο αργή άνοδος και λιγότερες υπερβολές.

 

Το τεύχος Αυγούστου, υπό κανονικές συνθήκες, θα κυκλοφορήσει την 1η Αυγούστου. Λέμε "κανονικές" επειδή, καθώς στο τεύχος αυτό θα έχουμε και το τρίμηνο αφιέρωμα στα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, θα πρέπει οι δημοσιεύσεις των χαρτοφυλακίων, να γίνουν -όπως ορίζει ο νόμος- τουλάχιστον μέχρι την 31η Ιουλίου, ή την 29η Ιουλίου, επειδή η 31η είναι Κυριακή. Όμως, μερικές φορές, ορισμένες ΑΕΔΑΚ καθυστερούν. Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί φέτος.
Σε κάθε περίπτωση, οι προδημοσιεύσεις του τεύχους, θα ξεκινήσουν από σήμερα.

 

Καλή σας μέρα!

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text