Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 243 | Οι "φτωχές" συναλλαγές της χρηματιστηριακής μας αγοράς

Οι "φτωχές" συναλλαγές της χρηματιστηριακής μας αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι "φτωχές" συναλλαγές της χρηματιστηριακής μας αγοράς

 

Κατά τον μήνα Ιούλιο, ο μέσος ημερήσιος όγκος μετοχών, της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla (εδώ), που “άλλαξε χέρια” στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ήταν 29,42 εκατομμύρια. Ήταν, λόγω καλοκαιριού, αλλά και της πτώσης των τιμών γενικότερα, ένας χαμηλός αριθμός συναλλαγών, μακριά από το μέσο όρο των δύο τελευταίων ετών (περί τα 39 εκατομμύρια μετοχές). Με βάση τη μέση τιμή της μετοχής κατά τον ίδιο μήνα, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, έφτασε στα 21,98 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Στο Χρηματιστήριο Αθήνας, κατά τον μήνα Ιούλιο, η μέση αξία συναλλαγών, έφτασε στα € 50,3 εκατομμύρια. Αξίζει να σκεφτούμε -και να προβληματιστούμε- ότι, η μέση ημερήσια αξία των συνολικών συναλλαγών του ελληνικού χρηματιστηρίου, κατά το μήνα Ιούλιο, αντιπροσωπεύει συναλλαγές μιας χρονικής περιόδου 65 δευτερολέπτων μόνο για τη μετοχή της Tesla!

 

Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε η έκδοση AxiaNumbers του Χρηματιστηρίου, κατά το μήνα Ιούνιο, οι ενεργές μερίδες (δηλαδή, οι επενδυτές που έκαναν τουλάχιστον μία πράξη) ήταν 14.879. Πρόκειται για τον 11ο χαμηλότερο αριθμό ενεργών μερίδων από το 2003, οπότε και ξεκίνησε η δημοσίευση των σχετικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι, οι περίοδοι με τις χαμηλότερες ενεργείες μερίδες, βρίσκονται κυρίως στην περίοδο 2016-2018.

 

Δείτε το διάγραμμα της μηνιαίας εξέλιξης των ενεργών μερίδων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, από το 2003, μέχρι σήμερα:

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

 

Το πρόβλημα του Χρηματιστηρίου, είναι οι χαμηλές συναλλαγές. Και το πρόβλημα αυτό, πέραν από την αδιαφορία του κοινού, οφείλεται στον πολύ μικρό αριθμό εισηγμένων εταιριών. Οι αρχές του χώρου, σκανδαλωδώς και ανοήτως, επέτρεψαν την “εθελούσια” έξοδο δεκάδων καλών και αναπτυσσόμενων εταιριών από το Χρηματιστήριο και σήμερα, πρακτικά, δεν υπάρχουν αρκετές εισηγμένες εταιρίες για να επιλέξει κάποιος. Υπολογίζεται δε ότι, οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι έλληνες επενδυτές σε χρηματιστηριακές αγορές του εξωτερικού, είναι πολλαπλάσιες των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

 

Δείτε το διάγραμμα του μέσου μηνιαίου όρου των συναλλαγών, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, από το 1995, μέχρι και σήμερα:

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

 

Με αξία συναλλαγών στα 25, ή στα 50, ή ακόμη και στα 100 εκατομμύρια, το Χρηματιστήριο της Αθήνας δε μπορεί να κινηθεί ανοδικά και να σταθεροποιηθεί ανοδικά. Εκτίμησή μας είναι ότι, για να μπορέσει, ο Γενικός Δείκτης, να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα πάνω από τις 1.000 μονάδες, θα πρέπει η αξία των συναλλαγών να σταθεροποιηθεί πάνω από τα € 150 εκατομμύρια, ημερησίως. Όμως, για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζονται περισσότερες εισηγμένες εταιρίες. Νέες εταιρίες, που πρωταγωνιστούν στο επιχειρηματικό σκηνικό της χώρας, σύγχρονες και με προοπτικές. Διαφορετικά, ακόμη και να αναβαθμιστεί η χώρα σε επίπεδο “επενδυτικής βαθμίδας”, η αγορά της Αθήνας, θα παραμένει ως μια παραγκωνισμένη, μικρή περιφερειακή αγορά της Ευρώπης.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text