Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | To 31% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αποκτάει η First Sentier έναντι 755 εκατ ή 21 ευρώ χωρίς δημόσια πρόταση – Αποχωρεί ο Μαρινάκης

To 31% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αποκτάει η First Sentier έναντι 755 εκατ ή 21 ευρώ χωρίς δημόσια πρόταση – Αποχωρεί ο Μαρινάκης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
To 31% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αποκτάει η First Sentier έναντι 755 εκατ ή 21 ευρώ χωρίς δημόσια πρόταση – Αποχωρεί ο Μαρινάκης

Το 31% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ή περίπου 35,91 εκατ μετοχές σε σύνολο 115,8 εκατ μετοχών αποκτάει η First Sentier… άπαξ και το fund από την Αυστραλία η Macquarie αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις λόγω διαφωνιών στην τιμή και σε άλλα θέματα όπως στην εμπλοκή στην Αττική οδό.

Για τα 35,91 εκατ μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής η First Sentier Investors ή Igneo με την οποία κατέρχονται μαζί στον διαγωνισμό για την Αττική οδό θα πληρώσει 21 ευρώ ανά μετοχή Χ 35,91 = 755 εκατ ευρώ.

Η πρόταση για 21 ευρώ ανά μετοχή ισοδυναμεί με αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής 21 ευρώ Χ 115,8 εκατ μετοχές = 2,43 δισεκ. ευρώ από 2,02 δισεκ. της τρέχουσας αποτίμησης ή premium 20%.

Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής διαμορφώνεται στα 17,44 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Macquarie έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό από τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής άπαξ και το τίμημα που πρόσφερε ήταν στην περιοχή των 19,8 ευρώ με 20,2 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η First Sentier Investors δεν θα υποβάλλει δημόσια πρόταση στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ακόμη και εάν εμφανιστούν και άλλοι επενδυτές που αποκτήσουν επιπλέον ποσοστό ξεπερνώντας το 33% που με βάση την ελληνική νομοθεσία υποχρεώνει μια εταιρία να υποβάλλει δημόσια πρόταση.

Ποια είναι η First Sentier Investors

Η Igneo (πρώην First Sentier Investors) είναι ένας από τους μεγαλύτερους άμεσους επενδυτές υποδομών στον κόσμο έχοντας προβεί σε 60 εξαγορές από το 1994.

Διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 24 εταιριών υποδομών μεσαίου μεγέθους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, και κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 14,8 δισ δολάρια.

Οι βασικοί μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30%

Ο Γιώργος Περιστέρης κατέχει το 11,06% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης 5,98%

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πουλήσει ποσοστό 20%, ο Μαρινάκης 5,98% αποχωρεί πλήρως και ο Γιώργος Περιστέρης με περίπου 5% άθροισμα δηλαδή 31%.

Εάν τώρα εμφανιστεί και κάποιο άλλο σχήμα που αποκτήσει μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής πωλητής θα είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Εφόσον η First Sentier Investors αποκτήσει το 31% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την συναλλαγή θα κατέχει το 17,30%, ο Περιστέρης 6% περίπου ενώ θα έχει αποχωρήσει πλήρως ο Μαρινάκης.

Οι αποτιμήσεις

Το 5,98% των μετοχών που κατέχει ο Μαρινάκης στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναλογεί σε 6,9 εκατ μετοχές ή τίμημα 145 εκατ ευρώ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πουλάει το 20% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ή 23,17 εκατ μετοχές ή τίμημα = 486 εκατ ευρώ.

Ο Γιώργος Περιστέρης θα πωλήσει το 5% ή 5,8 εκατ μετοχές ή τίμημα = 122 εκατ ευρώ.

Συνολικό άθροισμα = 754 εκατ ευρώ.

Ποιος ο στόχος της αποεπένδυσης από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι υπερδανεισμένη, ο Περιστέρης υπερδανεισμένος και όλο αυτό το σκηνικό είναι αδιέξοδο εν μέσω μάλιστα διεθνούς κρίσης.

Το σχέδιο είναι να πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και σε επόμενη φάση να αγόραζε τον Ελλάκτωρ…

Ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι θεωρητικός… υπάρχει σχέδιο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Ελλάκτωρ που πούλησε την ΕΛΤΕΧ Άνεμος… στο μέλλον ίσως μέσα στο 2023 να απορροφήσει τον Ελλάκτωρ ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο πλήρως τις κατασκευές και ειδικά το οδικό δίκτυο της Ελλάδος, δηλαδή τις παραχωρήσεις.

Τι θα συμβεί στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πωληθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκολλήσει από τα 9,60 ευρώ και θα μπορούσε να φθάσει στα 11,50 ευρώ…που θα διαμόρφωνε την χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 113,4 εκατ μετοχές Χ 11,50 ευρώ = 1,30 δισεκ. από 992 εκατ. της τρέχουσας περιόδου.

Αλλά προσοχή θα έχει χάσει τον έλεγχο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι το καλύτερο assets του ομίλου…

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις και κατασκευές και λιγότερο δανεισμένη μετά τις αποπληρωμές θα έχει μεγάλη οικονομική ευελιξία… και θα μπορεί να χρηματοδοτεί project που τώρα θα ήταν αδύνατο…

Σοβαρή υποσημείωση

Στο επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα συμβεί και κάτι άλλο…

Όταν ανακάμψει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και προσεγγίσει π.χ. τα 11,50 ευρώ σε βάθος χρόνου η Λάτση μέσω της Latsco Hellenic που κατέχει το 7,60% των μετοχών θα πουλούσε τις μετοχές…

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι τόσο ο Μαρινάκης όσο και η Λάτση είναι δυνητικοί πωλητές, δηλαδή πουλάνε είναι προσωρινοί μέτοχοι στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

 

Πηγή:bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text