Αρχική | Ειδήσεις | Βιβλία - Μελέτες | Τα νέα βιβλία, στο eurocapital.gr, αυτή την εβδομάδα!

Τα νέα βιβλία, στο eurocapital.gr, αυτή την εβδομάδα!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα νέα βιβλία, στο eurocapital.gr, αυτή την εβδομάδα!

Κατά το τελευταίο διάστημα, το ηλεκτρονικό κατάστημα του eurocapital.gr έχει αναπτύξει νέες συνεργασίες με εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία, ώστε, πέραν από τα βιβλία που εκδίδει η EuroCapital, να προσφέρει στους αναγνώστες και τους χρήστες του, την ευκαιρία να βρουν ενδιαφέροντα βιβλία στους τομείς της οικονομίας, της οικονομικής ιστορίας, της πολιτικής και της ιστορίας, τομείς που σύντομα θα διευρυνθούν.

Δείτε τα νέα βιβλία που προστέθηκαν αυτή την εβδομάδα (18-22 Ιουλίου 2022).

 

Η ευρωπαϊκή οικονομία μετά το 1945
Barry Eichengreen

Το 1945 πολλοί Ευρωπαίοι θερμαίνονταν ακόμη με κάρβουνο, συντηρούσαν τα τρόφιμα στον πάγο και δεν είχαν υδραυλική εγκατάσταση στο σπίτι. Μέσα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά, η μέση αγοραστική δύναμή τους τριπλασιάστηκε, ενώ ο χρόνος εργασίας μειώθηκε κατά το ένα τρίτο.

Το βιβλίο περιγράφει την εντυπωσιακή μεταπολεμική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι στηρίχθηκε όχι τόσο σε βασικές οικονομικές δυνάμεις όσο στη λειτουργία ενός συνόλου θεσμών (συνδικάτα επικεντρωμένα στην αλληλεγγύη, συνεκτικές εργοδοτικές ενώσεις, κυβερνήσεις προσανατολισμένες στην ανάπτυξη) που συνέτειναν στην ενεργοποίηση αποθεμάτων, την χρηματοδότηση επενδύσεων και τη σταθεροποίηση των μισθών.

Αγοράστε το βιβλίο, εδώ. Τιμή €25,22 (από € 34,08).
Το παρόν βιβλίο διατίθεται σε συνεργασία με άλλο βιβλιοπωλείο ή εκδοτικό οίκο.

 

Η ευρωπαϊκή οικονομία 1914 – 2000
Derek Aldcroft

Το διάσημο αυτό εγχειρίδιο οικονομικής ιστορίας, στην τελευταία, ολοκληρωμένη και συμπληρωμένη έκδοσή του, είναι ένας πολύτιμος οδηγός στις μεγάλες οικονομικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Χωρισμένη σε καθορισμένες υποπεριόδους, η μελέτη ξεκινά από τις συνέπειες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ανοικοδόμηση στη δεκαετία του 1920 και προχωρεί στην οικονομική ύφεση και την ανάκαμψη της δεκαετίας του ’30. Εξετάζει ακολούθως τις επιπτώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τη νέα διαίρεση της Ευρώπης και τη μεταπολεμική οικονομική άνθηση στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Στη συνέχεια παρακολουθεί την επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης στη δεκαετία του ’70 και τα γενικά προβλήματα του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Τέλος, αποτιμά τις συνέπειες της οικονομικής ένωσης και της κατάρρευσης των κεντρικά σχεδιασμένων οικονομιών.

Αγοράστε το βιβλίο, εδώ. Τιμή € 25,22 (από € 34,08).
Το παρόν βιβλίο διατίθεται σε συνεργασία με άλλο βιβλιοπωλείο ή εκδοτικό οίκο.

 

Μικρή ιστορία της οικονομικής επιστήμης
Niall Kishtainy

Τι προκαλεί τη φτώχεια; Eίναι οι οικονομικές κρίσεις αναπόφευκτες στον καπιταλισμό; Η παρέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομία είναι ευλογία ή κατάρα;

Οι απαντήσεις σε ερωτήσεις σαν αυτές μας ενδιαφέρουν όλους, εντούτοις το ανοίκειο γλωσσικό ιδίωμα της οικονομικής επιστήμης τρομάζει τους περισσότερους ανθρώπους. Η “Μικρή ιστορία της οικονομικής επιστήμης” μάς βοηθάει, με τρόπο προσιτό και ελκυστικό, να κατανοήσουμε καλύτερα την πορεία της οικονομικής ιστορίας και των οικονομικών ιδεών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Αγοράστε το βιβλίο, εδώ. Τιμή € 13,28 (από € 17,70).
Το παρόν βιβλίο διατίθεται σε συνεργασία με άλλο βιβλιοπωλείο ή εκδοτικό οίκο.

