Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η «Ελλάκτωρ» προχωράει σε πρόωρη επαναγορά ομολόγου 670 εκατ. ευρώ

Η «Ελλάκτωρ» προχωράει σε πρόωρη επαναγορά ομολόγου 670 εκατ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η «Ελλάκτωρ» προχωράει σε πρόωρη επαναγορά ομολόγου 670 εκατ. ευρώ

Νωρίτερα του αναμενομένου προχωράει εντέλει η διαδικασία επαναγοράς του διεθνούς ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ, που είχε εκδώσει ο όμιλος Ελλάκτωρ τον Δεκέμβριο του 2019. Αρχικά, κάτι τέτοιο αναμενόταν να συμβεί προς το τέλος του έτους. Ωστόσο, χθες, η διοίκηση του ομίλου προχώρησε στην υποβολή πρότασης προς τους ομολογιούχους να αγοράσει τις ομολογίες τους αντί μετρητών, με αντίτιμο 1,010 ευρώ, καθώς και την καταβολή μη πληρωμένων τόκων. Το ομόλογο εκδόθηκε με απόδοση 6,375% και λήγει τον Δεκέμβριο του 2024, καθώς είναι πενταετούς διάρκειας.

Η περίοδος επαναγοράς ολοκληρώνεται στις 21 Σεπτεμβρίου. Εως τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία απόσχισης του τομέα των ΑΠΕ και εισφοράς του στο νέο σχήμα, υπό τη Motor Oil, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ των δύο ομίλων. Βάσει αυτής, η «Ελλάκτωρ» θα εισπράξει περί τα 750 εκατ. ευρώ για την πώληση του 75% του τομέα των ΑΠΕ στον όμιλο Βαρδινογιάννη, ο οποίος παράλληλα έχει αποκτήσει ποσοστό 29,87% στην εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία. Αυτή ακριβώς η εξέλιξη είναι που έχει επιτρέψει στην «Ελλάκτωρ» να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου και να πραγματοποιήσει ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού της κόστους, το οποίο λειτουργούσε ως «βαρίδι».

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να παράσχει στη διοίκηση του ομίλου περισσότερο χρόνο, προκειμένου να προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις της, με άξονα ασφαλώς την ενίσχυση της ρευστότητας, ώστε να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις σημαντικούς διαγωνισμούς, όπως για παράδειγμα η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, την οποία διεκδικεί με τον γαλλικό όμιλο Ardian και την «Αβαξ». Με την αποπληρωμή και του ομολόγου, ο όμιλος Ελλάκτωρ θα έχει πλέον σχεδόν μηδενικό δανεισμό (πέραν των δανείων που σχετίζονται με επιμέρους έργα παραχώρησης, από τα έσοδα των οποίων αποπληρώνονται και οι σχετικές οφειλές). Πηγές του ομίλου σημειώνουν ότι το πλεονέκτημα αυτό θα επιτρέψει τη δυναμικότερη επανατοποθέτησή του τόσο στα έργα παραχώρησης, όσο και στον τομέα της ενέργειας. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο στόχος στην ενέργεια θα είναι διττός: αφενός μεν η εξασφάλιση νέων αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ, είτε προς κατασκευή είτε εν λειτουργία, αφετέρου δε η είσοδος στους πολλά υποσχόμενους τομείς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και της αποθήκευσης ενέργειας. Η «Ελλάκτωρ», όπως άλλωστε και οι περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες, εκτιμούν ότι τα θαλάσσια αιολικά θα αποτελέσουν τον νέο υποκλάδο ανάπτυξης της αγοράς των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια και επιθυμεί να βρεθεί στο σημείο εκκίνησης με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text