Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η ανοδική αντίδραση οφείλεται στον τραπεζικό κλάδο - Μια “δύσκολη” εβδομάδα μπροστά μας.

Η ανοδική αντίδραση οφείλεται στον τραπεζικό κλάδο - Μια “δύσκολη” εβδομάδα μπροστά μας.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει η σημερινή άνοδος του Γενικού Δείκτη. Μάλιστα, αυτή θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Ο Γενικός Δείκτης έχει επιδείξει μία “αντοχή” και “σκληρότητα”, όλο αυτό το διάστημα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πληθωριστική κρίση που ακολούθησε.

Η σημερινή ανοδική αντίδραση, κατά κύριο λόγο οφείλεται στον τραπεζικό κλάδο - ο τραπεζικός δείκτης (ΔΤΡ) αυξήθηκε κατά +2.36%- και “πυροδοτήθηκε” από την προσδοκία ότι, οι ανακοινώσεις για την πορεία των τραπεζών κατά το α’ εξάμηνο του έτους, θα είναι ιδιαίτερα θετικές.

Όμως, έχουμε αμφιβολίες εάν η κερδοφόρος δυναμική που ανέπτυξαν οι τράπεζες κατά το β’ εξάμηνο του 2021 και -κυρίως- κατά το α’ εξάμηνο του 2022, θα μπορούσε να συνεχιστεί.

 

Η θετική εξέλιξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, κατά το α’ εξάμηνο, προκαλεί -τις ημέρες αυτές- άνοδο και στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά και, επακόλουθα, και στις περισσότερες διεθνείς αγορές.

 

Στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό, δημιουργείται μια σύγχυση, στην οποία θα θέλουμε να αναφερθούμε.

Ο πληθωρισμός δεν προκαλεί ούτε ύφεση, ούτε περιορισμό των οικονομικών μεγεθών (πωλήσεις και κέρδη). Απεναντίας, τα ενισχύει. Κυρίως στην πρώτη φάση του.

Ο πληθωρισμός μπορεί να προκαλέσει ύφεση, σε δύο περιπτώσεις: α) Αν “αποδιοργανώσει” τις χρηματοοικονομικές σχέσεις στις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, αν η εταιρία αναγκαστεί να αυξήσει τις αμοιβές των εργαζομένων της, ή αν αυξηθεί το  κόστος των πρώτων υλών της, χωρίς να μπορεί αυτή να μεταφέρει τις αυξήσεις στις τιμές των δικών της προϊόντων ή υπηρεσιών. β) Αν η αύξηση του πληθωρισμού οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

 

Προς το παρόν, καθώς ο πληθωρισμός άρχισε να απασχολεί τις αγορές μόλις κατά το τελευταίο τετράμηνο, η επίδραση της “αναστάτωσης” δεν έχει ακόμη περάσει στην τελική “κάτω γραμμή” (δηλαδή τα κέρδη) των εταιριών. Εκτιμούμε ότι αυτό θα γίνει κατά τους επόμενους μήνες.

 

Συνεπώς, εξακολουθούμε να μην επηρεαζόμαστε από τις διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών δεικτών. Διατηρούμε την άποψη ότι, κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στη διεθνή οικονομία και δε μπορούμε να βρούμε επαρκείς λόγους που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών. Αυτοί, σήμερα ανεβαίνουν, επειδή μετά από μία μεγάλη πτώση, οι χρηματιστηριακοί δείκτες αναπηδούν.

 

Διατηρούμε τη θέση ότι, στην Ελλάδα, η κατάσταση, είναι ελαφρά καλύτερη, τουλάχιστον προς το παρόν. Εν τούτοις και πάλι δε μπορούμε να δούμε πώς θα μπορούσε ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί προς ανώτερα επίπεδα. Το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε στην ελληνική αγορά είναι μία μικρότερη πτώση, σε σχέση με τις άλλες αγορές, κάτι που, ούτως ή άλλως, μέχρι σήμερα, συμβαίνει.

 

Σημειώνουμε ότι, η εβδομάδα από αύριο (21/7) έως και 27/7 θα είναι πολύ κρίσιμη, λόγω της ανακοίνωσης της επιτοκιακής πολιτικής από την ΕΚΤ και τη FED. Παράλληλα, αύριο, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει και το μηχανισμό “προστασίας” των αδύναμων χωρών, από το ενδεχόμενο αύξησης των spread των ομολόγων. Θα είναι μία ενδιαφέρουσα εβδομάδα. Εκτιμούμε ότι, από την αντίδραση των αγορών στις αποφάσεις των δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών, θα μπορέσουμε να “δούμε” αρκετά στοιχεία για την εξέλιξη της κρίσης.

 

Σήμερα, εμπλουτίσαμε το γνωστό πίνακα, όπου εμφανίζονταν οι υψηλότερες τιμές των δεικτών και η απόσταση της σημερινής τους τιμής, απ’ αυτές.

Καθώς η κρίση προχώρησε και σήμερα υπάρχει μία ανοδική αντίδραση, καταγράψαμε τις χαμηλότερες τιμές αυτής της περιόδου και υπολογίζουμε το πόσο απέχουν οι σημερινές τιμές από τις χαμηλότερες.

Ο πίνακας αυτός, συμπληρωμένος πλέον, θα είναι πολύ  χρήσιμος καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης. Δείτε τον, εδώ. Ενημερώνεται αυτόματα.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text