Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Goldman Sachs: Επιπόλαιος ο Powell - Θόλωσε το τοπίο για τις προθέσεις της Fed

Goldman Sachs: Επιπόλαιος ο Powell - Θόλωσε το τοπίο για τις προθέσεις της Fed

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Federal Reserve ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των αναλυτών.

Και ο Πρόεδρος J. Powell είπε ότι η Επιτροπή πιστεύει ότι "είναι καιρός απλώς να προχωρούμε σε κάθε συνεδρίαση και να μην παρέχουμε το είδος της σαφούς καθοδήγησης".

Με βάση τα παραπάνω, η Goldman Sachs συνεχίζει να αναμένει ότι η FOMC θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, με 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και 25 μ.β. τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, με τελικό επιτόκιο 3,25-3,5%.

Αρκετά πρόσθετα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και άλλες επιλογές - συμπεριλαμβανομένης μιας άλλης αύξησης 75 μ.β., όπως ξεκαθάρισε ο Powell - σίγουρα παραμένουν στο τραπέζι.

Επιπόλαιος ο Powell

Γενικά, όμως, η Goldman Sachs θεωρεί ότι η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Powell ήταν αρκετά επιπόλαιη.

Και αυτό για πέντε λόγους:

Πρώτον, ο Powell υποστήριξε επανειλημμένα το μήνυμα από την γραφική παράσταση - το οποίο είναι συνεπές με την πρόβλεψή της για επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης το 2022 - ως τον «καλύτερο οδηγό» που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Δεύτερον, σημείωσε ότι οι αυξήσεις κατά 75 μ.β. είναι «ασυνήθιστα μεγάλες».

Είπε ότι η FOMC είχε σχεδιάσει μόνο να κινηθεί «γρήγορα» έως ότου φτάσει στην ουδέτερη ζώνη, την οποία έχει τώρα, και πρόσθεσε ότι «καθώς η στάση της νομισματικής πολιτικής σφίγγει περαιτέρω, πιθανόν θα καταστεί κατάλληλο για την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων».

Τρίτον, είπε ότι η πλήρης επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή και ότι «υπάρχει πιθανώς σημαντική πρόσθετη σύσφιξη εν αναμονή».

Αυτό είναι συνεπές με το μήνυμα από το πλαίσιο του δείκτη χρηματοοικονομικών συνθηκών, το οποίο βάζει το μέγιστο αντίκτυπο στην ανάπτυξη από τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών μέχρι στιγμής το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Τέταρτον, ο Powell είπε ότι η FOMC θα αντιδρούσε στα δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό.

Το σχόλιό του ότι η FOMC θα κρίνει εάν η οικονομία βιώνει «την επιβράδυνση... που πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε» σε αντίθεση με την πιο αποφασιστική εστίαση στον πληθωρισμό σε κάποιο πρόσφατο σχόλιο της Fed.

Ο Powell αναγνώρισε επίσης ότι μια ευρεία επιβράδυνση είναι ήδη εμφανής στις καταναλωτικές δαπάνες, τη στέγαση και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Πέμπτον, επανέλαβε ότι η FOMC στοχεύει στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης μέσω ανάπτυξης κάτω του δυναμικού και όχι ύφεσης.

Ο Powell είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχει ένας δρόμος «για να μειωθεί ο πληθωρισμός διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή αγορά εργασίας» και πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας τώρα «επιστρέφει σε ισορροπία... είναι όμως μόνο η αρχή μιας προσαρμογής»,.

Αυτά τα σχόλια υποδηλώνουν ότι η ηγεσία της Fed συνεχίζει να αντιστέκεται στο επιχείρημα ότι η ύφεση είναι απλώς το αναπόφευκτο τίμημα της μείωσης του πληθωρισμού, πράγμα που σημαίνει ότι η FOMC πιθανότατα θα επιβραδύνει τον ρυθμό εάν πίστευε ότι η περαιτέρω επιθετική σύσφιξη θα ωθούσε την οικονομία στο όριο της ύφεσης.

 

Πηγή:bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text