Αρχική | Πολιτική | Εξωτερική Πολιτική | Η εκστρατεία της Ευρώπης για φυσικό αέριο σημαίνει διακοπές ρεύματος για τον Παγκόσμιο Νότο

Η εκστρατεία της Ευρώπης για φυσικό αέριο σημαίνει διακοπές ρεύματος για τον Παγκόσμιο Νότο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η εκστρατεία της Ευρώπης για φυσικό αέριο σημαίνει διακοπές ρεύματος για τον Παγκόσμιο Νότο

Η αυξημένη ζήτηση της Ευρώπης για ορυκτό αέριο έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων και ενεργειακές ελλείψεις στον Παγκόσμιο Νότο. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αποφύγουν τις μακροχρόνιες συμφωνίες για το φυσικό αέριο και να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να εξασφαλίσουν μια δίκαιη και μόνιμη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, γράφει ο Khondaker Golam Moazzem.

Ο Δρ Khondaker Golam Moazzem είναι Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Πολιτικού Διαλόγου (CPD).

Η πίεση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να περιορίσουν τη ζήτησή τους για ρωσικό φυσικό αέριο έχει φτάσει σε πυρετό. Η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream αυτή την εβδομάδα ανάγκασε την Ευρώπη να εξετάσει το «εφιαλτικό σενάριο» της πλήρους διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ευρώπη παρέκαμψε τις εκκλήσεις για μαζική εφαρμογή μέτρων ενεργειακής απόδοσης ενόψει του χειμώνα στην ΕΕ και αντ’ αυτού ξεκίνησε μια εκστρατεία για νέες προμήθειες φυσικού αερίου από τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι εισαγωγές της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) – φυσικό αέριο που ψύχεται για τις μεταφορές – έχουν εκτοξευθεί κατά 50% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Αυτή η άνοδος της ζήτησης κατέστησε ακόμη πιο περιορισμένη μια ήδη ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, στέλνοντας τις τιμές της ενέργειας και το κόστος ζωής στα ύψη. Λόγω της συμπληρωματικής τους φύσης, η τιμή άλλων ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας, εκτινάχθηκε επίσης.

Σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η ενέργεια που χρειαζόμαστε δεν έχει τιμή – βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στο σκοτάδι. Φέτος, μια ματιά στην εμπορία φυσικού αερίου στον Παγκόσμιο Νότο αφηγείται μια ιστορία αποτυχημένων συμφωνιών, εκτόξευσης των τιμών και χωρών με περιορισμένα μετρητά που υπερκαλύπτονται σε μια ξέφρενη αγορά.

Τα τελευταία χρόνια, το Μπαγκλαντές προμηθεύεται όλο και περισσότερο LNG από την αγορά spot της τελευταίας στιγμής, αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει μετά τον σχεδόν διπλασιασμό των τιμών. Σε κοντινή απόσταση, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ταϊλάνδης μειώθηκαν στο μισό μέσα σε ένα μήνα, καθώς οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, και το Πακιστάν προσέλκυσε μόνο μία προσφορά για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία φυσικού αερίου.

Σε όλες αυτές τις χώρες, οι ενεργειακές ελλείψεις, τα λουκέτα και οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος είναι αποτέλεσμα της στροφής των προμηθευτών στις αγορές της Ευρώπης με υψηλότερες τιμές, αφήνοντας τον Παγκόσμιο Νότο να λιμοκτονεί για φυσικό αέριο.

Οι χώρες αυτές αποτελούν ακραίο παράδειγμα της ανασφάλειας του φυσικού αερίου. Τμήματα του Πακιστάν αντιμετωπίζουν παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, οπότε ο κλιματισμός συχνά δεν λειτουργούσε κατά τη διάρκεια του φετινού καύσωνα που έσπασε τα ρεκόρ, όπου οι θερμοκρασίες ανέβηκαν συστηματικά πάνω από τους 40°C.

Ως απάντηση στην έλλειψη ενέργειας, η πακιστανική κυβέρνηση ανακατεύθυνε ορισμένες προμήθειες μακριά από τους κατασκευαστές λιπασμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια ασθενέστερη συγκομιδή. Στο Μπαγκλαντές, πολλές από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της χώρας που λειτουργούν με φυσικό αέριο έκλεισαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι ωριαίες διακοπές ρεύματος την ημέρα είναι συχνό φαινόμενο: η κρατική εταιρεία PetroBangla λέει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο τα τρία τέταρτα της ημερήσιας ζήτησης φυσικού αερίου. Μια νέα μητέρα στην πρωτεύουσα διηγήθηκε ότι το νεογέννητο μωρό της ίδρωνε όλη τη νύχτα καθώς οι διακοπές ρεύματος έβγαζαν εκτός λειτουργίας τους ανεμιστήρες.

