Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Τα πέντε στάδια του πένθους στις αγορές - Ίσως δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα της bear market

Τα πέντε στάδια του πένθους στις αγορές - Ίσως δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα της bear market

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα πέντε στάδια του πένθους στις αγορές - Ίσως δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα της bear market

Οι επενδυτές στις μετοχές πιθανώς έχουν αρκετό πένθος μπροστά τους προτού η... αρκούδα αφήσει την τελευταία της πνοή.

Σύμφωνα με τα πέντε στάδια της θλίψης της bear market, ο Mark Hulbert του Μarketwatch εκτιμά ότι αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο τρίτο. Κάτι που σημαίνει ότι μένουν τα στάδια τέσσερα και πέντε. Τα οποία δυστυχώς είναι τα πιο επώδυνα.

Όπως και με τα πέντε στάδια του πένθους που εισήγαγε η αείμνηστη Ελβετοαμερικανίδα ψυχίατρος Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ-Ρος, η θλίψη στην bear market ακολουθεί την πορεία: Άρνηση - Θυμός - Διαπραγμάτευση - Κατάθλιψη - Αποδοχή.

Το να κρίνουμε πού βρίσκεται το χρηματιστήριο σε αυτή τη διαδικασία των πέντε σταδίων δεν είναι μία ακριβής επιστήμη. Και οι επενδυτές μπορεί να είναι πιο πρώιμα ή σε επόμενα.

Για παράδειγμα, στα μέσα Μαΐου, ήταν ακόμα δυνατό να αρνηθούμε την ύπαρξη της bear market, καθώς ο S&P 500 δεν είχε ακόμη υποχωρήσει κατά 20% από το υψηλό όλων των εποχών.

Πλέον οι περισσότεροι επενδυτές έχουν προχωρήσει πέρα από τα δύο πρώτα. Έχουν περάσει έξι εβδομάδες από τότε που ο S&P 500 εκπλήρωσε και τυπικά το κριτήριο της bear-market και οι επενδυτές έχουν περάσει σε λειτουργία επιβίωσης.

Αυτό μας φέρνει στο τρίτο στάδιο, στο οποίο "οι επενδυτές ανακατευθύνουν τις δυνάμεις τους στο να καταλάβουν εάν μπορούν να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους παρά τις απώλειες του χαρτοφυλακίου τους".

Σε μία ανάρτησή του ο Ryan Detrick, ο οξυδερκής επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Carson Group επισήμανε ότι από το 1982 η αγορά έχει ανακάμψει πλήρως από τις bear markets εντός πέντε μηνών ή και λιγότερο, εφόσον οι απώλειες ήταν μικρότερες από 30%.

Δεδομένου ότι ο S&P 500 στο χαμηλό του στα μέσα Ιουνίου είχε βρεθεί 24% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών, αυτό το στατιστικό φαίνεται να συνιστά καλά νέα. Υποδηλώνει ότι οι μετοχές ενδέχεται να επιστρέψουν σε εδάφη νέων ιστορικών υψηλών μέχρι το τέλος του έτους.

Με άλλα λόγια, η τρέχουσα η bear market δεν είναι τελικά τόσο κακή - οι απώλειές της δεν υπερβαίνουν το 30%.

Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση "διαπραγμάτευσης". Όπως τόνιζε η Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ-Ρος, στο στάδιο της διαπραγμάτευσης προσπαθούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης, εξετάζοντας έναν ατελείωτο αριθμό δηλώσεων τύπου "τι θα γινόταν αν". Όλα αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο.

Ωστόσο, η προσπάθεια ελέγχου μιας bear market είναι κωμική. Σύμφωνα άλλωστε την Κιούμπλερ-Ρος, το στάδιο αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από μια άμυνα ενάντια στο αίσθημα πόνου.

Αλλά δεν είναι μόνο ψυχολογικοί οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να βρίσκουμε μεγάλη παρηγοριά από τη γρήγορη ανάκαμψη στις σχετικά ρηχές bear markets των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Γιατί να επιλέξουμε την εποχή μετά το 1982 ως κριτήριο; Αν δεν υπάρχουν σοβαροί θεωρητικοί ή στατιστικοί λόγοι για αυτό, η εστίαση μόνο σε ένα μικρό υποσύνολο μιας μεγαλύτερης βάσης δεδομένων είναι προειδοποιητικό καμπανάκι.

Για παράδειγμα, η εικόνα της bear market από τον Σεπτέμβριο του 1976 έως τον Μάρτιο του 1978, είναι πολύ διαφορετική. Κατά τη διάρκεια της, ο S&P 500 έχασε 19% αλλά, σύμφωνα με τον Detrick, χρειάστηκαν 17 μήνες για να ανακτηθεί αυτή η απώλεια.

Αν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός, η ανάκαμψη κράτησε πολύ περισσότερο. Στην προσαρμοσμένη στα μερίσματα και τον πληθωρισμό απόδοση του S&P 500, χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερα χρόνια για να ξεμυτίσει η χρηματιστηριακή αγορά από την τρύπα της bear market του 1976- 78.

Δεν θα έπρεπε να αναγνωριστεί επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ότι βοήθησε το χρηματιστήριο να ανακάμψει γρήγορα; Πάρτε για παράδειγμα την bear market του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ το όριο απωλειών του 30%.

Ωστόσο, η πλήρης ανάκαμψη χρειάστηκε μόλις πέντε μήνες, με τη μερίδα του λέοντος να πιστώνεται στην υπερβολική τόνωση της Fed. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο κυρίαρχος παράγοντας πίσω από αυτή τη γρήγορη ανάκαμψη ήταν η Fed. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε κατά νου τώρα, καθώς η Fed απέχει πολύ από τη χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών.

Το συμπέρασμα; Μπορείτε να κατατέμνετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τα ιστορικά δεδομένα για να υποστηρίξετε προκαθορισμένα συμπεράσματα. Ο Αντλάϊ Στίβενσον, υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ το 1952 και το 1956, κοροϊδεύοντας τους αντιπάλους του φέρεται να έλεγε: "Αυτό εδώ είναι το συμπέρασμα στο οποίο θα βασίσω τα δεδομένα μου".

Τίποτα από όλα αυτά δεν σημαίνει βέβαια ότι η αγορά δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα ισχυρό ράλι τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά αν είναι εύστοχη η παραπάνω ανάλυση, να είστε σε επιφυλακή για τα δύο τελευταία στάδια της θλίψης στην bear market. Την κατάθλιψη και την αποδοχή, προτού ξεκινήσει μία νέα μεγάλη bull market.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text