Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 243 | ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ: Θέλετε να δείτε ποιά θα είναι η πορεία της διεθνούς οικονομίας; Παρακολουθήστε το χαλκό.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ: Θέλετε να δείτε ποιά θα είναι η πορεία της διεθνούς οικονομίας; Παρακολουθήστε το χαλκό.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ: Θέλετε να δείτε ποιά θα είναι η πορεία της διεθνούς οικονομίας; Παρακολουθήστε το χαλκό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

 

Θέλετε να δείτε ποιά θα είναι η πορεία της διεθνούς οικονομίας; Παρακολουθήστε το χαλκό.

 

Η τιμή του χαλκού εισήλθε σε πτωτική φάση (Bear Market), την 23/6/2022, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για μια επερχόμενη ύφεση. Όπως εξηγήσαμε και στο προηγούμενο τεύχος (εδώ), οι αγορές των εμπορευμάτων -και ιδίως οι αγορές των μετάλλων- προεξοφλούν τις οικονομικές εξελίξεις και τα οικονομικά φαινόμενα.

Μεγαλύτερη προσοχή δίνεται στην εξέλιξη της τιμής του χαλκού, καθώς ιστορικά, η διακύμανση της τιμής του, προηγείται των σημείων καμπής των κύκλων μιας οικονομίας. Και αυτή συμβαίνει λόγω της ευρύτατης χρήσης του μετάλλου. Η κάμψη της (προθεσμιακής) τιμής του, σημαίνει αναμενόμενη πτώση της ζήτησης του μετάλλου, συνεπώς, μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, ή και διολίσθησή της σε κατάσταση ύφεσης.

Ιστορικά, αποδεικνύεται ότι, η τιμή του χαλκού είχε εισέλθει σε “Bear Market” πριν από κάθε μια, από τις τέσσερις τελευταίες υφέσεις της αμερικανικής οικονομίας.

 

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται με μπλε γραμμή η τιμή του χαλκού από το 1990 μέχρι σήμερα, ενώ οι γκρίζες περιοχές αναφέρονται στο διάστημα όπου η αμερικανική οικονομία βρίσκοταν σε ύφεση. Δείτε το διάγραμμα από την πηγή του εδώ.

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, της 2/8/2022, η τιμή του χαλκού υποχωρεί κατά 21,8% από την αρχή του έτους και κατά 20,5% από τον Ιούλιο του 2021. Βέβαια, η τιμή του σήμερα, εξακολουθεί να κινείται υψηλότερα από τον μέσο όρο τιμής της τελευταίας πενταετίας, γεγονός που είναι μεν, αισιόδοξο αλλά παράλληλα σημαίνει ότι έχουν υπάρξει “εμπόδια” στην εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης. Δείτε σχετικό πίνακα εδώ.


Η τιμή του χαλκού, ενισχύθηκε σημαντικά κατά το 2021, λόγω της σταδιακής ανάκαμψης των οικονομιών μετά την πανδημία, τα κίνητρα για επενδύσεις, που χορηγήθηκαν από τις κυβερνήσεις, την ανάγκη των χωρών να μεταβούν προς τις “καθαρές” μορφές ενέργειας και κατ΄ επέκταση από την υψηλή ζήτηση, που δημιούργησαν αυτές οι συνθήκες.

Από τους παραπάνω παράγοντες, ο πιο σημαντικός για την εξέλιξη της τιμής του χαλκού, είναι η μετάβαση των οικονομιών στην καθαρή ενέργεια, διότι δημιουργεί μια ισχυρή μεσο μακροπρόθεσμη προοπτική αυξημένης ζήτησης για  τον χαλκό.

Ωστόσο, αναλυτές της UBS (εδώ), εκτιμούν, ότι οι αυξανόμενη ζήτηση, λόγω της ενεργειακής μετάβασης δεν είναι αρκετή για να διατηρήσει τις τιμές του χαλκού σε υψηλά επίπεδα εν μέσω της πτώσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και μιας “μικτής ανάκαμψης” στην Κίνα. Υποστηρίζουν επίσης, ότι η τιμή του χαλκού θα κινηθεί ακόμα χαμηλότερα και το 2023, με την ζήτηση να μετριάζεται σημαντικά, αλλά όχι να καταρρέει.

 

Οι αρνητικές εξελίξεις, πρόκειται να αποτυπωθούν στις εταιρίες, των οποίων η δραστηριότητα και τα οικονομικά μεγέθη σχετίζονται άμεσα την κίνηση της τιμής του χαλκού.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text