Κανείς δεν το θέτει πιο άμεσα από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Shell: «Η Ευρώπη απορροφά το LNG από τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερο LNG ρέει στις αναπτυσσόμενες αγορές».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα σχετικά με τον ρόλο τους στην κλιμακούμενη κρίση του κόστους ζωής στις υπερπόντιες χώρες. Με τον τρόπο αυτό, πρέπει να αποδεχτούν ότι το φυσικό αέριο δεν μπορεί να προσφέρει διαρκή ενεργειακή ασφάλεια.

Αντιθέτως, η σημερινή αγορά παγιδεύει τις πλούσιες χώρες σε μια προσπάθεια που κινείται σε τροχούς χάμστερ για την εξασφάλιση βραχυπρόθεσμων προμηθειών, ενώ οι φτωχότερες χώρες υπερκαλύπτονται επανειλημμένα.

Το φυσικό αέριο είναι ο λάθος τρόπος για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες να αναπτύξουν τις οικονομίες τους. Για χρόνια, οι επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων και οι πλούσιες χώρες προωθούσαν το φυσικό αέριο ως αξιόπιστο, ασφαλές καύσιμο που φέρνει ευημερία.

Ενθάρρυναν χώρες όπως το Μπαγκλαντές να οικοδομήσουν το ενεργειακό τους σύστημα με βάση την υπόσχεση του εισαγόμενου φυσικού αερίου, βασιζόμενες συχνά στην ασταθή αγορά spot για συμφωνίες προμήθειας της τελευταίας στιγμής. Αλλά τώρα, ο Παγκόσμιος Νότος είναι ο πρώτος που μένει στο σκοτάδι, ξεπερνώντας τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου μόλις τα πράγματα δυσκολεύουν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποδεχθούν ότι η ενεργειακή ασφάλεια και η πολιτική για το κλίμα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού χωρίς την αναγνώριση της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι θα εμπλακούμε σε ασταθείς αγορές ορυκτών καυσίμων επιρρεπείς σε σοκ.

Καθώς οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές πατάνε σκληρότερα την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, οι αγορές αυτές θα γίνουν πιο ασταθείς καθώς θα φτάνουν στο τέλος τους.

Ευτυχώς, τα μονοπάτια για την ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα του κλίματος είναι ένα και το αυτό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η ΕΕ πρέπει να κάνουν δύο πράγματα: να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου μέσω της ενεργειακής απόδοσης και να επιταχύνουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να προωθήσει τεχνολογίες, πόρους και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τον Παγκόσμιο Νότο, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Αυτό θα εξασφαλίσει μια δίκαιη και διαρκή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα – μια μετάβαση που θα λειτουργεί για τις ευάλωτες και αναπτυσσόμενες χώρες και δεν θα μεταφέρει το βάρος και την ευθύνη από την Ευρώπη στον Παγκόσμιο Νότο.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που σχεδιάζουν νέες μακροπρόθεσμες συμφωνίες για το φυσικό αέριο ή σκέφτονται να χρηματοδοτήσουν νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου πρέπει να το ξανασκεφτούν. Η επιδίωξη του φυσικού αερίου θα πυροδοτούσε μια υπερθερμασμένη αγορά, θα υπονόμευε τις υποσχέσεις της Ευρώπης για το κλίμα και θα προκαλούσε περισσότερες ενεργειακές ελλείψεις στις αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες.

Η COP27 αποτελεί μια ισχυρή προθεσμία για τους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αλλάξουν την προσέγγισή τους. Αυτή η σύνοδος κορυφής δεν μπορεί να είναι επιτυχής αν η Ευρώπη δεν επιδείξει αλληλεγγύη προς τις ευάλωτες χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές κλιματικές, COVID και πολεμικές επιπτώσεις.

Η Ευρώπη έχει επιδείξει στο παρελθόν πραγματική ηγετική θέση για το κλίμα: πρωτοστάτησε στη σταδιακή κατάργηση του βρώμικου άνθρακα. Τώρα, πρέπει να κάνει το ίδιο και για το φυσικό αέριο για να δείξει αλληλεγγύη στις αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου.

Μέχρι να συμβεί αυτό, η Ευρώπη θα μείνει στην ιστορία ως η ήπειρος που καταβρόχθισε το παγκόσμιο φυσικό αέριο, αφήνοντας τους υπόλοιπους στο σκοτάδι.

 

Πηγή:euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text