Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Οι Ιταλοί θα προσέλθουν στις κάλπες στις 25 Σεπτεμβρίου

Οι Ιταλοί θα προσέλθουν στις κάλπες στις 25 Σεπτεμβρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι Ιταλοί θα προσέλθουν στις κάλπες στις 25 Σεπτεμβρίου

Πρόωρες εκλογές στην Ιταλία έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου, αφού ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα διέλυσε το κοινοβούλιο την Πέμπτη μετά την έκθεση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για την ψηφοφορία της Τετάρτης στη Γερουσία και την παραίτησή του.

Ο πρόεδρος αποφάσισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την τακτική διοίκηση και θα επιτρέπεται μόνο να εκτελεί επείγουσες πράξεις ή να εκδίδει διατάγματα ή μέτρα που έχουν ήδη εγκριθεί.

Ο Ματαρέλα ανέφερε στην επίσημη δήλωσή του ότι η διάλυση του κοινοβουλίου είναι «πάντα η τελευταία επιλογή που πρέπει να γίνει», ειδικά σε δύσκολους καιρούς.

«Πρέπει να τονίσω ότι οι καιροί που διανύουμε δεν επιτρέπουν καμία παύση στις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και της αύξησης του πληθωρισμού», προειδοποίησε.

Ο Ματαρέλα αρνήθηκε αρχικά την παραίτηση του Ντράγκι, ζητώντας του να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για την κατάσταση.

Αφού τρία βασικά κόμματα του συνασπισμού του – το Κίνημα Πέντε Αστέρων, η Φόρτσα Ιτάλια και η Λέγκα – δεν συμμετείχαν στην ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, ο Ντράγκι παραιτήθηκε και η κυβέρνηση κατέρρευσε.

Το ιταλικό Σύνταγμα προβλέπει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 70 ημερών από τη διάλυση των Επιμελητηρίων. Ως εκ τούτου, οι πρόωρες εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο αρχηγός του κράτους απηύθυνε στη συνέχεια έκκληση στα κόμματα να διεξάγουν την προεκλογική εκστρατεία «προς το συμφέρον της Ιταλίας».

Τους επόμενους μήνες, η Ιταλία αναμένεται να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για να αποκτήσει πρόσβαση στην επόμενη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι προκάλεσε ανησυχητικές αντιδράσεις στο εξωτερικό, και σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αποφέρει μια σαφή κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας.

 

Πηγή:euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text