Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η αντίδραση των δεικτών, στην άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων

Η αντίδραση των δεικτών, στην άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Όταν, κατά τη διάρκεια μιας μέρας που ανακοινώνεται αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας κατά 0,75%, οι χρηματιστηριακοί δείκτες αυξάνονται κατά +1,5% έως +4,0%, τότε κάτι σοβαρό συμβαίνει στην αγορά. Μπορεί, κατά την άποψή μας, η εξέλιξη αυτή να είναι λανθασμένη ή “περίεργη”, όμως, στο τέλος μετράει αυτό που γίνεται στην αγορά. Η αγορά, έχει πάντα δίκιο.

Αν διαβάσατε σχετικά άρθρα σε διάφορα sites, θα διαπιστώσατε ότι, απορίες για τη χθεσινή άνοδο στη Wall Street, εκφράζουν και άλλα (έγκυρα) μέσα, ή και μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι.

 

Διαβάσαμε πολλές απόψεις, γιατί ανέβηκαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες. Κλίνουμε προς την άποψη του Mohamed El Erian (εδώ), ο οποίος αναφέρει πως, η “μαγική” λέξη που εκστόμισε χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο πρόεδρος της FED κ. Powell, ήταν το “neutral interest rate” (ουδέτερο επιτόκιο), δηλαδή, το επιτόκιο που εμποδίζει την άνοδο του πληθωρισμού, χωρίς ταυτόχρονα να ωθεί την οικονομία σε ύφεση. Όταν ο κ. Powell ανέφερε ότι, το επιτόκιο πλησιάζει προς αυτό το επίπεδο (άρα, δεν απομένουν πολλές ακόμη αυξήσεις), τότε οι δείκτες “πετάχτηκαν” προς τα πάνω και δημιούργησαν τη χθεσινή εικόνα αισιοδοξίας.

Η έννοια του “neutral interest rate” είναι αρκετά αμφισβητούμενη και θεωρητική. Και δύσκολο να αποδειχθεί. Αν κάποιος θέλει να μάθει περισσότερα, υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία στο ίντερνετ, αν και πρόκειται για κάτι που, ακόμη αν δε το ξέρει κάποιος, μπορεί να επιβιώσει στις αγορές.

 

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι, οι χθες, οι αγορές βιάστηκαν. Γενικά οι αγορές, στα τελευταία χρόνια βιάζονται και πιστεύουν ότι μπορούν -και πρέπει-  μόνο να ανεβαίνουν. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν και πάρα πολλοί διαχειριστές, που δεν έχουν δει την αγορά να πέφτει, ή εξακολουθούν να πιστεύουν ότι, οι “ιδανικές συνθήκες” της προηγούμενης δεκαετίας, εξακολουθούν να ισχύουν.

 

Σήμερα ζήτησα από ένα συνεργάτη μου να καταγράψει την αντίδραση του Dow Jones, μετά από την ανακοίνωση ενός νέου επιτοκίου (μεγαλύτερου ή μικρότερου από το προηγούμενο), από το 1972 μέχρι και σήμερα. Υπήρξαν 101 περιπτώσεις αύξησης των επιτοκίων. Εξεπλάγην όταν είδα ότι, σε 52 περιπτώσεις, ο δείκτης Dow Jones, κατέγραψε άνοδο την ημέρα που ανακοινώθηκε αύξηση επιτοκίων! Ενώ, πτώση κατέγραψε στις 49 περιπτώσεις.

Την επόμενη συνεδρίαση από την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων, σε 54 περιπτώσεις καταγράφηκε πτώση του δείκτη και στις 47, άνοδος.

 

Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τελικά, η αντίδραση των δεικτών κατά την ημέρα της ανακοίνωσης της ανόδου των επιτοκίων, κατά τα τελευταία 50 χρόνια, είναι τυχαία, δηλαδή, μπορεί να είναι είτε ανοδική, είτε πτωτική! Δηλαδή, δε μπορεί να σχηματιστεί κάποιος  κανόνας ή μοντέλο συμπεριφοράς.

(Καθώς βρήκαμε ότι τα στατιστικά αυτά είναι πολύ σημαντικά, θα υπάρξει βαθύτερη ανάλυση και σύντομη παρουσίασή τους στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει την άλλη εβδομάδα).

 

Εν τούτοις, άσχετα εάν η χθεσινή άνοδος μπορεί να χαρακτηριστεί και ως τυχαία (υπό την έννοια ότι ούτε υπακούει σε κάποιο “κανόνα”, αλλά ούτε και δημιουργεί κάποια “κατάσταση”), δεν παύει να είναι σημαντική.

Μας οδηγεί, πέραν από τα μακροοικονομικά μεγέθη, να παρακολουθούμε καλύτερα και την εξέλιξη των δεικτών.

 

Σημειώνουμε δε ότι, σήμερα, ανακοινώθηκε το ΑΕΠ του β’ τριμήνου για τις ΗΠΑ, το οποίο δείχνει πτώση της τάξης του -0,9%. Αυτό είναι σημαντικό, αλλά και προβηματικό.

 

Η αγορά της Αθήνας, ανέβηκε για 8η φορά, στις τελευταίες 9 συνεδριάσεις. Και αυτό είναι σημαντικό και “κάτι” μας λέει. Βελτιώνονται οι προοπτικές; Διαφαίνεται φως στο βάθος του (διεθνούς) τούνελ; Όμως, ότι και να μας λέει, αυτό ακυρώνεται από τη χαμηλή αξία συναλλαγών.

 

“Φεύγουν” οι τιμές των μετοχών και δε θα τις ξαναβρούμε σε χαμηλά επίπεδα; Δε νομίζουμε ότι αυτό ισχύει. Διατηρούμε την άποψη ότι, δυστυχώς, η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί ακόμη περισσότερο.

 

Η καμπύλη του ΚΜΟ-200 (με την οποία έχουμε να ασχοληθούμε καιρό) βρίσκεται σήμερα στις 885,24 και έχει μειώσει το ρυθμό πτώσης της (περίπου 0,21 μονάδες την ημέρα) λόγω της σταδιακής αύξησης της τιμής του ΓΔ.

Σε τελική ανάλυση, θα εισέλθουμε στην αγορά, όταν μας δώσει σήμα το “απόλυτο σύστημα”. Θα προτιμούσαμε να το δώσει αργότερα, αφού τότε, η είσοδος θα γίνει σε χαμηλότερο επίπεδο, ενώ, θα είναι πολύ πιο έγκυρο, αφού θα έχει σχηματιστεί μία νέα βάση τιμών στην αγορά.

 

Σήμερα, προδημοσιεύσαμε τη μελέτη για τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων κατά το α’ εξάμηνο, καθώς και άλλα άρθρα. Οι προδημοσιεύσεις θα συνεχιστούν αύριο και ελπίζουμε ότι, το περιοδικό θα κυκλοφορήσει, αν όχι την  προσεχή Δευτέρα, το αργότερο μέχρι την προσεχή Τετάρτη.

 

(Από λάθος δικό μας, σε ορισμένα άρθρα των προδημοσιεύσεων, δε λειτουργούσε η πρόσβαση. Πλέον, λειτουργούν κανονικά.)

 

Καλό σας απόγευμα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text