Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | ΕΚΤ: Αγωνία για την εξέλιξη του πληθωρισμού - Έναρξη ανοδικού κύκλου στα επιτόκια

ΕΚΤ: Αγωνία για την εξέλιξη του πληθωρισμού - Έναρξη ανοδικού κύκλου στα επιτόκια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΚΤ: Αγωνία για την εξέλιξη του πληθωρισμού - Έναρξη ανοδικού κύκλου στα επιτόκια

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης για το χειρισμό της κατάστασης και τον έλεγχο των εξελίξεων, ήταν το στοιχείο που, κατά κύριο λόγο, χαρακτήρισε την παρουσία της κας Κριστίν Λαγκάρντ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκε η αύξηση των βασικών επιτοκίων και ο σχεδιασμός του προγράμματος “Transmission Protection Instrument” (TPI) ή “Εργαλείο Προστασίας Μετάδοσης (σε μία ελεύθερη και ανεπίσημη μετάφραση).

 

Η κα Λαγκάρντ, έμμεσα, πλην όμως σαφέστατα:

Παραδέχθηκε ότι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έμεινε πίσω από τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και για το λόγο αυτό, η πολιτική της γίνεται πλέον πιο προσεκτική και “επιθετική”.

Ανέφερε ότι, παύει η πολιτική των προειδοποιήσεων (guidance) για την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας και ότι, στο προσεχές μέλλον, οι αποφάσεις της θα λαμβάνονται με βάση την, κάθε φορά, εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών.

Άφησε να εννοηθεί ότι, η πολιτική αύξησης των επιτοκίων θα συνεχιστεί και στο προσεχές μέλλον.

Προσδιόρισε ότι, ο μεσοχρόνιος στόχος πληθωρισμού που έχει θέσει η ΕΚΤ, παραμένει στο 2,0%, κάτι που βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε ότι κινείται στη σφαίρα του θεωρητικού, αφού είναι σαφές ότι, τουλάχιστον κατά την επόμενη τριετία, ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος..

 

Συνεπώς, κατά τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω αυξήσεις στα βασικά επιτόκια. Θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι, θα υπάρξει μία αύξηση τουλάχιστον κατά 0,50% στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής το μήνα Σεπτέμβριο (8/9/2022), ενώ, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού το φθινόπωρο, θα προσδιοριστούν οι επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας. Συμπεριλαμβανομένης της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, απομένουν ακόμη 3 συνεδριάσεις της επιτροπής προσδιορισμού της νομισματικής πολιτικής - δείτε το πρόγραμμα συνεδριάσεων, εδώ.

 

Η ΕΚΤ έχει βρεθεί πολύ “πίσω” από την καμπύλη του πληθωρισμού. Αν ο πληθωρισμός δε μειωθεί σημαντικά κατά τους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ θα είναι αναγκασμένη να κινηθεί περισσότερο επιθετικά στον τομέα των επιτοκίων, κάτι που θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στην ανάπτυξη.

Δείτε το διάγραμμα σε περιβάλλον ιστοσελίδας, εδώ.

 

Το κύριο στοιχείο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου της κας Λαγκάρντ, επρόκειτο να είναι η παρουσίαση του προγράμματος “Transmission Protection Instrument” (TPI). Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, η ΕΚΤ θα παρεμβαίνει στις αγορές και θα αγοράζει, στοχευμένα, ομόλογα των χωρών μελών της, που δείχνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης του χρέους τους, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίζουν τη λειτουργία τους. Και θα το κάνει αυτό, σε “απεριόριστη” έκταση και ποσότητα. Αυτό θα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και θα αποτρέπει την κερδοσκοπία.

 

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ισχυρό μέτρο. Και ένα πολύ θετικό βήμα οικονομικής αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Είναι σαφές ότι, αν ένα τέτοιο μέτρο υπήρχε το 2009, τότε η μοίρα της Ελλάδας, κατά την προηγούμενη δεκαετία, θα είχε εξελιχθεί πολύ διαφορετικά.

 

Όμως, αυτό που δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα, είναι ότι, η στήριξη της ΕΚΤ προς τα κράτη, θα δίδεται, με ένα κόστος για τα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το κόστος αυτό, είναι ο έλεγχος επί της δημοσιονομικής και της οικονομικής πολιτικής του κράτους. Πιο συγκεκριμένα, οι όροι που θα θέτει η ΕΚΤ για την παρέμβασή της, είναι:

  • Η συμμόρφωση της χώρας με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Δηλαδή, η χώρα δε θα πρέπει να υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
  • Η απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών.
  • Η δημοσιονομική βιωσιμότητα: για να βεβαιωθεί ότι η τροχιά του δημόσιου χρέους είναι βιώσιμη, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λαμβάνει υπόψη, όπου είναι διαθέσιμες, τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους οργανισμούς, μαζί με Εσωτερική ανάλυση της ΕΚΤ.
  • Υφίστανται υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές.

 

Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΚΤ για το πρόγραμμα (εδώ).

 

Οι παραπάνω όροι, είναι κατανοητοί και δε θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ως “απαράδεκτους”. Όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε στη χώρα μας, είναι όροι που περιορίζουν τις δυνατότητες άσκησης οικονομικής πολιτικής από τις αρχές της χώρας και που επιβάλλουν τον έλεγχο επί των οικονομικών της. Αλλά, όπως οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε και να γνωρίζουμε, τίποτα δεν έρχεται χωρίς κόστος.

 

Συμπερασματικά: Η Ευρωζώνη, δεν έχει μάθει να λειτουργεί με υψηλά επιτόκια, καθώς κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ύπαρξής της, στη διεθνή κοινότητα επικρατούσαν συνθήκες χαμηλού πληθωρισμού. Για το λόγο αυτόν, αλλά και με δεδομένο το πρόβλημα του “κατακερματισμού” της σε ένα μεγάλο αριθμό οικονομιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά και μεγάλη επιβάρυνση χρέους, σήμερα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί και να συμφωνηθεί μία πολιτική επιτοκίων που εξυπηρετεί και προστατεύει όλες. Με καθυστέρηση και με δισταγμό, η ΕΚΤ εισέρχεται σε μία φάση ανοδικών επιτοκίων, αντιμετωπίζοντας μπροστά της, το άγνωστο και την αβεβαιότητα. Προχωρώντας στη φάση αυτή, εξοπλίζεται με μία απόφαση για -υπό όρους- παρέμβαση στις αγορές ομολόγων των κρατών μελών της, που όμως, αν εφαρμοστεί, μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύκλο πολιτικής έντασης και αβεβαιότητας. Η ελπίδα είναι ότι, η Ευρωζώνη θα αντέξει μέσα στο χρόνο, ώστε να αμβλυθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών μελών, να συγκλίνουν οι δυναμικές της κάθε οικονομίας και να αυξηθεί ο βαθμός οικονομικής και δημοσιονομικής “ομοιογένειας” στην ήπειρο.

 

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text