Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας, σε ικανοποιητική κατάσταση

Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας, σε ικανοποιητική κατάσταση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας, σε ικανοποιητική κατάσταση

 

O πληθωρισμός ο οποίος κινείται με ρυθμό 12,1% (Ιούνιος 2022), παραμένει η κυρίαρχη ανησυχία για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες θετικές αναγνώσεις σε ένα πλήθος δεικτών και ειδήσεων:

 

- Οι πρώτοι δείκτες αφορούν στο ότι ο τουριστικός τομέας της χώρας οδεύει προς ένα ετήσιο “ρεκόρ”, παρέχοντας μια ισχυρή βάση στην ελληνική οικονομία.

 

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις εαρινές προβλέψεις της, αναθεώρησε ανοδικά την ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία το 2022, στο 4%, από 3,5%.

 

- Μετά το στάσιμο 2021, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις αυξάνεται. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έδειξαν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έφτασε το 9,7% τον Ιούνιο, το υψηλότερο των τελευταίων 13 ετών, ενώ αυξήθηκε κατά 4,5% για τον ιδιωτικό τομέα συνολικά.

 

- Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι καθαρές αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν έλλειμμα (σε κυλιόμενη βάση τεσσάρων τριμήνων) στις αρχές του τρέχοντος έτους.

 

- Η δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης έχει βελτιωθεί καθώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της πανδημίας υποχωρεί. Αυτό φαίνεται τόσο στους κλαδικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι το πρώτο τρίμηνο, όσο και στα μηνιαία δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία δείχνουν πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα € 3,4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, από € 9,1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 (λιγότερο από τον δημοσιονομικό στόχο των € 4,9 δισεκατομμυρίων). Παράλληλα, τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο του προϋπολογισμού κατά € 3,6 δισεκατομμύρια.

 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό:

 

- Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να προκαλεί ανασφάλεια. Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, ιδίως της ενέργειας, σημαίνει επιδείνωση των όρων εμπορίου της Ελλάδας και διαρθρωτικά προβλήματα στην οικονομία της χώρας. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των € 10,1 δισεκατομμυρίων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους είναι το μεγαλύτερο από το 2010.

 

- Μια χρονιά υψηλών προδιαγραφών για τις τουριστικές εισπράξεις μπορεί να κάνει την ιστορική σύγκριση να φαίνεται ελαφρώς καλύτερη καθώς προχωρά το έτος, αλλά η πανδημία αποκάλυψε πόσο εύθραυστο αυτό το εισόδημα μπορεί να είναι.


Συνοψίζοντας: Το δημόσιο έλλειμμα συρρικνώνεται καθώς η δημόσια ώθηση απομακρύνεται από τη μακροοικονομική δραστηριότητα, με τον ιδιωτικό τομέα -ο οποίος ανακάμπτει με ταχύτητα- καλύπτει. Ο εξωτερικός τομέας παραμένει σε βαθύ έλλειμμα, χωρίς όμως αυτό να προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Τέλος, η μείωση της συμμετοχής του δημόσιου τομέα και η αύξηση του ιδιωτικού, στην οικονομική δραστηριότητα, σημειώνεται σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης και όχι ύφεσης.

Ο κίνδυνος που κρύβεται σε αυτή τη δυναμική είναι ότι ο αυξανόμενος δανεισμός του ιδιωτικού τομέα κάνει την ανάπτυξη εύθραυστη και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σταθερότητας στο μέλλον -όμως, εκτιμούμε ότι υπάρχει αρκετή ακόμη απόσταση πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, η κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα χωρίς κάποιου είδους διαρθρωτικές βελτιώσεις, που θα στοχεύουν στη βελτίωση της εξωτερικής θέσης της χώρας.

 

Στοιχεία: Άρθρο του κ. Marcus Bensasson, “A midsummer macroeconomic update” (εδώ).

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text