 

Στην αυγή της ελληνικής βιομηχανίας
Αριστόβουλος Ι. Ζάννος (1856-1943)
Νίκος Παντελάκης

Μέσα από την ζωή και το έργο μιας οικογένειας βιομηχάνων, το βιβλίο αυτό αναδεικνύει πώς – στις απαρχές της Ελληνικής βιομηχανίας – υιοθετούνται μια σειρά στρατηγικές που – συνειδητά ή ασυνείδητα – θα επιτρέψουν να ξεκινήσει, να αναπτυχθεί και να επιβιώσει η βιομηχανική δραστηριότητα. Και τούτο μέσα στο εξαιρετικά δύσκολο και ανταγωνιστικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που επικρατούσε στον ελλαδικό χώρο στο τέλος του 19 ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα.

Την ίδρυση αμιγώς οικογενειακών ετερόρρυθμων ή ομόρρυθμων εταιρειών διαδέχθηκε η ίδρυση ανωνύμων εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετείχαν τράπεζες και άλλοι μέτοχοι εκτός του στενού οικογενειακού κύκλου. Η διεύρυνση αυτή δημιουργεί ισχυρές ομάδες επιχειρηματιών με κοινά συμφέροντα που διατηρούν στενές σχέσεις με την πολιτική εξουσία και συγκροτούν ομάδες πίεσης για την εξασφάλιση των ατομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων τους.

Τέλος, οι επιχειρηματίες αυτοί που έχουν στενές σχέσεις με τη Δυτική Ευρώπη και κοσμοπολίτικα κέντρα όπως ήταν η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Αλεξάνδρεια, ακολουθούν τον δυτικό τρόπο ζωής του οποίου έτσι διευρύνεται η ακτινοβολία.

Το βιβλίο λοιπόν, εξιστορεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των 4 παιδιών του Ιωάννη Ζάννου -εμπόρου σιτηρών από την Κωνσταντινούπολη- και κυρίως του μικρότερου Αριστόβουλου Ζάννου που ανέπτυξε την μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία. Στο πλάι του και τα άλλα μέλη της διευρυμένης οικογένειας, αδέρφια, ξαδέρφια, παιδιά και γαμπροί, που συμμετείχαν ο καθένας ανάλογα με τον δικό του τομέα σπουδών και ενδιαφερόντων.

Από δίπλα, ο μεγάλος βηματισμός της Ιστορίας, επηρεάζει και ορισμένες φορές καθορίζει αποφασιστικά την πορεία.

Αγοράστε το βιβλίο, εδώ. Τιμή €19,08 (από €21,20).
Το παρόν βιβλίο διατίθεται σε συνεργασία με άλλο βιβλιοπωλείο ή εκδοτικό οίκο.

 

Α' Παγκόσμιος Πόλεμος
Στρατιωτική, διπλωματική, οικονομική και κοινωνική ιστορία 1914-1918
Niall Ferguson

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησε στο θάνατο περίπου οκτώ εκατομμύρια άνδρες και επέφερε στη μεταπολεμική Ευρώπη μια τεράστια οικονομική κρίση, ανακόπτοντας την ανάπτυξη και τη σχετική ευημερία της. Με αυτό το πραγματικά πρωτοποριακό και προκλητικό βιβλίο του ο Niall Ferguson ρωτά: “Άραγε όλες οι θυσίες που έγιναν, άξιζε τον κόπο και να γίνουν;”.

Με μια ιστορική ανάλυση λαμπρή, διεγερτική για τη σκέψη, ριζοσπαστική και συγχρόνως ευχάριστη στο διάβασμά της, ο συγγραφέας κατευθύνει τους προβληματισμούς του αναγνώστη σε μια σειρά θεμάτων μεγάλης βαρύτητας:
Ήταν όντως αναπόφευκτος αυτός ο κατακλυσμός και αντιπροσώπευαν πράγματι οι Γερμανοί μια γνήσια απειλή για τις Δυνάμεις της Αντάντ;
Έγινε στ’ αλήθεια δεκτή με κύματα λαϊκού ενθουσιασμού σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, η κήρυξη του πολέμου;
Γιατί οι άνδρες-πολεμιστές εξακολούθησαν να μάχονται για 4 χρόνια και 3 μήνες, ενώ οι συνθήκες ζωής στα χαρακώματα ήταν τόσο άθλιες;
Υπήρχε μήπως διάχυτος ένας “έρωτας θανάτου” που οδηγούσε τους ίδιους τους στρατιώτες στην αυτοκαταστροφή τους;

Το έργο “Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος – Στρατιωτική, διπλωματική, οικονομική και κοινωνική ιστορία – 1914-1918” αποτελεί για τον Έλληνα αναγνώστη, που γνωρίζει ότι η χώρα μας βίωσε την εμπειρία της παγκόσμιας σύρραξης και ανθρωποσφαγής αλληλένδετη με την τραγωδία του Εθνικού Διχασμού, μια θαυμάσια πρόσκληση σε μια πανδαισία ιστορικών γεγονότων και των σύγχρονων ερμηνειών τους. Ο ιδιοφυής ιστορικός και ήδη γνωστός στο ελληνικό κοινό από το έργο του “Ο Πόλεμος στον Κόσμο”, Niall Ferguson, φροντίζει με το παρόν κείμενο του να καταλάβει την κορυφαία θέση στην ιστοριογραφία του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και στη χώρα μας.

Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει 19 σχεδιαγράμματα, 46 πίνακες, άφθονο φωτογραφικό υλικό, πληρέστατη διεθνή βιβλιογραφία και αναλυτικό ευρετήριο προσώπων.

Αγοράστε το βιβλίο, εδώ. Τιμή € 25,60 (από €32,00).
Το παρόν βιβλίο διατίθεται σε συνεργασία με άλλο βιβλιοπωλείο ή εκδοτικό οίκο.

 

Ελλάδα και ευρωπαϊκή ενοποίηση
Η ιστορία μιας πολυκύμαντης σχέσης 1962 - 2018
Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος, Ναπολέων Μαραβέγιας

Η υπερπεντηκονταετής περίοδος των σχέσεων της χώρας μας με την ΕΟΚ/Ε.Ε., που εκτείνεται από τη σύνδεση και τη Συμφωνία των Αθηνών το 1962 έως την εκδήλωση της κρίσης, την υπογραφή μνημονίων προσαρμογής και την ολοκλήρωσή τους τον Αύγουστο του 2018, αναδεικνύει κρίσιμα ερευνητικά ερωτήματα:

Τι είδους επίδραση άσκησε η Ε.Ε. σε θεσμούς και δημόσιες πολιτικές της χώρας;
Με ποιους μηχανισμούς μεταφέρθηκαν οι επιδράσεις και πόσο και πώς ενσωματώθηκαν σε εθνικό επίπεδο;
Ποιες ευρωπαϊκές πολιτικές επέδρασαν περισσότερο στη χώρα μας και για ποιους λόγους;
Πόσο ουσιαστική ή/και επιφανειακή ήταν η προσαρμογή σε διάφορα πεδία πολιτικής αλλά και σε ζητήματα νοοτροπιών και συμπεριφορών;
Ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα -θετικό ή αρνητικό- των επιρροών από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε.;

Δεκατέσσερις ειδικοί επιστήμονες σε επιμέρους τομείς, καθηγητές και ερευνητές, παλαιότεροι και νεότεροι, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να απαντήσουν στα πιο πάνω ερωτήματα και να συμβάλουν στη διερεύνηση όσο το δυνατόν περισσότερων διαστάσεων των επιδράσεων που δέχτηκε η χώρα μας από τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, κατά την προαναφερόμενη περίοδο, 1962-2018. Οι καταγραφές και οι αναλύσεις τους συνθέτουν την ιστορία της πολυκύμαντης σχέσης της χώρας μας με το ευρωπαϊκό μόρφωμα και, συνεπώς, ενδιαφέρουν, εκτός από τους φοιτητές, όλους όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα.

Αγοράστε το βιβλίο, εδώ. Τιμή € 25,44 (από € 33,92).
Το παρόν βιβλίο διατίθεται σε συνεργασία με άλλο βιβλιοπωλείο ή εκδοτικό οίκο.

 

1909
Η μετάβαση της Ελλάδας στον 20ο αιώνα
Σωτήρης Ρίζας

Το 1909 σηματοδότησε την είσοδο της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Το στρατιωτικό κίνημα που πραγματοποιήθηκε στο Γουδί ήταν συνέπεια του άγχους ότι η χώρα, απροετοίμαστη και αδύναμη, έχανε τις εξελίξεις, υστερούσε έναντι των ανταγωνιστών της, των Μεγάλων Δυνάμεων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τη διέξοδο πρότεινε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο οποίος κλήθηκε να δώσει συγκεκριμένο περιεχόμενο στην Ανόρθωση. Οι μεταρρυθμίσεις του Βενιζέλου σηματοδότησαν μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας και παρά την έλευση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εθνικού Διχασμού η Ελλάδα ήταν πια μέρος του ευρωπαϊκού 20ού αιώνα.

Αγοράστε το βιβλίο, εδώ. Τιμή € 10,85 (από €15,50).
Το παρόν βιβλίο διατίθεται σε συνεργασία με άλλο βιβλιοπωλείο ή εκδοτικό οίκο.

 

Δείτε περισσότερα βιβλία στο θέμα "Οικονομία", εδώ.
Δείτε βιβλία των εκδόσεων EuroCapital, εδώ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text