Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | 1973 - 2022: Παράλληλες χρηματιστηριακές κρίσεις

1973 - 2022: Παράλληλες χρηματιστηριακές κρίσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το άρθρο για το “Παρατηρητήριο της κρίσης” στο οποίο αναφέρθηκα χθες, δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε, καθώς τα στοιχεία που πρέπει να συλλεγούν είναι πάρα πολλά. Εκτιμώ όμως ότι θα ολοκληρωθεί αύριο.

 

Σήμερα, μπορούμε όμως να δημοσιεύσουμε ένα τμήμα από το άρθρο αυτό. Το τμήμα που δείχνει τις ομοιότητες της σημερινής πορείας των αμερικανικών δεικτών, σε σχέση με την πορεία των ίδιων δεικτών κατά την περίοδο 1972-1975.

 

Μας απασχόλησε η “αναπήδηση” των δεικτών, που σημειώνεται μετά από την 16/6/2022, οπότε και σημειώθηκαν τα “χαμηλά” του έτους 2022. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι, οι αγορές δεν κινούνται “μονοκόμματα” ανοδικά ή πτωτκά, αλλά το κάνουν με διακυμάνσεις.

Θελήσαμε να δούμε εάν κάτι αντίστοιχο συνέβη και κατά το 1973, αλλά και με ποιές αφορμές συνέβη αυτό.

 

Παρακαλούμε, δείτε τα παρακάτω διαγράμματα, έχοντας υπόψη τα στοιχεία του πίνακα του συνδέσμου -ο πίνακας αυτός δημοσιεύτηκε στο τεύχος 242 (εδώ).

 

Από το πρώτο διάγραμμα, παρατηρούμε ότι, όντως, κάτι αντίστοιχο συνέβη και κατά το 1973 και μάλιστα, συνέβη μετά από περίπου ίδιο χρονικό διάστημα πτώσης.

Οι αμερικανικοί δείκτες, τότε, κορύφωσαν στις 11/1/1973. Μετά ο δείκτης του πληθωρισμού άρχισε να ανεβαίνει και η FED άρχισε να αυξάνει το επιτόκιό της.

Λίγες μέρες μετά την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, οι δείκτες “κορύφωσαν” (11/1/1973), ενώ στη συνέχεια άρχισε η πτώση.

Η πρώτη ανοδική αντίδραση, σημειώθηκε στις αρχές Ιουλίου του 1973 (όταν οι δείκτες κατέγραψαν χαμηλό έτους) και ήταν της τάξης του 5,0% έως 6,5%, ανάλογα τον δείκτη.

 

Στη συνέχεια, το μήνα Αύγουστο, οι δείκτες υποχώρησαν, χωρίς να καταγράψουν νέο χαμηλό έτους, για να ακολουθήσει νέα ανοδική αντίδραση, της τάξης του 9,5% για τον Dow Jones, 10,5% για τον S&P και 10,1% για τον Nasdaq. Γιατί σημειώθηκε αυτή η ανοδική αντίδραση; Επειδή, τότε, η FED είχε αναφέρει ότι θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, τα οποία είχαν ήδη φτάσει στο 11% (δείτε τον πίνακα, εδώ).

Και γιατί σταμάτησε, στα τέλη Οκτωβρίου, η ανοδική αντίδραση; Επειδή έγινε αντιληπτό ότι η οικονομία οδηγούνταν σε ύφεση. Όπως και οδηγήθηκε, σε μία “ήπια προς μέτρια” ύφεση που διήρκεσε από το Δεκέμβριο του 1973 έως το Μάρτιο του 1975.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Όταν έγινε σαφές ότι, η οικονομία οδηγείται σε ύφεση, οι αγορές υποχώρησαν (στις ΗΠΑ και σε όλο το κόσμο). Η πτώση διήρκεσε μέχρι τον Οκτώβριο του 1974 (δηλαδή, για ένα περίπου έτος) με εντυπωσιακές απώλειες. Δείτε το διάγραμμα 2.

 

Στη συνέχεια, οι δείκτες σταμάτησαν να υποχωρούν, για να αρχίσουν να ανεβαίνουν, ικανοποιητικά, από τον Ιανουάριο του 1975, όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι η ύφεση ολοκληρώνεται, όπως άλλωστε ολοκληρώθηκε από το μήνα Μάρτιο 1975.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Στο 3ο διάγραμμα, δείτε την πορεία των ίδιων δεικτών, από την 30/6/2021. Οι δείκτες κορύφωσαν στην αρχή του έτους (3/1/2022), πλην του Nasdaq που είχε κορυφώσει το Νοέμβριο του 2021. Δεν είχε ξεκινήσει ο πόλεμος, αλλά ο πληθωρισμός είχε ήδη εμφανιστεί απειλητικά. Προς το παρόν, οι δείκτες βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους στις 16/6/2022 και έκτοτε, κινούνται ελαφρά ανοδικά. Στο μεταξύ, όλοι μιλούν για ύφεση και η ύφεση, όντως πλησιάζει.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Τί θα πρέπει να συγκρατήσουμε από την αναδρομή και τη σύγκριση αυτή;

 

  • Οι δείκτες κινούνται με διακυμάνσεις.
  • Ο εχθρός των αγορών είναι τα υψηλά επιτόκια.
  • Ο “θάνατος” των αγορών είναι η ύφεση.
  • Οι αγορές, μπορούν και προεξοφλούν τις εξελίξεις.
  • Οι ομοιότητες μεταξύ του 1973 και του 2022, είναι πολλές και εντυπωσιακές, ακριβώς επειδή τα όσα προηγήθηκαν των δύο κρίσεων είναι αρκετά όμοια, ενώ και τα αίτια των δύο κρίσεων, είναι επίσης όμοια.
  • Οι αμερικανικοί δείκτες, επηρέαζαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν, όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

 

Θα επανέλθουμε με ένα σύντομο σχόλιο για την ελληνική αγορά, στις 8:00 και με ένα μεγάλο τμήμα της μελέτης για το “Παρατηρητήριο της κρίσης”, αύριο το βράδυ.

 

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text