Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Άνοδος των αγορών στην έναρξη ενός ανοδικού κύκλου επιτοκίων;

Άνοδος των αγορών στην έναρξη ενός ανοδικού κύκλου επιτοκίων;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μας προκαλεί εντύπωση που -και σήμερα- ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά; Και μάλιστα, το κάνει για 5η συνεχόμενη συνεδρίαση, έχοντας κερδίσει, από την 15/7/2022, ποσοστό +4,8%; (μέχρι την 12:00)

Όχι, δε μας προκαλεί. Στις αγορές, μάθαμε τίποτα να μη μας προκαλεί εντύπωση.

Παράλληλα, μάθαμε ότι, είναι μάταιο να “κυνηγάμε” το δείκτη, χωρίς να έχουμε μία συγκεκριμένη στρατηγική για το πώς θα κινηθούμε και πότε θα κινηθούμε.

 

Κατ’ αρχάς, το σημαντικό δεν είναι το ποσοστό της ανόδου. Το +4,8% δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή εντύπωση. Το σημαντικό είναι η 5η συνεχόμενη συνεδρίαση.

Το να ανεβαίνει επί 5 συνεχείς μέρες, η αγορά, μέσα σε μία πτωτική φάση, είναι βεβαίως κάτι σημαντικό. Όμως, δεν είναι σπάνιο. Δεν έχουμε δημιουργήσει τέτοιου είδους στατιστικά (ίσως επειδή δεν είναι σπάνιο, ή δεν είναι σημαντικό). Όμως, από μία γρήγορη εξέταση που κάναμε, διαπιστώνουμε ότι, μετά την 24η Φεβρουαρίου (ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία), ο ΓΔ έχει πετύχει 2 ακόμη σερί 5 ανοδικών συνεδριάσεων, μία μεταξύ 7/4 και 13/4 (άνοδος +3,6%) και μία μεταξύ 24/5 και 30/5 (άνοδος +4,5%). Το ότι συνέβησαν αυτά τα ανοδικά ξεσπάσματα, δε σήμαινε και την αλλαγή της χρηματιστηριακής φάσης, αφού στη συνέχεια ακολούθησε πτώση και νέα χαμηλά κλεισίματα.

 

 

Μας προκαλεί όμως μια εντύπωση ότι η αγορά της Αθήνας, όπως και άλλες χρηματιστηριακές αγορές, ανέβηκαν σε μια μέρα που άνοιξε -και μάλιστα με πολύ επιθετικό τρόπο- ένας  ανοδικός κύκλος των επιτοκίων. Κάτι τέτοιο, μας φαίνεται ως αντιφατικό.

 

Ίσως, η 5η συνεχόμενη άνοδος (αν τελικά ο ΓΔ κλείσει θετικά και σήμερα) θα πρέπει να μας ωθήσει να αναζητήσουμε περισσότερο κάποιους λόγους που, με μια πρώτη ματιά, δε φαίνονται.

 

Ένας λόγος ίσως να είναι το γεγονός ότι, η άνοδος των επιτοκίων, θα έχει θετικές επιδράσεις στα τραπεζικά spreads και ότι αυτό θα βοηθήσει το χρηματοοικονομικό κλάδο, που -παραδοσιακά- έχει μεγάλη σημασία για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ίσως να είναι το ότι, η άνοδος των επιτοκίων θα σταματήσει την πτώση του ευρώ, κάτι που θα περιορίσει τον εισαγόμενο πληθωρισμό, αλλά που όμως, θα μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ίσως να είναι τελικά ότι, μία ύφεση ή μία χρηματιστηριακή πτώση, έχει πολλά χρόνια να συμβεί. Ή ότι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δοκιμαστεί σε υψηλά επιτόκια και ότι η κα Λαγκάρντ, ως πολιτικός που -στο βάθος- είναι, και που ενδεχομένως έχει και περαιτέρω φιλοδοξίες στην ευρωπαϊκή ή τη γαλλική πολιτική σκηνή, θα αποφύγει να φέρει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

 

Γενικά όμως, δε μπορούμε να βρούμε σοβαρούς λόγους που οι μετοχές ανεβαίνουν στην έναρξη ενός ανοδικού κύκλου των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

 

Στη διαχείριση των χρημάτων μας, θα πρέπει να έχουμε μια πολιτική. Η πολιτική που, εμείς, σ’ αυτό το site και στις σελίδες του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ έχουμε χαράξει, λέει ότι παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και ότι, στο τέλος, ακολουθούμε τα σήματα του “απόλυτου συστήματος”.

Ο βασικός μας στόχος είναι, από τη χρηματιστηριακή μας δραστηριότητα, να μη χάνουμε χρήματα. Ο δεύτερος στόχος είναι να ξεπερνούμε την απόδοση του Γενικού Δείκτη και, τελικά, να κερδίζουμε, όσο καλύτερες αποδόσεις μπορούμε, χωρίς να μπαίνουμε σε κίνδυνο.

 

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κίνηση των οικονομιών και των αγορών και να βαδίζουμε πάνω στην πολιτική που έχουμε χαράξει.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text