Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 243 | Ανοδικά επιτόκια - Κέρδη για τις τράπεζες

Ανοδικά επιτόκια - Κέρδη για τις τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανοδικά επιτόκια - Κέρδη για τις τράπεζες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΤΟΚΙΑ

 

Ανοδικά επιτόκια - Κέρδη για τις τράπεζες

 

Ανοδικά κινήθηκαν τα επιτόκια των δανείων τον Ιούνιο, ενώ αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια των καταθέσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, σχεδόν αμετάβλητο στο 0,03% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων, τον Ιούνιο του 2022, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 3,98%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στις 3,45 εκατοστιαίες μονάδες. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Όμως, έχει σημασία να δούμε πώς επιδρά η πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ, στα επιτόκια που διαμορφώνονται στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και το πώς τελικά, επηρεάζονται τα κέρδη των τραπεζών


Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

Το παραπάνω διάγραμμα, μας δείχνει την εξέλιξη των μέσων επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, κατά την περίοδο από το 2002 έως και σήμερα. Παράλληλα (η μαύρη καμπύλη) μας δείχνει το μέσο περιθώριο επιτοκίου, δηλαδή, τί περίπου κερδίζουν οι τράπεζες, μέσα από το χειρισμό καταθέσεων και δανείων. (Σημειώνεται ότι, το ποσοστό αυτό είναι ένας αστάθμητος μέσος όρος και ότι, το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα).
Από το διάγραμμα, παρατηρούμε τη σοβαρή μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου, κατά τα έτη μετά το 2008, έως το 2015, καθώς και κατά την τελευταία διετία.
Η πρόσφατη αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ κατά 0,50%, θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων των δανείων κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 0,50% και σε αύξηση των καταθέσεων κατά πολύ μικρότερο ποσοστό. Συνεπώς, από τους επόμενους μήνες, θα δούμε ότι το ποσοστό του επιτοκιακού περιθωρίου κέρδους, θα αυξηθεί. Μάλιστα, αν κατά το μήνα Σεπτέμβριο υπάρξει και περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ, τότε, η ωφέλεια για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Εκτιμάται ότι, αν υπάρξει και νέα αύξηση του επιτοκίου κατά 0,50%, αυτό θα σημαίνει μία αύξηση της κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος κατά περίπου € 800 εκατομμύρια.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text