Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 243 | Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προστασία στα ομόλογα του νότου

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προστασία στα ομόλογα του νότου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προστασία στα ομόλογα του νότου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

 

Προστασία στα ομόλογα του νότου

 

Ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας € 1,1 δισεκατομμυρίων, απέκτησε, από τις αγορές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, με στόχο την αποτροπή αύξησης των επιτοκίων των χωρών αυτών και την αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων χρηματοδότησης των οικονομιών, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία νέα κρίση χρέους στη νομισματική ζώνη.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα συνολικής αξίας € 17,3 δισεκατομμυρίων ευρώ έκδοσης Ιταλίας (+ € 9,8 δισ.), Ισπανίας (+ € 5,9 δισ.), Πορτογαλίας (+ € 0,5 δισ.) και Ελλάδας (+ € 1,1 δισ.), ενώ ρευστοποίησε ομόλογα της Γερμανίας (- € 14,3 δισ.), της Γαλλίας (- € 1,2 δισ.) και της Ολλανδίας (- € 3,4 δισ.), συνολικής αξίας € 18,9 δισεκατομμυρίων.

Για την οργάνωση της στατηγικής διαχείρισης των ομολόγων, η ΕΚΤ, έχει διαχωρίσει τα κράτη μέλη σε τρεις κατηγορίες. Τους “δωρητές”: Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, τους “λήπτες”: Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία και τις “ουδέτερες”, όπου κατηγοριοποιήθηκαν οι υπόλοιπες χώρες.

 

Η πολιτική αυτή της ΕΚΤ, η οποία χαράχθηκε και υιοθετήθηκε με βάση την πείρα που αποκτήθηκε από την κρίση ομολόγων της προηγούμενης δεκαετίας, μπορεί να αποτελέσει μία αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων που μπορούν να απειλήσουν τα αδύναμα κράτη της νομισματικής ένωσης, όμως, δε μπορεί να αποτελέσει ένα μόνιμο εργαλείο διαρκούς άσκησης νομισματικής πολιτικής, αφού αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρές ανισορροπίες, τόσο μεταξύ των κρατών μελών, όσο και στο εσωτερικό των οικονομιών της κατηγορίας των “ληπτών”. Η συμμετοχή ενός κράτους σε μία ισχυρή νομισματική ζώνη, όπως είναι η ζώνη του ευρώ, απαιτεί δημοσιονομική πειθαρχία και συνετή πολιτική οικονομικής ανάπτυξης.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text