Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Ανάπτυξη καλλιεργειών με αγροφωτοβολταϊκά

Ανάπτυξη καλλιεργειών με αγροφωτοβολταϊκά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανάπτυξη καλλιεργειών με αγροφωτοβολταϊκά

Kαινοτόμους λύσεις για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων υπόσχεται η συνεργασία της γερμανικής BayWa r.e. με την ελληνική startup Brite Solar που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη νανοϋλικών για την κατασκευή διαφανών Φ/Β πλαισίων (πάνελ). Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη καλλιεργειών με αγροφωτοβολταϊκά σε μεγάλη κλίμακα έπειτα από μια επιτυχή πιλοτική συνεργασία στην Ολλανδία, όπου έχουν εγκαταστήσει τα πρωτοπόρα συστήματα πάνω από καλλιέργειες μύρτιλων, βατόμουρων και αχλαδιών. Η Brite Solar έχει προμηθεύσει τα συγκεκριμένα έργα με εκατοντάδες ΦΒ πλαίσια διαφορετικών διαφανειών, ούτως ώστε να μελετηθεί η επίπτωση του φωτοβολταϊκού πάνελ στη σοδειά και στην παραγωγή ενέργειας.

Η καινοτόμος παγκοσμίως τεχνολογία των αγροφωτοβολταϊκών που ανέπτυξε η ελληνική startup προάγει τη διπλή χρήση γης σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Τα φωτοβολταϊκά σκέπαστρα μπορούν να εγκατασταθούν για να παράγουν ενέργεια και ταυτόχρονα να προστατεύουν τις καλλιέργειες από ακραίες καιρικές συνθήκες (ανέμους, χαλάζι, χιονοπτώσεις κ.λπ.) και να παρέχουν ταυτόχρονα εργαλεία διαχείρισης του νερού. Πάνω από τις καλλιέργειες τοποθετούνται διαφανή φωτοβολταϊκά σκέπαστρα κατασκευασμένα με νανοϋλικά που απορροφούν την άχρηστη υπεριώδη ακτινοβολία και προσαρμόζονται για να διασφαλίσουν το βέλτιστο φως που χρειάζεται κάθε φυτό για να αναπτυχθεί, ενώ αυξάνουν τη φωτοσυνθετική ενέργεια που δέχονται τα φυτά και την απόδοση των κυψελίδων. Η καθαρή ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό αποτελεί ένα πρόσθετο έσοδο για τον αγρότη πέραν της καλλιέργειας. Η καινοτόμος αυτή τεχνολογία περιγράφεται στην «Κ» από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Brite Solar Νικόλαο Κανόπουλο, ως «η αγροτική παραγωγή του μέλλοντος», καθώς διασφαλίζει την εντατικοποίηση της αγροτικής καλλιέργειας με τρόπο που συμβάλλει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτυγχάνεται μηδενισμός του ανθρακικού αποτυπώματος ανά κιλό παραγόμενου αγροτικού προϊόντος. Τα αγροφωτοβολταϊκά πάνελ της Brite Solar είναι τα μοναδικά στον κόσμο και κατασκευάζονται στην Κίνα για λογαριασμό της εταιρείας, η οποία εξάγει σε Γαλλία, Ισραήλ και Ισπανία. Η εταιρεία που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό Green Deal σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας παραγωγής στη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 9 εκατ. ευρώ με αρχική δυναμικότητα 150 MW μέσα στο 2023 και στόχο την επέκτασή της στα 300 MW στο τέλος του 2024.

Μνημόνιο συνεργασίας της γερμανικής BayWa r.e. με την ελληνική startup Brite Solar.

Η συμφωνία συνεργασίας με την BayWa r.e. ανοίγει τον δρόμο για τη χρηματοδότηση της εταιρείας και την υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων. Η BayWa r.e. είναι μέλος του ομίλου BayWa AG που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροτικής και γεωργικής ανάπτυξης από το 1923. Με έσοδα που άγγιξαν τα 19.8 δισ. ευρώ το 2021 και παρουσία σε περισσότερες από 47 χώρες, η BayWa AG είναι ηγέτις του είδους της στη Γερμανία και πρωτοπoρεί στον κλάδο των γεωργικών διεθνώς. Η BayWa r.e., η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών στη Γερμανία, δραστηριοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ από το 2009. Εχει δε παρουσία σε 29 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα από το 2013.

Η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα δίνει προτεραιότητα σύνδεσης των αγροφωτοβολταϊκών πάρκων με το δίκτυο ηλεκτρισμού, θα βοηθήσει στη διάδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, με τα πολλαπλά οφέλη και στη χώρα μας, τονίζει στην «Κ» ο κ. Νικόλαος Κανόπουλος.

Χρύσα Λιάγγου

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text