Εισαγωγικές Θέσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εισαγωγικές Θέσεις

Μια λογική, ίσως περίεργη. Αλλά ποτέ αντιφατική

 

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2022, στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης, συνέβη ένα πολύ παράξενο φαινόμενο, το οποίο, στις επόμενες μέρες, εξαπλώθηκε σε όλο το κόσμο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της πτώσης, κατά -0,9% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, για το δεύτερο τρίμηνο του έτους και αντίθετα απ’ ότι θα ανέμενε κάποιος, οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, κινήθηκαν έντονα ανοδικά. Η άνοδος, εξηγήθηκε από το γεγονός ότι, η πτώση του ΑΕΠ, θα αναγκάσει την αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) να περιορίσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων, αφού η άνοδος των επιτοκίων, θα οδηγήσει σε πτώση του ΑΕΠ, κάτι που είναι αρνητικό για τις μετοχές.

 

Εκ πρώτης όψης, αυτό φαντάζει παράδοξο και αντιφατικό. Σε μας θύμισε, το κείμενο με το οποίο ξεκινήσαμε το πρώτο τεύχος του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, πριν από 32 χρόνια:

“Η ανακοίνωση για τη μείωση των επιτοκίων ανέβασε τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο, όταν όμως δημιουργήθηκαν οι εντυπώσεις ότι το παραπάνω μέτρο είναι πληθωριστικό, οι τιμές έπεσαν. Στη συνέχεια, αφού έγινε αντιληπτό ότι τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να δυναμώσουν την ολισθαίνουσα οικονομία, οι τιμές ανέβηκαν και πάλι για να ξαναπέσουν στη συνέχεια όταν εκφράστηκαν φόβοι ότι η υπερθέρμανση της οικονομίας θα οδηγούσε στην επιβολή υψηλότερων επιτοκίων!” (δείτε εδώ).

 

Τέτοια φαινόμενα, δε θα πρέπει να μας παραξενεύουν. Πάντα υπάρχει μια λογική, πίσω από κάθε τί που γίνεται στις αγορές. Μία λογική περίεργη και σύνθετη αλλά ποτέ αντιφατική. Όσο αντιφατικά μας φαίνονται όσα έγιναν στις αγορές (μεταξύ των οποίων και στην αγορά της Αθήνας), υπάρχει μια εξήγηση (δείτε εδώ).

 

Είμασταν ανάμεσα σ’ αυτούς που εκτιμούσαμε ότι, οι δυσκολίες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και η επερχόμενη ύφεση, θα ωθήσει τις τιμές των χρηματιστηριακών δεικτών, ακόμη χαμηλότερα. Εξακολουθούμε να το πιστεύουμε αυτό. Όμως, η άνοδος που κατέγραψαν οι χρηματιστηριακές τιμές, στις τελευταίες μέρες του Ιουλίου, έδειξε να μας διαψεύδει, τουλάχιστον προσωρινά.

 

Δε γνωρίζουμε τί θα γίνει τελικά. Όμως, αν αλλάξουν οι περιστάσεις, τότε αναγκαστικά, θα αλλάξουμε τη στρατηγική που προσεγγίζουμε την αγορά. Και θα το κάνουμε άφοβα, χωρίς να εμμένουμε πεισματικά σε άγονες θέσεις. Επειδή, τελικά, η αγορά, με τη δική της λογική, έχει πάντα δίκιο. Όταν αυτό δε το αναγνωρίζουμε και επιμένουμε σε θέσεις που η ίδια η αγορά έχει απορρίψει, τότε θα καταλήγουμε ζημιωμένοι. Αυτό, ας το κατανοήσουμε καλά!

 

Διαβάστε στο τεύχος:

 

Μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της παρούσας κρίσης; Μπορούμε, μέσα από τους ειδικά διαμορφωμένους πίνακες των μακροοικονομικών και χρηματιστηριακών στοιχείων που κατασκευάσαμε. Η καθημερινή παρακολούθηση των ανακοινώσεων και η παράθεσή τους σε διαχρονικούς πίνακες και η παράθεσή τους δίπλα σε άλλα σχετικά στοιχεία, θα μας δώσουν μια μεγάλη βοήθεια! Δείτε εδώ.

 

 

Ποιά ήταν η εικόνα, των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, στις 30/6/2022; Ποιά ήταν τα μεγέθη τους; Ποιά ήταν η στρατηγική που ακολούθησαν; Πώς είχαν διαμορφωθεί τα μετοχικά τους χαρτοφυλάκια; Ποιές μετοχές διακρατούν και σε ποιές αύξησαν ή μείωσαν τις θέσεις τους; Η παρακολούθηση της στρατηγικής και των χαρτοφυλακίων των επαγγελματιών Θεσμικών επενδυτών, μας δίνει γνώσεις και πλεονεκτήματα. Δείτε εδώ.

 

Μια σειρά εισηγμένων εταιριών, έχουν ήδη δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους για το α’ εξάμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής (ας έχουμε υπόψη ότι, συνήθως, πρώτες δημοσιεύουν οι εταιρίες με καλά αποτελέσματα), δεν υπάρχουν σημάδια για σοβαρή επίδραση από το οικονομικό περιβάλλον. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό.

 

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ - DIMAND AE: Μετά από καιρό, δύο νέες εταιρίες στους πίνακες του Χρηματιστηρίου. Όμως, έκαναν ένα πολύ κακό ξεκίνημα. Η αγορά χρειάζεται πιο εντυπωσιακές εισαγωγές. Δείτε εδώ.

 

 

Ο Ιούλιος υπήρξε ο -μέχρι σήμερα- πλέον ανοδικός μήνας του 2022. Όμως, οι συναλλαγές του ήταν “φτωχές”. Δείτε πώς συγκρίνονται με τις συναλλαγές της περιόδου από το 1995 μέχρι και σήμερα; Δείτε εδώ.

 

Τί θα κρίνει τη σημερινή ανοδική φάση των αγορών; Πρόκειται τελικά για την έναρξη ενός νέου μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου, ή είναι κάτι που θα “ξεφουσκώσει”, στη συνέχεια; Την απάντηση θα τη δώσουν οι ανακοινώσεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Δείτε εδώ.

 

Έχετε την περιέργεια για το ποιά θα ήταν η απόδοση ενός συναλλασσόμενου στο Bitcoin, αν χρησιμοποιούσε το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”; Δείτε το, εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text