Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Τί κάνουμε σε μια αργή και αδιάφορη αγορά;

Τί κάνουμε σε μια αργή και αδιάφορη αγορά;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Όταν η αγορά είναι αργή και αδιάφορη, σημαίνει ότι ήδη βρίσκεται χαμηλά. Δε σημαίνει ότι δε μπορεί να πάει και χαμηλότερα. Αν η αγορά κάνει “βάση” στα χαμηλά και παραμείνει εκεί για μεγάλο διάστημα, δεν είνάι δύσκολο να πάει και χαμηλότερα.

 

Τί κάνουμε στην αργή και αδιάφορη αγορά; Δεν κάνουμε τίποτα. Καλό είναι να μην έχουμε μετοχές. Αν έχουμε όμως, δε χάθηκε ο κόσμος, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία. Όμως, δεν αγοράζουμε. Θα αγοράσουμε όταν η αγορά θα αρχίσει να ανεβαίνει και όταν θα είμαστε βέβαιοι ότι η πορεία της θα βελτιωθεί.

Δεν κάνουμε, το επαναλαμβάνουμε, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ αυτό που λένε “moyen”, δηλαδή, να αγοράζουμε κι άλλες μετοχές για να ρίξουμε το κόστος κτήσης της. Όταν το κάνουμε αυτό, στην ουσία ενισχύουμε ένα λάθος μας. Άλλωστε, ποτέ δε ξέρουμε πού θα καταλήξει η όλη κίνηση.

 

Παρακολουθούμε τον όγκο (δηλαδή, την αξία) των συναλλαγών. Ο όγκος, θα μας δείξει πότε επανεισέρχονται κεφάλαια στην αγορά. Αν δεν αυξηθεί η αξία των συναλλαγών, δύσκολα θα αυξηθεί η τιμή του Γενικού Δείκτη και, κυρίως, δύσκολα η όποια άνοδος θα είναι διατηρήσιμη.

 

Κατά το τελευταίο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης πέτυχε μια αύξηση της τάξης του 5,0% περίπου. Η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε με μέση ημερήσια αξία, περίπου € 43 εκατομμυρίων. Οι συναλλαγές αυτές είναι πολύ χαμηλές. Όταν η αγορά είχε υποχωρήσει, λίγες μέρες νωρίτερα, είχε υποχωρήσει με μέση αξία συναλλαγών € 66 εκατομμύρια. Και πάλι δεν ήταν υψηλή, αλλά σημαντικά υψηλότερη της αξίας συναλλαγών κατά την ανάκαμψη.

 

Γενικά, η αγορά δεν είναι αισιόδοξη, αλλά ούτε και πολύ φοβισμένη. Δε ξέρουμε αν θα “φοβηθεί” πιο πολύ, στο επόμενο διάστημα.

 

Στο επόμενο διάστημα, πάλι στις ΗΠΑ, έχουμε 3 πολύ σημαντικές ανακοινώσεις. Στις 27/7, έχουμε την απόφαση για τα επιτόκια. Μπορεί να έχουμε αύξηση 0,75% ή ακόμη και 1,0%. Σε κάθε περίπτωση, δε θα είναι θετικό για την οικονομία ή τις αγορές.

Στις 5 Αυγούστου, θα έχουμε την ανακοίνωση για την ανεργία -έχουμε πολύ καιρό να ασχοληθούμε με την ανεργία. Τον Ιούνιο, παρέμενε στο 3,6%. Αν ο δείκτης ανεβεί στο 3,7% (εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει εκεί), θα είναι ένα άσχημο μήνυμα για τις αγορές. Αν ανεβεί στο 3,8% (ουδείς μπορεί να το αποκλείσει), θα είναι ένα πολύ άσχημο μήνυμα για τις αγορές.

Στις 10 Αυγούστου, έχουμε το δείκτη του πληθωρισμού. Αν υποχωρήσει (όπως ίσως αναμένεται) θα πρόκειται για ένα ουδέτερο έως θετικό μήνυμα για τις αγορές, ανάλογα με το βαθμό της υποχώρησής του. Εάν ανέβει, θα είναι κάτι καταστροφικό, αφού θα δείξει ότι, παρά την πτώση της τιμής των καυσίμων στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός έχει πλέον εισχωρήσει για τα καλά στις δομές της κοινωνίας και της οικονομίας.

 

Επαναλαμβάνουμε ότι ζούμε σε μια δύσκολη συγκυρία. Το δικό μας Χρηματιστήριο, “κοιτάζει” τις εξελίξεις κουρασμένο και αδιάφορο. Παρακολουθούμε στενά τις αντιδράσεις του. Κατά την άποψή μας, δεν είναι ακόμη ο καιρός για να παρατήσουμε τις παραλίες και να πιάσουμε τις οθόνες.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text